Opera "Cumintenia Pamantului" va fi achizitionata de catre stat. Guvernul a decis infiintarea Fondului Brancusi pentru achizitionarea unor opere de arta contemporana

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 12 octombrie 2016, 14:41 Actualitate | Cultură


Cumintenia Pamantului
Foto: Mediafax
Opera "Cumintenia Pamantului" va fi achizitionata de statul roman. Printr-o Ordonanta de urgenta adoptata miercuri, Guvernul a stabilit ca diferenta intre sumele donate in cadrul campaniei de subscriptie publica dedicata sculpturii lui Constantin Brancusi si suma echivalenta in lei a 6 milioane de euro sa fie asigurata de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. Sculptura va fi gazduita in curand de Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti", anunta Ministerul Culturii.


In cadrul campaniei nationale "Brancusi e al meu" s-au strans prin subscriptie publica 1.273.668 euro pana pe 30 septembrie, din care peste 800.000 euro au fost colectati in ultimele doua luni si jumatate. Initial, pentru achizitionarea operei, Guvernul a alocat  5 milioane de euro si erau necesare inca 6 milioane de euro din donatii.


"De asemenea, prin Ordonanta de urgenta au fost stabilite masurile necesare pentru perioada tranzitorie dupa ce campania de subscriptie publica s-a incheiat in 30 septembrie. Astfel, sumele donate pana la aceasta data dar nevirate, vor putea intra in contul deschis pe numele Ministerului Culturii pana la 31 octombrie 2016", se arata in comunicatul de presa emis miercuri de Guvernul Romaniei.

In plus, Guvernul a decis constituirea Fondului Brancusi, din resursele caruia vor putea fi achizitionate opere de arta contemporana si opere apartinand categoriei tezaurului patrimoniului cultural national.

"Fondul Brancusi incurajeaza implicarea societatii in sustinerea actului cultural si pune bazele unei viitoare strategii pentru achizitionarea de arta de catre stat. Fondul Brancusi va fi gestionat de catre Administratia Fondului Cultural National (AFCN), institutie publica aflata in subordinea Ministerului Culturii, iar veniturile vor proveni din: donatii si alte liberalitati; sponsorizari si bugetul de stat. In completarea surselor de finantare a Fondului, Ministerul Culturii poate aloca Administratiei Fondului Cultural National, prin transfer, subventie de la bugetul de stat", a mai anuntat Guvernul Romaniei.

Administratia Fondului Cultural National va anunta public contul in care pot fi depuse sume cu titlu de donatie, sponsorizare si va comunica public aceste informatii, pe pagina proprie de internet, pe pagina Ministerului Culturii, precum si pe alte cai mediatice.

Achizitionarea operelor de arta si a bunurilor din Fondul Brancusi se va face pe baza selectiei unei comisii instituite prin ordin al ministrului Culturii si alcatuite din 7 membri, reprezentand institutii de profil de prestigiu si experti independenti in arte vizuale.

Institutiile care vor asigura administrarea operelor de arta achizitionate din Fondul Brancusi vor organiza expunerea lor publica.

In termen de maximum 30 de zile de la intrarea in vigoare a Ordonantei de urgenta, Ministerul Culturii va explicita, prin Hotarare de Guvern, normele metodologice de aplicare ale acestor prevederi. De asemenea, legislatia va fi modificata astfel incat AFCN sa-si poata exercita dreptul de preemptiune pentru obiectele de tezaur scoase la vanzare.

"Rolul initierii Fondului Brancusi este consolidarea coeziunii sociale, a identitatii nationale, prin raportarea la valorile culturale. Scopul principal al constituirii acestui fond este protejarea patrimoniului cultural existent ca resursa neregenerabila si completarea lui, precum si sustinerea si promovarea accesului la cultura si participare la viata culturala ca drepturi fundamentale ale tuturor cetatenilor", se mai arata in comunicatul executivului.

Despre "Cumintenia pamantului" si subscriptia publica

Cumintenia Pamantului este o sculptura de tinerete a lui Constantin Brancusi. Realizata in 1907, pe cand Pablo Picasso transforma pictura creand Domnisoarele din Avignon, Cumintenia Pamantului reprezinta trecerea catre un nou mod de a gandi sculptura si catre etapa de maturitate a operei lui Brancusi. Alaturi de Sarutul si Rugaciunea, Cumintenia Pamantului marcheaza inceputul celei mai apreciate perioade din creatia artistului. Este emblema "primelor sculpturi moderne din lume". Influenta lui Brancusi asupra artei secolului XX nu poate fi subestimata.

In cadrul campaniei nationale "Brancusi e al meu" s-au strans prin subscriptie publica 1.273.668 euro pana pe 30 septembrie, dintre care mai bine de 800.000 euro au fost adunati in ultimele doua luni si jumatate.

"Un fapt istoric mai putin cunoscut este ca o alta subscriptie publica majora la care au participat romanii, cea pentru inceperea constructiei Ateneului Roman, s-a realizat printr-o loterie nationala cu doua extrageri care au avut loc in 1886, adunand suma neta de 352.132 lei de aur (cf. studiului istoricului Gh. Adamescu, publicat in revista "Boabe de grau", v. https://goo.gl/zClM5z). Valoarea relativa a leului de aur fata de leul actual nu este simplu de calculat, dar ce stim cu siguranta e ca o paine costa 10 bani in 1886. Daca ne bazam pe aceasta informatie, valoarea relativa a unui leu de aur de la sfarsitul secolului al XIX-lea ar fi de circa zece ori mai mare decat a leului din 2016. Asadar, suma adunata prin colecta publica "Dati un leu pentru Ateneu!" in 1866 a fost de aproximativ 3.500.000 lei la valoarea lor actuala (echivalentul a 781.000 euro). Deci romanii din 1866 au donat (printr-o loterie la care puteau sa si castige, de altfel) cu circa 40% mai putin decat conationalii lor din 2016. Trebuie spus ca strangerea de fonduri a continuat prin donatii pana la inaugurarea Ateneului in 1889, cu alte cateva colecte publice care s-au realizat intermitent pana in anul 1939, cand se incheie lucrarile de amenajare. Romanii au dat, astfel, cate un leu pentru Ateneu de-a lungul a 53 de ani, nu doar in patru luni si jumatate!", se arata intr-un comunicat emis miercuri de Ministerul Culturii.

"Imi permit sa observ, ca om experimentat in strangerea de fonduri pentru proiecte culturale inainte de a fi ministru, ca subscriptia publica initiata de Guvernul Romaniei pentru achizitionarea Cuminteniei Pamantului este unul dintre cele mai originale modele propuse in momentul acesta intr-o tara europeana. Prin realizarea acestei forme de crowdfunding national, putem pune in dezbatere, finanta si aproba proiecte de interes public chiar cu sprijinul publicului carora li se adreseaza, prin contributiile unor mari grupuri de oameni uniti de o idee comuna. Asta va permite in timp crearea unor modele mixte, participative de finantare a culturii in statele unde administratia culturala e depasita de cererile si nevoile sistemului viu, dinamic. Cetateanul redevine astfel responsabil si beneficiar direct al actului cultural", afirma Ministrul Culturii, Corina Suteu.

"Ca urmare a campaniei "Brancusi e al meu", statul roman va dispune de o serie de instrumente esentiale, dar inexistente pana acum, pentru crearea unei subscriptii publice. Campania pentru Cumintenia Pamantului este si un exemplu de debirocratizare a actului cultural, de deschidere catre marele public pentru realizarea unui proiect de importanta nationala. Campania "Brancusi e al meu" a pornit o dezbatere necesara in spatiul public romanesc si a readus in atentia societatii personalitatea lui Constantin Brancusi, importanta si valoarea artei sale. O serie de organizatii non-guvernamentale, institutii publice de cultura, artisti, operatori publici si privati s-au alaturat campaniei intr-o solidaritate fara precedent in Romania ultimelor decenii", se mai arata in comunicatul Ministerului Culturii.

