Aniversarea a 70 de ani gaseste Teatrul Țăndarică in Turcia. Artistii teatrului participa in perioada 27 și 30 octombrie 2016 la Festivalul Internațional de Marionete din Istanbul cu doua reprezentatii ale spectacolului ”Cine ești tu?”. In cadrul festivalului vor fi montate aproximativ 20 de spectacole realizate de companii de teatru din peste zece tari.

Spectacolul "Cine esti tu?"Foto: Teatrul Tandarica

Spectacolele vor fi programate pentru vineri, 28 octombrie 2016, de la ora 11:00 și sâmbătă, 29 octombrie 2016, de la ora 12:00, informeaza ICR Istanbul, partener al festivalului.

”Cine ești tu?” este o piesă de teatru adaptată după motive din basmul “Pisicuța indisciplinată” de L. Bjelisey. Scenariul și regia sunt semnate de Romano Bogdan (Croația), asistentul de regie este Davor Dokleja, decorul, păpușile și costumele sunt create de Rusa Trajkova, iar muzica îi aparține lui Bojan Miljancic.

Povestea ia naștere din niște perne amorfe și ne vorbește despre personaje ce se recunosc reciproc. În unele privințe se aseamănă, alteori sunt diferite. Recunoașterea are loc într-un spectacol cu păpuși și actori, care permanent devin altcineva. Este un spectacol al formelor, vocilor, cuvintelor și bunului simț. Durata piesei este de 50 de minute.

Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” de la Istanbul se află la cea de-a treia colaborare cu Festivalul Internațional de Marionete din Istanbul. Iar în urma excelentei colaborări din anii precedenți si-a propus să continue parteneriatul în vederea promovării în Republica Turcia a artiștilor români și a producțiilor montate de instituții teatrale prestigioase din România.

Cengiz Özek, directorul festivalului din Istanbul, are o carieră artistică impresionantă, de peste 30 de ani în domeniul teatrului de umbre turc, inclus pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO. De asemenea, cariera artistului a fost recompensată cu titlul de ”patrimoniu cultural virtual”.

Istanbul International Puppet Festival se află la cea de-a 19-a ediție și se va desfășura în perioada 15-30 octombrie 2016. Anul acesta vor fi montate aproximativ 20 de spectacole și vor participa companii de teatru din Germania, Austria, Cehia, Franța, Olanda, Italia, Ungaria, Singapore, Grecia și Turcia. – transmite ICR Istanbul