Ambasadorul roman in Marea Britanie, Dan Mihalache, a avertizat marti, in fata unei comisii a Camerei Lorzilor, ca romanii si toti cetatenii europeni se tem de o "hartuire administrativa" dupa Brexit, chiar daca vor primi, in cele din urma, dreptul sa ramana in Regatul Unit, relateaza The Independent, citat de News.ro.

Dan MihalacheFoto: londra.mae.ro

Potrivit The Guardian, Mihalache le-a spus parlamentarilor britanici ca numerosi cetateni romani au sunat la Ambasada pentru a pune intrebari in legatura cu statutul lor, despre dreptul de rezidenta si pentru a sublinia ca exista zvonuri ca vor expulzati.

"Ce li se va intampla oamenilor care si-au platit contributiile aici, in Marea Britanie? Ce se va intampla cu mecanismul? Vor fi restituite platile facute in Marea Britanie - trebuie sa aiba certificate de inregistrare?", a adaugat el.

Diplomatul a adaugat ca ideile vehiculate privind inregistrarea muncitorilor straini "nu incurajeaza comunitatile".

In aceste conditii, el a cerut Guvernului de la Londra sa nu ridice noi obstacole birocratice in calea oamenilor care vor sa se mute in Marea Britanie pentru a munci si a-si aduce contributia, scrie The Independent.

"Cred ca Guvernul si toate autoritatile trebuie sa evite orice fel de hartuire administrativa", a spus Mihalache in Parlamentul de la Londra. "Acest lucru (hartuirea administrativa - n.r.) inseamna de exemplu ca, daca vrei sa ai un permis de rezidenta, atunci cineva dintre autoritati iti ia actul de identitate si spune `bine, il vom tine pentru sase luni`", a adaugat el.

"In aceste sase luni, persoana respectiva nu poate face aranjamente de calatorie si asa mai departe - sau nu poate deschide un cont bancar sau nu se poate inregistra pentru (a accesa - n.r.) unele servicii fara a avea pasaport", a atras el atentia.

Mihalache a insistat ca, pe langa "ideea generoasa" de a linisti imigrantii europeni ca statutul lor va ramane neschimbat pana la finalizarea negocierilor, "ar trebui evitata si practica - practica zilnica - ce poate aduce, singura, o astfel de hartuire administrativa".

Mihalache a subliniat si ca Romania a avut o contributie semnificatica la sistemul medical britanic (NHS), prin numarul mare de angajati inalt calificati in acest sector care au emigrat in Marea Britanie, relateaza The Guardian.

Ambasadorul a explicat ca Romania plateste peste 100.000 de euro pentru pregatirea fiecarui student la Medicina. "Aceasta este contributia noastra la NHS", a afirmat el, adaugand ca cel putin 10.000 de romani lucreaza in clinicile si spitalele din Regatul Unit.

El a avertizat ca sunt "doua fete ale monedei" in ceea ce priveste libertatea de circulatie in UE. Aspectul pozitiv pentru Romania a fost ca cetatenii sai care lucreaza in strainatate trimit sapte miliarde de euro intr-un bun si intre 3 si 4 miliarde de euro in anii de criza economica.

Partea negativa este tara isi pierde muncitorii calificati.

Membrii subcomisiei pentru Justitie in UE a Camerei Lorzilor l-au audiat si pe ambasadorul Poloniei la Londra, Arkady Rzegocki.

"Problema este incertitudinea - nu exista nicio claritate in aceasta privinta. Visul meu este sa pastrez libertatea de circulatie, sa pastrez toate drepturile - toate libertatile - chiar si dupa Brexit. Stiu ca este destul de dificil", a spus diplomatul polonez.

In Marea Britanie traiesc in prezent circa 984.000 de polonezi - fata de 70.000 in 2014 - si 272.000 de romani.

Ministrii britanici au fost acuzati ca vor sa foloseasca cei 3,6 milioane de imigranti din UE care traiesc in prezent in Marea Britanie drept "moneda de negociere" in discutiile pentru iesirea din UE, dupa ce secretarul Comertului, Liam Fox, i-a descris drept "unul dintre principalele atuuri" ale Regatului Unit.

Comisia isi va prezenta recomandarile la sfarsitul anului.

Theresa May a refuzat sa garanteze drepturile cetatenilor UE dupa Brexit, insistand ca Guvernul nu poate sa isi "arate cartile" inainte de incerea negocierilor.

Presedinta subcomisiei, Lady Kennedy of the Shaws, a explicat ca a convocat audierea dupa ce a auzit ca liniile telefonice de la Ambasadele Romaniei si Poloniei au fost blocate de numarul mare de cetateni care au vrut sa afle ce se va intampla cu ei dupa Brexit.