Subscriptia publica pentru achizitionarea sculpturii Cumintenia pamantului a reusit sa adune pana in prezent 1.163.032 de euro din cei 6 milioane de euro necesari, a anuntat Ministerul Culturii intr-un comunicat de presa. "Avem o luna la dispozitie pana cand trebuie sa achizitionam lucrarea lui Constantin Brancusi, iar, in acest interval, analizam toate variantele posibile. Vom reveni in cel mai scurt timp cu planul de actiune", a declarat ministrul Culturii, Corina Suteu, potrivit documentului.

Cumintenia PamantuluiFoto: Mediafax

Pentru achizitionarea operei, Guvernul a alocat deja 5 milioane de euro si erau necesare inca 6 milioane de euro din donatii, Subscriptia se incheie pe 30 septembrie.

DIn cei 1.163.032 de euro stransi, s-au donat 201.704 de euro pe site-ul campaniei www.brancusiealmeu.ro, 67.526 de euro prin intermediul eMag.ro, 748.350 de euro prin transfer bancar in conturile Ministerului Culturii si 145.452 de euro prin SMS.

DE la lansarea subscriptiei pana vineri, peste 100.000 de donatori, persoane fizice si juridice, s-au implicat in subscriptia publica pentru "Cumintenia Pamantului", iar 11.500 de vizitatori au vazut sculptura lui Constantin Brancusi la Muzeul Bancii Nationale a Romaniei.

"Suntem extrem de onorati ca atat de multe persoane si companii au facut demersuri pentru a pastra in circuitul muzeal national "Cumintenia Pamantului". A fost o mobilizare fara precedent la nivel autohton si am reusit sa strangem peste 1 milion de euro in doar 4 luni de campanie. Ne dorim ca aceasta sculptura sa fie accesibila tuturor romanilor, mai avem o luna la dispozitie pana cand trebuie sa achizitionam lucrarea lui Constantin Brancusi, iar, in acest interval, analizam toate variantele posibile. Vom reveni in cel mai scurt timp cu planul de actiune", a declarat Corina Suteu, Ministrul Culturii.

"Modurile in care donatorii si-au aratat sprijinul pentru subscriptia publica au fost pe cat de diverse, pe atat de originale. Avram Iancu, hunedoreanul din Valea Jiului, a reusit sa traverseze inot Canalul Manecii fara costum de protectie termica, dedicand intregul sau efort "Cuminteniei Pamantului". Neagu Djuvara a lansat un apel pentru donatii cu ocazia aniversarii a 100 de ani, iar Ministerul Culturii a realizat impreuna cu artistul Mircea Cantor si in parteneriat cu Romfilatelia o editie speciala de plicuri dedicata campaniei de subscriptie publica pentru achizitia operei lui Constantin Brancusi, "Cumintenia Pamantului". 25.000 de plicuri sunt disponibile in 392 de unitati ale Postei Romane la pretul de 1,5 lei, incepand cu data de 1 septembrie. Mai mult, 1 din 6 participanti ai festivalului Electric Castle a donat pentru "Cumintenia Pamantului", se arata in comunicatul institutiei.

Printre personalitatile care si-au aratat deja sprijinul pentru campania de subscriptie publica se regasesc Adrian Ghenie, Neagu Djuvara, Doina Lemny, Nadia Comaneci, Ilie Nastase, Mircea Cartarescu, Dan Perjovschi, Mircea Cantor, Alexandru Tomescu, Vlad Alexandrescu, Tudor Giurgiu, Francois Saint-Paul - ambasadorul Frantei, Razvan Burleanu, Margareta Paslaru, Oana Manea, Alexandru Dedu si Cosmin Alexandru. De asemenea, in spoturile publicitare isi declara sustinerea Maia Morgenstern, Oana Pellea, Victor Rebengiuc, Andrei Plesu, Iuliana Tudor, Melania Medeleanu, Irina Pacurariu, Dragos Bucurenci, Parintele Constantin Necula, Mariana Lungu, Dan Amariei, Matei Oprina, Cristiana Mongol Stancu, Iv cel Naiv, Virgil Stanescu, Alexandru Tomescu, Cristina Cioran, Gheorghe Hagi, Virgil Iantu, Dora Dumitrescu si Ilie Nastase.