Printre personalitatile care si-au aratat sprijinul pentru campania de subscriptie publica se regasesc: Adrian Ghenie, Neagu Djuvara, Doina Lemny, Nadia Comaneci, Ilie Nastase, Mircea Cartarescu, Dan Perjovschi, Mircea Cantor, Alexandru Tomescu, Vlad Alexandrescu, Tudor Giurgiu, Francois Saint-Paul - ambasadorul Frantei, Razvan Burleanu, Margareta Paslaru, Oana Manea, Alexandru Dedu si Cosmin Alexandru. De asemenea, in spoturile publicitare isi declara sustinerea Maia Morgenstern, Oana Pellea, Victor Rebengiuc, Andrei Plesu, Iuliana Tudor, Melania Medeleanu, Irina Pacurariu, Dragos Bucurenci, Parintele Constantin Necula, Mariana Lungu, Dan Amariei, Matei Oprina, Cristiana Mongol Stancu, Iv cel Naiv, Virgil Stanescu, Alexandru Tomescu, Cristina Cioran, Gheorghe Hagi, Virgil Iantu, Dora Dumitrescu.

Printre companiile care si-au anuntat implicarea in sustinerea campaniei se numara: Bitdefender, PwC Romania, Carrefour, Dedeman, BRD, Uber, Enel, McDonald's, Auchan, Bancpost, Banca Transilvania, OMNIASIG, eMAG, UniCredit Bank Romania, Coresi, New Folder, Unlock, Media Trust, Telekom, Bacania Veche, Dexter Print, Humanitas si Carturesti.

Ministerul Culturii multumeste celor implicati: Academiei Romane, Teatrului National din Bucuresti, Romfilateliei (care a realizat o serie speciala de plicuri cu o lucrare de Mircea Cantor despre Cumintenia Pamantului), Federatiei Romane de Fotbal, Notarilor Publici din Romania, Uniunii Ziaristilor Profesionisti, trupei Subcarpati (care a sustinut un concert la Targu Jiu dedicat Cuminteniei Pamantului), sportivului Avram Iancu (care a traversat inot Canalul Manecii pentru Cumintenia Pamantului), organizatorilor Electric Castle, Anonimul, Ideo Ideis, Summer Well, Caravana NexT, Caravana TIFF, SoNoRo, Concursului International George Enescu, Festivalului de Film de la Campulung, Mausolee pe bicicleta (Directia Judeteana pentru Cultura Vrancea).

Campania a fost sprijinita  pro bono de: grupul GMP (la realizarea campaniei oficiale de comunicare), Muzeul BNR (care a gazduit sculptura intre 16 iunie-31 octombrie), bancile partenere in subscriptia nationala (Banca Transilvania, Banca Comerciala Romana, BRD, Unicredit Bank, CEC Bank, Raiffeisen Bank, Alpha Bank, ING Bank), site-ului eMag (pentru facilitarea procesului de donatie online), platforma donatie.ro (prin Asociatia pentru Relatii Comunitare) si Asociatiei Culturale Patrimoniu pentru Viitor (pentru sprijinul acordat in obtinerea numarului de SMS al campaniei), Omniasig (pentru asigurarea pro bono a operei, pe toata perioada campaniei), Augmented Space Agency (pentru aplicatia mobila "Cumintenia calatoreste").
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5418 vizualizari

 • +6 (28 voturi)    
  Draga Guvernule, Brancusi nu e al meu.Mincinosilor (Miercuri, 12 octombrie 2016, 14:53)

  Comentatorul-x [utilizator]

