Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași (FITPTI), eveniment etichetat cu prestigiosul label „festival european” acordat de EFA (Asociația Europeană a Festivalurilor, cu sediul la Bruxelles), va avea loc în acest an între 6-12 octombrie. Pe 5 octombrie, organizatorii vor avea showcase cu cea mai nouă coproducție (Când visăm de Verena Koch și Kirsten Pell – Austria, proiect cu participare internațională coprodus de Teatrul "Luceafărul" Iași, Centrul Cultural German și Forumul Cultural Austriac – regia Verena Koch Austria, scenografia Ute Lindenbeck – Germania) și cu multipremiatul spectacol Pisica verde de Elise Wilk (regia Bobi Pricop, nominalizat la premiul pentru REGIE la Gala UNITER 2015; scenografia Irina Moscu).

FITPTI 2016Foto: Afis festival

Potrivit directorului artistic al festivalului, Oltița Cîntec, "prezenta ediție are drept focus "Neliniștile prezentului", scopul fiind să privească arta ca experiență a prezentului, să identifice tendințe, să coaguleze un program generos pentru publicul larg și pentru specialiști. Anul acesta ne preocupăm de anxietățile și panicile cărora trebuie să le facem față la nivel individual și social: insecuritate, discriminare, atentate migranți, război, Alzheimer, autism, violență, singurătate, izolare etc. Nu va fi o ediție sumbră, departe de noi gândul de a suplimenta tensiunile zilei. Programul se va concentra pe evenimente de artele spectacolului care reflectă mediat artistic spaimele contemporane, nu puține, din păcate, care propun forme de artă ca experiențe ale prezentului.

FITPTI e un festival divers, complex, nu unul de nișă, ci unul care înțelege tinerețea ca stare de spirit, ca atitudine, ca deschidere spre cultură și inovație, având în vedere categorii de public foarte diverse, de la preșcolari la tineri, adulți și seniori. Sumarul ediției aduce alături exclusivități naționale, creatori consacrați, artiști-vedetă, creatori emergenți, companii de stat și independente, într-o platformă comună, organizând ziua teatrală după bioritmuri culturale (diminețile le aparțin copiilor, orele amiezii, specialiștilor, după-amiezele și serile, tinerilor, adulților și seniorilor). Programul înscrie nu numai spectacole de teatru sau dans, ci și spectacole-lectură, întâlniri cu artiști, discuții, dezbateri, lansări de carte, expoziții, filme documentare, în așa fel încât toată lumea să aibă de unde și ce alege. Peste 400 de artiști din 17 țări (Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Danemarca, Elveția, Franța, Germania, Italia, Letonia, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Centrafricană, România, Spania, Ucraina) își prezintă creațiile la Iași, unii, pentru prima dată în România, cu propuneri de top, multe în premieră pentru țara noastră, transformând artele spectacolului în catalizator de emoție.

În cifre, ediția a IX-a a FITPTI înseamnă 8 zile (7 de festival, una, de showcase) cu spectacole de teatru, dans, umbre, pantomimă, de incintă și de aer liber, 40 de spectacole susținute de peste 400 de artiști din 30 de companii teatrale din România (Teatrul Național "Radu Stanca" Sibiu, Teatrul Național "Mihai Eminescu" Timișoara, Teatrul Național București, Teatrul de Comedie, Teatrul "Luceafărul" Iași, Teatrul "Matei Vișniec" Suceava, Auăleu Timișoara, AnimArt Cluj, Teatrul Teatrul Gong Sibiu, Teatrul Colibri Craiova, Teatrul Gulliver Galați, Țăndărică București, Unteatru București, Reactor Cluj, Replika București, Unteatru București etc) și alte 16 țări (Austria, Belgia, Canada, Republica Centrafricană, Letonia, Spania, Elveția, Franța, Germania, Italia, Olanda, Ucraina, Bulgaria, Danemarca, Polonia, Portugalia). "