Scriitoarea rusa Ludmila Ulitkaia, istoricul francez Jaques Le Rider si scriitorul Mircea Cartarescu vor deschide cea de-a cincea editie a Festivalului International de Literatura care se va desfasura intre 25 si 28 octombrie la Timisoara. In aceasta perioada vor avea loc lecturi publice, dezbateri, intalniri ale scriitorilor cu elevi timisoreni si conferinte.

Festivalul International de Literatura de la TimisoaraFoto: filtm

"Cea de-a cincea editie a Festivalului International de Literatura de la Timisoara se va desfasurasub semnul victoriei Timisoarei, capitala culturala europeana in 2021. E o victorie si pentru cei care organizam FILTM fiindca am reusit, si de data aceasta, sa invitam la Timisoara nume sonore ale literaturii europene. Este o victorie si pentru pasionatii de literatura, intrucat timp de patru zile, vor avea alaturi prozatori, poeti, eseisti, critici literari de prima marime. Va fi o editie in care vom impartasi unii cu altii, ca niciodata pana acum, bucuria de fi inauntrul culturii", a declarat presedintele festivalului, Robert Serban.

De departe, unul dintre cele mai asteptate evenimente il reprezinta conferinta cu titlul "Cenzura invizibila", sustinuta in prima zi a Festivalului de Jacques Le Rider, un nume de referinta in istoria Europei Centrale si de Sud-Est.

"Timisoara este un microcosmos fascinant al pluralitatii culturale, etnice si religioase, care reda bogatia civilizatiei europene, in aceasta regiune a Europei Centrale, cladita de catre monarhia habsburgica: amprentele otomane, interculturalitatea germana, maghiara, sarba, slovaca si prezentele evreiesti au facut din aceasta capitala a culturii romane o paradigma a Europei de care toata lumea vorbeste azi ca de un vechi continent angajat pe panta inexorabila a declinului si a dislocarii", a spus Le Rider.

Unul dintre momentele de greutate ale festivalului, subliniaza organziatorii, il constituie cele 3 seri de lecturi publice si dezbateri care vor avea loc in Sala Baroca a Muzeului de Arta din Timisoara in perioada 26-28 octombrie, zilnic, incepand cu ora 18.00.

Prima seara ii va aseza fata in fata pe doi dintre cei mai cunoscuti scriitori ai momentului, Ludmila Ulitkaia si Mircea Cartarescu, intr-un dialog moderat de Mircea Vasilescu.

Cea de a doua seara este dedicata poeziei, in cadrul careia publicul va putea sa-i asculte pe: Nikola Madzirov (Republica Macedonia), Delimir Resicki (Croatia) si, din Romania, pe Ioana Nicolae, Ruxandra Cesereanu si Adrian Bodnaru - amfitrion: scriitorul Ioan T. Morar.

In programul celor patru zile ale Festivalului se afla si o dezbatere dedicata promovarii scriitorilor europeni astazi, la care iau parte scriitorul Vasile Ernu si editorul Seid Serdarevic, reprezentantul uneia dintre cele mai active edituri croate de astazi, Fraktura.