Mari actori ai scenei slovace, in spectacolul "Nevasta pastorului", pe scena TNB

de D.S.     HotNews.ro
Vineri, 30 septembrie 2016, 10:57 Actualitate | Cultură


Alexander Bárta (Baa Mio), Diana Mórová (Eva) in Nevasta Pastorului
Foto: TNB
Teatrul Naţional Slovac din Bratislava (SND) va susține o unică reprezentație cu piesa Nevasta păstorului de Ivan Stodola, o punere în scenă netradiţională a unui titlu clasic al dramaturgiei slovace, în regia lui Roman Polák,  cu actori de seamă ai scenei teatrale slovace. Spectacolul va avea loc vineri 7 octombrie 2016, ora 19.00, la Sala Pictura a TNB şi va fi titrat în limba română, in traducerea lui Mircea Dan Duţă, informeaza TNB.
   
Tragedie contemporană concentrată, Nevasta păstorului vorbeşte despre dileme morale universale prin intermediul unui  teatru viu, preocupat atât de relaţiile şi crizele interumane, cât şi de cele economice. Spectacolul prezintă puternica poveste a unei femei, o mamă iubitoare care, fără a avea vreo vină, sfârșește într-o situație disperată — devine, fără voia ei, soția a doi bărbați și are câte un fiu cu fiecare dintre aceștia. Între cei doi bărbați imposibil de împăcat, ea alege să-și fie loială sieși...
      
Printre interpreții care vor putea fi văzuți pe scena TNB se numără decana de vârstă a SND, cea mai longevivă membră a Secției Dramatice, Mária Kráľovičová  (născută în 1927), care slujește această scenă de peste 70 de ani, fiind prima interpretă slovacă a Julietei și Ofeliei !
     
Alături de ea, şi de alţi actori ai teatrului, veţi putea urmări creaţiile a doi reprezentanţi ai "Generaţiei 70": Dušan Tarageľ, cu zeci de roluri de comedie create pe această scenă şi Dušan Jamrich - de 4 decenii în SND, dintre care câţiva ani, cu rezultate notabile i-a dedicat directoratului. Interpret strălucit al unor roluri antologice, un adevărat  idol al mai multor generaţii, acesta din urmă este strănepotul dramaturgului slovac Ivan Stodola (autorul piesei), precum şi nepotul lui Aurel Stodola, fondatorul teoriei turbinelor cu abur şi gaz.
    
Regizor cu semnătură specifică, inconfundabilă, Roman Polák a creat mai mult de 100 de spectacole, iar dintre acestea menţionăm: Rózewicz – „Capcanaˮ (1986), Kafka – „Procesulˮ (1992), Rostand – „Cyrano de Bergeracˮ, Shakespeare – „Neguțătorul din Venețiaˮ (1994), Cehov – „Unchiul Vaniaˮ (1995), Ibsen – „Peer Gyntˮ (2000), Stoppard – „Arcadiaˮ (2015), sau  producția din 1992, de la Repertory Theater Chicago, cu "Macbeth" de Shakespeare, spectacole foarte bine primite de critici și de public. Alte productii ale sale, "Atingeri și conexiuni" după Marivaux (1988) şi  "Baalˮ de Brecht (1989) au fost extrem de bine primite la festivaluri europene, în mod special la Festivalul de la Edinburgh.

Pentru valoroasele sale montări, Roman Polak a fost răsplătit cu numeroase premii, între acestea câteva premii Dosky, pentru cea mai buna regie și cel mai bun spectacol ("Ivanov", 2007, "Anna Karenina", 2009). De-a lungul carierei sale a lucrat pe scenele celor mai importante scene slovace, dar şi peste hotare, iar din 2006 a condus ca director, în două etape, Secţia de Dramă a Naţionalului din Bratislava, funcţie pe care o ocupă şi în prezent.
     
Turneul la Bucureşti este unul dintre evenimentele slovace, diplomatice şi culturale ce au loc în această perioadă şi prefaţează vizita în România a Președintelui Republicii Slovace, dl. Andrej Kiska.  Slovacia deține, până la sfârșitul anului, președinția Consiliului Uniunii Europene. De remarcat este şi faptul că, după o pauză de peste 30 de ani, Teatrul Național al Slovaciei este din nou prezent la București.

Spectacolul Nevasta păstorului, de Ivan Stodola, in regia lui Roman Polák are urmatoarea distributie:
Păstorul Ondrej: Ján Koleník
Păstorul Mišo: Alexander Bárta
Eva: Diana Mórová
Mama: Kamila Magálová
Bătrânul păstor Mrnčo: Dušan Jamrich
Îngrijitorul: Dušan Tarageľ
Gospodina: Mária Kráľovičová
Notarul: Štefan Bučko
Svätojurský (poreclă, imposibil de tradus):  Ján Gallovič


Citeste mai multe despre   


192 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi