Marți, 18 octombrie, ora 17:00, va aavea loc conferința-dialog Religie și violență, susținută de istoricul Ian Buruma și scriitorul Andrei Pleșu la sediul Colegiului Noua Europă din strada Plantelor nr. 21. Evenimentul va deschide o serie de întâlniri pe care institutul de studii avansate plănuiește să le organizeze periodic la București din dorința de a stimula dialogul publicului român cu figuri prestigioase ale culturii contemporane.

Ian Buruma si Andrei PlesuFoto: Colegiul Noua Europa

Este violența o componentă inevitabilă a religiei sau un derapaj care contravine flagrant principiilor ei? În cadrul primei întâlniri, Ian Buruma și Andrei Pleșu își propun să discute evenimentele dramatice care au avut loc în ultimii ani mai ales pe teritoriul european, al căror substrat a fost identificat ca fiind de ordin religios. Ian Buruma (n. 28 decembrie 1951, Haga) este un istoric şi eseist anglo-olandez care trăieşte în Statele Unite ale Americii.

A studiat literatura chineză la Universitatea din Leiden şi cinematografia japoneză la Universitatea Nihon din Tokio, și scrie despre cultura asiatică, în special despre cea din China şi din Japonia secolului XX. Printre cărţile publicate se numără The Missionary and the Libertine: Love and War in East and West (1996), The Wages of Guilt: Memories of War in Japan and Germany (1995), A Japanese Mirror (1983).

La Editura Humanitas au apărut volumele Anul Zero: 1945, o istorie (2015) și Occidentalismul: războiul împotriva Occidentului. O scurtă istorie a urii față de Vest (2016, în colaborare cu Avishai Margalit). Ian Buruma semnează regulat articole în publicațiile New Yorker, New York Times şi New York Review of Books, iar din 2003 ţine cursuri de jurnalism şi drepturile omului la Bard College (New York).

Colegiul Noua Europă (New Europe College - NEC) este un institut de studii avansate din București, fondat în anul 1994 de către Andrei Pleșu. Scopul programelor academice și al evenimentelor organizate de NEC este de a consolida cercetarea în domeniul științelor umaniste și sociale și de a facilita legăturile dintre intelectualii români și colegii lor din lumea întreagă. Prestigiul internațional al Colegiului a fost confirmat prin primirea în 1998 a Premiului Hannah Arendt, instituit pentru a încuraja eforturi exemplare în domeniul învățământului superior și al cercetării.

În anul 2014 Andrei Pleșu a primit European Citizen’s Prize, ca recunoaștere pentru inițiativa fondării NEC, o instituție ce a contribuit în mod substanțial la consolidarea spiritului european în România și la difuzarea valorilor europene în vecinătate și în lume.