  Brancusi al meu, daca ar fi avut 6 milioane de euro, ar face urmatoarele:
  -ar acorda burse de studii unor sute de copii saraci din mediul rural, burse care sa-i ajute sa evadeze din noroi si sa poata studia la o facultate. Si de arta, printre altele
  -as fi construit 20 de clinici medicale in sate si comune. In felul asta as fi salvat mii de vieti
  -as fi dublat pensiile fostilor artisti, aflati acum in mizerie, cu pensii de tipul 600 - 700 de lei. Unii cersesc pe strada, noi ii facem milionari pe unii mostenitori.
  -as fi construit un spital de copii, unul nou
  -as fi construit 20 de azile de batrani, batrani care sa-si traiasca batranetea ingrijiti si respectati
  Sunt atata de multe lucruri care se pot face cu 6 milioane de euro.
  Sa spun ca Cilos a mintit prin omisiune ?
  O spun, Cilos e un mincinos, care a semnat un contract prin care a garantat ca statul va da banii, indiferent cat se vor strange.
  Si e mincinos pentru ca a ascuns asta.
  • -4 (16 voturi)    
   Domnul Ciolos presteaza si livreaza.... (Miercuri, 12 octombrie 2016, 15:06)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui Comentatorul-x

   Domnul Ciolos presteaza si livreaza pentru cei ce l-au pus acolo.
   Asta, sa dea 11 milioane de euro din banul public unui privat la Paris, e doar un subpunct in adevaratul program al guvernarii sale.
   Punctele grele sunt alea mari: medicamentele, sarea, energia...dar sunt mai greu de livrat.
  • -3 (9 voturi)    
   Mai usurel..... (Miercuri, 12 octombrie 2016, 15:41)

   predator [utilizator] i-a raspuns lui Comentatorul-x

   As vrea sa te intreb, oare ai donat si tu ceva?? Ai trimis vreun SMS macar???
   • +1 (9 voturi)    
    Nu, nu am donat (Miercuri, 12 octombrie 2016, 15:58)

    Comentatorul-x [utilizator] i-a raspuns lui predator

    Mai usurel cu ce ?
    Ca domnul Cilos a mintit ?
    Pai declari ca daca nu se strang banii, ii returnezi. Un proces firesc, un gest logic al faptului ca romanii nu doresc sa faca donatii pentru acesta opera.
    Si tu ce faci ?
    Pai semnezi de la bun inceput ca, indiferent cati bani se strang, vei da diferenta. Si nu sufli o vorba.
    Au spus foarte clar mostenitorii, acum cca 3 saptamani,ca au semnat o astfel de clauza.
    De-aia nu are ursul coada.
  • -1 (7 voturi)    
   am donat (Miercuri, 12 octombrie 2016, 17:01)

   B.T. Alexandru [utilizator] i-a raspuns lui Comentatorul-x

   Am donat pentru ca sunt parte a unei comunitati spirituale si a unei culturi pe care o respect .Am donat pentru ca vreau, atat cat pot, sa fac efortul de a sprijini patrimoniul cultural. Nu m-a silit nimeni sa dau banii. Stiu ca sunt multe domenii in care mai trebuie sa donam, daca putem. Acesta este unul din ele si am simtit nevoia sa raspund la o initiativa pe care o apreciez. Am donat si voi mai dona , atat cat pot ,si pentru spitale si pentru scoli si pentru alte initiativa pe care le voi aprecia. Nu suntem foarte multi cei care am raspuns acestei chemari dar sunt multumit ca sunt si eu intre cei care au donat.
  • +4 (6 voturi)    
   Ce tot o lungești atîta?!? (Miercuri, 12 octombrie 2016, 21:42)

   LianBerthold1 [anonim] i-a raspuns lui Comentatorul-x

   A fost jaf pe față din buget. și gata!

