În perioada 29 octombrie - 5 noiembrie 2016, pe scena Sălii Thalia a Filarmonicii din Sibiu va avea loc cea de a III-a ediție a Festivalului Internațional Clara Haskil, primul proiect de talie internațională din România dedicat celei care a fost una dintre cele mai talentate pianiste de origine română ale tuturor timpurilor, Clara Haskil.

Festivalul International Clara HaskilFoto: Afis

Lansat în 2014, la inițiativa pianistei Alina Azario, Festivalul readuce anual în atenție numele Clarei Haskil, pianista care a rămas până astăzi un model în ceea ce privește căutarea perfecțiunii, interpretarea la cele mai înalte standarde și iubirea neconsiționată pentru muzica clasică: „Festivalul Clara Haskil și-a asumat încă de la început o dublă misiune: dorința de a pune în lumină și de a dezvolta interesul pentru muzica de cameră, precum și nevoia de a vorbi despre modele și răbdarea care însoțește apropierea de ele, într-o lume, uneori, parcă ușor prea grăbită pentru astfel de exerciții recuperatorii”, a mărturisit Alina Azario.

Timp de șapte zile, opt nume importante ale scenei muzicale internaționale alături de artiști români consacrați vor susține o serie de recitaluri și concerte unice, lucrări care sunt în perfect acord cu repertoriul de predilecție al Clarei Haskil: Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Joseph Haydn, Maurice Ravel, Johannes Brahms, Robert Schumann, Franz Schubert, Frédéric Chopin, György Kurtág, Alban Berg si Leos Janacek.

Violonistul Alexandru Tomescu, alături de cel mai valoros cvartet de coarde din România, Cvartetul Ad Libitum, deschid în seara zilei de 29 octombrie ediția din acest an a festivalului.

Un program intim construit în jurul trio-ului pentru pian, clarinet și violă scris de Mozart îi așteaptă pe iubitorii de muzică clasică din Sibiu în cea de a doua seară a festivalului, program susținut de pianista Alina Azario, alături de „cel mai remarcabil clarinetist francez” – Pierre Genisson – și violonistul Adrien Boisseau, membru al celebrului Quator Ebène.

Respectând tradiția de a invita în fiecare an la Sibiu un câștigător al Concursului Internațional Clara Haskil din Elveția, ediția din acest an a Festivalului ne prilejuiește întâlnirea cu Finghin Collins, unul dintre cei mai importanți muzicieni irlandezi de astăzi.

De asemenea, una dintre cele mai așteptate momente îl reprezintă întâlnirea cu membrii Trio-ului Clara Haskil din Germania: pianistul William Youn, violonista Nina Reddig și violoncelista Hannah Weber, trei muzicieni de excepție, foarte buni prieteni, care împărtășesc pasiunea și dorința de a explora lumea extraordinară a muzicii de cameră.

Pianistul Mauro Lo Conte, un artist căruia criticii muzicali i-au remarcat stilul imaginativ, simțul polifonic și maturitatea muzicală, revine pe scena Sălii Thalia, în cea din urmă seară a Festivalului Internațional Clara Haskil.

Programul festivalului se diversifică în acest an printr-o seară dedicată filmului documentar: Grădina lui Celibidache, în regia lui Serge Ioan Celibidache, un emoționant portret al renumitului dirijor și compozitor român. Alegerea documentarului este motivată de dorința organizatorilor de a marca cei 20 de ani de la dispariția regretatului muzician, unul dintre cei mai importanți dirijori ai secolului XX, cu o impresionantă carieră internațională de aproape o jumătate de secol, un model de perseverență și abnegație.

Arhitectura ediției din 2016 nu reprezintă o excepție: încă de la debut, Festivalul Internațional Clara Haskil a adus la Sibiu nume de top ale scenei muzicale internaționale, precum dirijorul Tiberiu Soare, Orchestra Simfonică București, Cvartetul Arcadia, violoniștii Marina Chiche (Franţa), István Várdai (Ungaria), Ștefan Tarara (Germania) sau pianiștii François-Xavier Poizat (Elveţia), Julien Quentin (Franța), Alexander Schimpf (Germania) și Cristian Budu (Brazilia).

Anul acesta, la finalul lunii septembrie a avut loc prima ediție itinerantă a Festivalului Internațional Clara Haskil, la Hamburg – trei seri de muzică construite sema​n​tic în jurul numelui Clarei Haskil și a muzicii lui George Enescu (29 septembrie - 1 octombrie), un eveniment primit excelent de către iubitorii de muzică clasică din Germania.

Bilete: online, prin rețeaua Eventim.ro și Bilet.ro, precum și la casieria Filarmonicii din Sibiu

Festivalul Internațional de Muzică Clasică „Clara Haskil” este un proiect cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu.