Sculptura "Cumintenia Pamantului", care va fi expusa intr-o prima faza la Muzeul Satului "Dimitrie Gusti", va fi itinerata in tara, urmand sa fie prezentata in muzee de arta, galerii, afirma ministrul Culturii, Corina Suteu.

Corina SuteuFoto: Agerpres

"Faptul ca, intr-o prima faza, "Cumintenia Pamantului" va fi gazduita de Muzeul "Dimitrie Gusti" nu inseamna ca ea va fi accesibila doar bucurestenilor: in viitorul apropiat, lucrarea va fi itinerata in Romania, urmand sa fie expusa in contexte speciale, in muzee de arta, galerii etc", a scris, duminica, pe pagina sa de Facebook, ministrul Culturii, Corina Suteu, citeaza Agerpres.

Ea considera ca "Muzeul Satului "Dimitrie Gusti" este, in prezent, cea mai vizitata institutie muzeala din Bucuresti, iar mutarea "Cuminteniei Pamantului" in acest spatiu este menita unei expuneri cat mai largi a lucrarii, pentru un public cat mai numeros si mai divers, ce o va putea recepta in multiplele ei valente, nu doar in siajul traditiei artistice din care provine".

"Intr-adevar, Muzeul Satului e unul de etnografie, iar includerea unei capodopere a avangardei de secol XX intr-o astfel de institutie este atipica. Modalitatea de achizitie a "Cuminteniei Pamantului" a fost, insa, ea insasi o premiera pentru Romania, iar Ministerul Culturii isi doreste sa creeze un cadru dedicat, unic, pentru aceasta lucrare, care sa serveasca drept punct de plecare pentru o regandire contemporana a Muzeului Satului in integralitatea sa, incepand cu un proiect arhitectural de expunere, supus dezbaterii publice si menit integrarii acestei opere in ansamblul artistic de la Sosea. Aceasta regandire a Muzeului Satului pornind de la "Cumintenia Pamantului", dincolo de perceptia publica actuala, reprezinta, in ultima instanta, recunoasterea naturii prin definitie vii a muzeului ca institutie", afirma ministrul.

In ceea ce priveste constructia unui Atelier Brancusi in spatiul Muzeului Satului, Corina Suteu precizeaza ca "un astfel de proiect nu se afla, in acest moment, in planurile Ministerului Culturii".