Printre companiile care si-au anuntat implicarea in sustinerea campaniei se numara Bitdefender, PwC Romania, Carrefour, Dedeman, BRD, Uber, Enel, McDonald's, Auchan Romania, Bancpost, Banca Transilvania, OMNIASIG, eMAG, UniCredit Bank Romania, Coresi, New Folder, Unlock, Media Trust, Telekom, Bacania Veche, Dexter Print, Humanitas si Carturesti.

Campania a fost sprijinita de Asociatia Culturala "Patrimoniu pentru Viitor", Muzeul National de Arta al Romaniei, SoNoRo, APAR- Association Parisienne des Artistes Roumains, Teatrul National Bucuresti, Festivalul George Enescu, Federatia Romana de Fotbal, Muzeul de Arta Craiova, Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (O.R.D.A.), Directia pentru Cultura Prahova, Directia pentru Cultura Vaslui, Directia Judeteana Pentru Cultura Salaj si Directia Pentru Cultura Neamt, Teatrul National Targu-Mures, cinematografele din toata tara, Filarmonica "George Enescu", Campulung Film Fest, Summer Well, Institutul National al Patrimoniului, Anonimul IFF, Institutul National pentru Cercetare si Formare Culturala, Caravana Filmelor NexT, Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi, Institutul Cultural Roman, Muzeul National al Literaturii Romane Iasi, Clubul Regal al Medicilor, Uniunea Notarilor Publici, Institutul Francez, Festivalul Icon Arts, Teatrul National Craiova, Mark Twain International School Bucharest, Muzeul National de Istorie a Romaniei, printre altii.

Despre "Cumintenia Pamantului"

"Cumintenia Pamantului" a fost realizata de Constantin Brancusi in anul 1907 si apartine patrimoniului cultural national, in categoria Tezaur.

Brancusi spunea despre opera: "Cumintenia Pamantului"... A fost incercarea mea de a da de fundul oceanului, cu degetul aratator (incercarea de a atinge vechimea, arhaicul). Caci mi-a fost prea mare spaima cand i-am ridicat valul... Femeia nu trebuie niciodata dezvaluita... Isis trebuie sa ramana acoperita sub cel putin unul din cele sapte valuri ale frumusetii sale, cel al misterului - care ii ofera si pretuirea si nemurirea. "Cumintenia Pamantului" a fost, pentru mine, ceea ce este cu mult mai adanc femeia - dincolo de psihologia dumneavoastra!".

"Cumintenia Pamantului" e realizata in calcar crinoidal si, din informatiile de la primul posesor, se stie ca Brancusi ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatra din catacombele Parisului - grotele Savonnieres. In prezent, "Cumintenia Pamantului" este in proprietatea mostenitorilor arhitectului Gheorghe Romascu, care a cumparat opera de arta de la Constantin Brancusi in anul 1911.

Despre Brancusi

Constantin Brancusi s-a nascut la 19 februarie 1876 in Hobita, Gorj. Este considerat unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea. Sculpturile sale se remarca prin eleganta si puritatea formei, prin utilizarea sensibila a materialelor. Verticalitatea, orizontalitatea, greutatea, densitatea cat si importanta acordata luminii si spatiului sunt trasaturile caracteristice ale creatiei lui Brancusi. Opera sa a influentat profund conceptul modern de forma in sculptura.

Ansamblul sculptural "Calea Eroilor" de la Targu-Jiu este una dintre cele mai cunoscute opere ale lui Constantin Brancusi din Romania. Cele patru componente sculpturale - "Masa tacerii", "Aleea scaunelor", "Poarta sarutului" si "Coloana fara sfarsit" - sunt dispuse pe aceeasi axa, orientata de la apus spre rasarit, cu o lungime de 1275 de metri. Ansamblul a fost inaugurat in anul 1938.