   Sînt curios unde se duce parandărătu ...
  • +1 (1 vot)    
   subscriu (Sâmbătă, 15 octombrie 2016, 20:28)

   U_swamp [utilizator] i-a raspuns lui Comentatorul-x

   Subscriu, foarte corect. Brancusi nu e al tau, Ciolos, nici al tau, Suteu! Mintiti mai putin!
 • 0 (14 voturi)    
  Mda (Miercuri, 12 octombrie 2016, 14:56)

  Soljenitin [utilizator]

  Exact de asta nu am donat. :-)

  Brancusi este si al meu!
 • +6 (20 voturi)    
  Banii ar fi necesari pentru alte prioritati. (Miercuri, 12 octombrie 2016, 15:07)

  nghe [utilizator]

  Acest guvern, desi nu este compus din politicieni, la fel ca acestia, nu tine cont de parerea populatiei. Faptul ca nu au fost donatii masive pentru aceasta sculptura, cred ca arata faptul ca cetatenii nu sunt de acord cu suma uriasa, ce trebuie platita posesorilor acestei statui. Asta in conditiile in care statul, intradevar nu acest guvern, a tratat extrem de prost, renovarea Coloanei Infinitului. Se poate studia presa perioadei respective. Banii erau mult mai utili pentru obiective sociale asa cum sunt enumerate intr-un raspuns anterior.
 • +3 (13 voturi)    
  donatorilor (Miercuri, 12 octombrie 2016, 15:14)

  bobyff [utilizator]

  deci, donatorilor... ati luat teapa, iar! De data asta ati luat teapa tehnocratic!
 • +2 (10 voturi)    
  asta demonstreaza prioritatile guvernului... (Miercuri, 12 octombrie 2016, 15:19)

  king david hotel [utilizator]

  tehnocrati, deh....nu ca aia de la partide!
 • +2 (14 voturi)    
  cum ? vreau sa mai donez. (Miercuri, 12 octombrie 2016, 15:22)

  c99a [utilizator]

  Cica sa mai platim impozite. Dati banii pre prostii. Hoti ordinari !!
 • -4 (12 voturi)    
  "Cumintenia" trebuie sa se intoarca pe pamant Rom! (Miercuri, 12 octombrie 2016, 15:26)

  MirceaIo [utilizator]

  Dupa publicitatea enorma care s-a facut acestei sculpturi deosebite, valoarea ei cred ca a crescut enorm. Ar fi important sa completam profilul nostru national cu aceasta capodopera. Avem: coloana infinitului, masa tacerii. "Cumintenia pamantului" trebuie sa fie a noastra!!!!!Cei ce cred fara "cumintenie" vor fi mai multe spitale se inseala.
  • +2 (10 voturi)    
   Ne vom integra in absolut. (Miercuri, 12 octombrie 2016, 15:41)

   Comentatorul-x [utilizator] i-a raspuns lui MirceaIo

   Le aveam pe toate si ne mai lipsea o lucrare de arta.
   De ce nu au donat romanii daca e cum spui tu ?
   Ca 70% din banii donati sunt de pe la firme de stat si de la persoane juridice care-si deduc banii donati.
   Prcatic statul a platit cam 95% din suma. Deducerile sunt tot resurse ale statului.
   • +1 (1 vot)    
    Lol (Sâmbătă, 15 octombrie 2016, 16:58)

    HP [utilizator] i-a raspuns lui Comentatorul-x

    De ce nu au donat ? Pentru ca suntem un popor de ghiolbani retardati si semi-analfabeti.
  • +1 (5 voturi)    
   teama de manipulare (Miercuri, 12 octombrie 2016, 15:50)

   periscop [utilizator] i-a raspuns lui MirceaIo

   Au fost puțin cei care au donat, fiindcă mulți sunt cei care ne temeam că imaginea "Cumințeniei..." va fi maculată de niște băieți răi care vor "grebla" suma acumulată.
  • -3 (3 voturi)    
   teama de manipulare (Miercuri, 12 octombrie 2016, 15:50)

   periscop [utilizator] i-a raspuns lui MirceaIo

   Au fost puțin cei care au donat, fiindcă mulți sunt cei care ne temeam că imaginea "Cumințeniei..." va fi maculată de niște băieți răi care vor "grebla" suma acumulată.
  • +1 (3 voturi)    
   Trist ca in tara noastra nu mai sunt intelectuali (Miercuri, 12 octombrie 2016, 17:05)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui MirceaIo

   marca a caror parere sa conteze. Au fost pesedizati majoritatea. Cei foarte putini care au mai ramas tac pentru ca oricum parerologii cu pareri ferme pro si mai ales contra le-o taie urgent.
   Prima execuție a lui Constantin Brâncuși la Academia Republicii Populare Române http://www.cotidianul.ro/prima-executie-a-lui-constantin-brancusi-la-academia-republicii-populare-romane-256877/
 • -3 (9 voturi)    
  Brancusi - simbol national (Miercuri, 12 octombrie 2016, 16:26)

  MirceaIo [utilizator]

  Sunt rare simbolurile care te fac sa simti specificul romanesc. " Cumintenia pamantului" e unul dintre ele. Din pacate nu ne-am vindecat de mentalitatea comunista. "Cumintenia" ar putea devenii un remediu la aceasta problema. Dacian Ciolos e cel mai "occidental" model de premier. Subscriu pentru achizitionarea "Cuminteniei"!!!
  • 0 (2 voturi)    
   Lol (Sâmbătă, 15 octombrie 2016, 16:59)

   HP [utilizator] i-a raspuns lui MirceaIo

   Pun pariu ca habar n-aveai de existenta sau statutul sculpturii pana nu a fost creata campania.
 • -1 (7 voturi)    
  . (Miercuri, 12 octombrie 2016, 16:31)

  gleznix [utilizator]

  Din pacate, noi romanii suntem individualisti, nu ne prea identificam cu ceva mai presus de propria persoana, familie sau cerc de prieteni aproapiati.

  Era clar din primele zile ca nu se vor strange toti banii. Guvernul stia asta, dar scopul acestei initiative a fost cu totul altul: s-a experimentat crearea unei constiinte nationale colective a romanilor in jurul a ceva mai presus de propria persoana.

  Desi populatia nu a fost foarte receptiva, eu consider ca persoanele care au donat au inteles mesajul si sunt de acord cu astfel de demersuri. De aceea, consider ca a fost o actiune bine gandita din partea guvernului, chiar daca nu s-a atins scopul ( e totusi prima de acest fel dupa multe decenii )
 • +1 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 12 octombrie 2016, 21:29)

  [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  Dezamagire (Joi, 13 octombrie 2016, 17:46)

  JohnnyBGoode [utilizator]

  In ciuda faptului ca am apreciat initiativa (si am si donat), ma consider mintit pentru ca la inceputul campaniei a fost facut clar faptul ca daca pana la 30.09.2016 nu se vor aduna banii campania va esua. Chiar si acum pe https://www.brancusiealmeu.ro/ sta scris acelasi lucru.

  Pacat, credeam ca macar guvernul asta are onoare ...
 • 0 (0 voturi)    
  ..iar amestecam statul cu privatul (Luni, 24 octombrie 2016, 14:46)

  muma_padurii [utilizator]

  "Fondul Brancusi va fi gestionat de catre Administratia Fondului Cultural National (AFCN), institutie publica aflata in subordinea Ministerului Culturii, iar veniturile vor proveni din: donatii si alte liberalitati; sponsorizari si bugetul de stat."

  ....de ce sa nu lasi cele doua entitati separate, pt o claritate financiara mai mare?


  Asa cum le zice foarte bine si dna. Suteu:
  "Imi permit sa observ, ca om experimentat in strangerea de fonduri pentru proiecte culturale inainte de a fi ministru, ca subscriptia publica initiata de Guvernul Romaniei pentru achizitionarea Cuminteniei Pamantului este unul dintre cele mai originale modele propuse in momentul acesta intr-o tara europeana."

  Absolut.
  Ironia la ea acasa.

  ...il si vad pe Brancusi in fotografia aceea luata in atelierul sau din Paris, cum sta cu mainile incrucisate , si ne priveste...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by