Directorul Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana, Simona Neumann, care a coordonat dosarul de candidatura al Timisoarei la titlu, a declarat in noaptea de vineri spre simbata ca Guvernul nu a anuntat deocamdata cuantumul contributiei la proiect, "desi ar fi trebuit sa o faca".

Simona NeumannFoto: Facebook/ Timisoara 2021

Simona Neumann a spus, dupa ce s-a intors, in noaptea de vineri spre sambata, in orasul de pe Bega, ca Guvernul trebuia sa anunte cuantumul contributiei inainte de finalizarea concursului, transmite Mediafax.

"Guvernul nu a anuntat deocamdata cuantumul contributiei, desi ar fi trebuit sa o faca deja. Ministerul Culturii ar fi trebuit sa anunte inainte de terminarea concursului. Sigur ca asta va fi o mare provocare. Este o practica, de 31 de ani se desfasoara acest concurs in toata Europa si fiecare guvern a anuntat contributia mai devreme sau mai tarziu, dar nu mai tarziu de sfarsitul concursului", a declarat Simona Neumann.

Presedintele Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana a povestit ca a avut mari emotii, vineri, la Biblioteca Nationala a Romaniei din Bucuresti, unde fiecare oras si-a sustinut candidatura, dar a stiut ca Timisoara are mari sanse sa castige titlul de Capitala Europeana a Culturii (CEaC) in 2021, pentru ca: "am lucrat foarte temeinic".

"Am avut sustinerea la Bucuresti a candidaturii, ultima proba din cele trei. Prima fiind depunerea dosarului de candidatura, a doua - vizita jurului ce a avut loc luni la Timisoara, iar astazi (vineri - n.r.)a avut loc sustinerea si interviul. A fost ca un examen obisnuit, atmosfera a fost foarte profesionista, juriul fiind format din 12 persoane, fiecare cu expertiza intr-un domeniu sau altul legat de dezvoltarea durabila a oraselor, de politici culturale, dezvoltarea audientei, industrii culturale si creative sau chiar fostii rectori de capitale culturale europene sau specialisti in arte si muzeografie. Eu m-am simtit foarte bine, pentru ca a fost o atmosfera profesionista. Am avut foarte mari sperante, am stiut ca am avut un dosar foarte bun si asta ne-a oferit si confortul gandului ca da, avem sanse mari, pentru ca vazusem toate dosarele. Am stiut ca noi am lucrat foarte temeinic si mai ales ca am propus proiecte realizabile, pe care le putem duce la bun sfarsit cu resursele pe care le avem", a declarat Simona Neumann.

Coordonatul dosarului de candidatura al Timisoarei a adaugat ca, in urmatorii cinci ani, institutiile si operatorii culturali din oras vor avea sarcina de a atrage fonduri europene.

"Timisoara se va axa pe setul de proiecte produse in dosarul de candidatura. Conceptul se refera la reinvierea spiritului Timisoarei intr-o nota contemporana. De acum si pana vom detine titlul, peste cinci ani, va trebui sa pregatim institutiile si operatorii culturali sa atraga bani din fonduri europene, pentru ca banii nu vor veni de la sine, ei trebuie atrasi. Trebuie facute proiecte competitive prin care sa se poata castiga aceste fonduri", a afirmat Simona Neumann.

Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana a fost infiintata in anul 2011 si a pregatit proiectul de candidatura al orasului, care are conceptul si sloganul "Lumineaza orasul prin tine". Asociatia este o organizatie independenta si are peste 100 de membri.

Insa, candidatura Timisoarei la acest titlu a fost anuntata, pentru prima data, in anul 2010, de catre fostul primar al orasului, Gheorghe Ciuhandu.

In anul 2011, au fost organizate mai multe intalniri avand ca tema candidatura orasului, iar in vara aceluiasi an, Teatrul National Timisoara a facut o invitatie unor reprezentanti ai institutiilor de cultura, organizatiilor culturale, administratiei locale si regionale, mediului de afaceri in care s-a propus infiintarea unei asociatii denumite initial "Asociatia Comunitara Timisoara Capitala Culturala Europeana".

Prin urmare, in data de 20 iunie 2011, peste 100 de persoane s-au intalnit la Teatrul National Timisoara, persoane fizice si reprezentanti ai unor organizatii, iar marea majoritate a completat declaratia de adeziune la viitoarea asociatie.

Primul director al asociatiei a fost ales Teodora Borghoff, iar in anul 2013 Simona Neumann a devenit director executiv al Asociatiei Timisoara - Capitala Culturala Europeana si a avut misiunea de a pregati dosarul orasului de pe Bega pentru acest titlu.

Simona Neumann este nascuta la Timisoara si are o diploma de doctorat in relatii internationale, obtinuta la Universitatea de Vest. Timp de trei ani a lucrat la Comisia Europeana, perioada in care s-a familiarizat cu tehnicile de management cerute de Uniunea Europeana, dar si la Washington, ca cercetator.

Ioan Holender, fost director al Operei de Stat din Viena, a fost printre primele personalitati care au anuntat ca sustin Timisoara drept Capitala Culturala Europeana in 2021. De altfel, la infiintarea asociatiei, Ioan Holender a devenit si presedinte onorific al organizatiei. In anul 2013, si Daniel Barbu, fost ministru al Culturii, a anuntat ca sustine Timisoara. De asemenea, personalitati precum bucatarul Antonio Passarelli, Aura Twarowska, solista a Operei din Viena, scriitorul Petru Iliesu, presedinte-fondator al Fundatiei Timisoara '89, dar si o serie de artisti, intelectuali si universitari din Timisoara au anuntat ca sustin candidatura "capitalei Banatului" la titlul de Capitala Culturala in anul 2021.

Vineri, Timisoara a fost desemnata Capitala Europeana a Culturii in anul 2021, dupa ce la titlu au candidat orasele Baia Mare, Bucuresti, Cluj-Napoca si Timisoara.

Titlul de Capitala Europeana a Culturii (CEaC) este atribuit unui oras din Uniunea Europeana, din tari candidate sau pre-candidate, pe durata unui an. Pana in 2019, 60 de orase vor fi detinut titlul de Capitala Europeana a Culturii. Programul este considerat a fi initiativa culturala emblematica a Uniunii Europene. Incepand din 1985, Uniunea Europeana desemneaza unul sau doua orase, din tari candidate sau pre-candidate, drept Capitala Europeana a Culturii. Se asteapta ca orasele alese sa prezinte, timp de un an, un program cultural inovator si sustinut care sa accentueze bogatia, diversitatea si similaritatile culturii europene in fata unui public international. In 2021 atat Romania, cat si Grecia, vor gazdui cate o Capitala Europeana a Culturii.