Simona Neumann, coordonatorul dosarului de candidatura al orasului Timisoara la titlul de Capitala Europeana a Culturii (CEaC) 2021, a declarat pentru agentia News.ro, dupa conferinta de presa organizata vineri, la Biblioteca Nationala a Romaniei din Bucuresti, ca orasul pe care il reprezinta "va miza pe artele spectacolului, mai ales pe teatru, dar si pe Filarmonica si jazz".

Dupa anuntul prin care a fost dezvaluit numele orasului castigator, reprezentantii din Timisoara, purtand tricouri albe, pe care era imprimat sloganul "Timisoara Capitala Europeana a Culturii 2021", au izbucnit in aplauze si strigate de bucurie.

Programul cultural pe care il propune Timisoara, oras care a fost desemnat Capitala Europeana a Culturii 2021, se bazeaza pe conceptul "Shine Your Light / Lumineaza orasul prin tine!".

"Acest concept a pornit de la faptul ca Timisoara a fost in trecut un oras in care civismul prima, era un oras antreprenorial, multi si intercultural, multiconfesional. Azi, nu mai putem vorbi de aceeasi atitudine in randul cetatenilor, Timisoarei ii lipsea un proiect comun, asa cum a facut in 1989 in jurul ideii de libertate", a declarat pentru agentia de presa News.ro Simona Neumann, directorul executiv al Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana.

Coordonatoarea dosarului de candidatura al orasului Timisoara la titlul de Capitala Europeana a Culturii a mai spus ca realizarea dosarului a inceput in 2010, iar asociatia pe care o conduce a fost infiintata in 2011. Echipa a fost compusa din 25 de colaboratori si 21 de curatori.

"Mizam pe artele spectacolului, mai ales pe teatru, dar si pe Filarmonica, pe jazz, pentru ca Timisoara a avut o traditie in jazz foarte serioasa, iar acum ar trebui internationalizata, sa avem un festival de jazz in Europa", a precizat Simona Neumann. Ea considera ca titlul de Capitala Europeana a Culturii va aduce Timisoarei parteneri cu care va putea sa colaboreze in anii urmatori.

"Vrem sa diversificam, sa rezolvam niste probleme ale orasului. Artele vizuale, de asemenea, vor fi bine reprezentate, sa nu uitam ca Timisoara a dat grupul Sigma (un curent in arta romaneasca din anii 1970, n.r.), dar si in muzica, pentru ca Timisoara a dat tarii grupul Phoenix. Dar acestea sunt mosteniri din trecut. E timpul sa facem pasul inainte. Trecutul e un reper bun, dar trebuie sa mergem inainte", a adaugat Simona Neumann.

Ea a structurat dosarul de candidatura al orasului Timisoara la titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021 in trei categorii principale: "Oameni", "Spatii si locuri" (Patrimoniul Timisoarei cuprinde 14.000 de cladiri istorice care se degradeaza) si "Conexiuni-interconectare-interdependenta".

Specialistii din echipa care a elaborat dosarul orasului Timisoara au declarat ca, pe parcursul celor cinci ani care vor urma, doresc sa realizeze proiecte de colaborare si coproductii cu parteneri europeni care sa ramana orasului si dupa anul 2021.

Directorul Filarmonicii Banatul: Vom avea vreo 10.000 - 15.000 de evenimente in 2021

Directorul Filarmonicii Banatul, Ioan Coriolan Garboni, a declarat vineri pentru Agerpres ca dincolo de emotia anuntului desemnarii Timisoarei drept CCE 2021, urmeaza o munca grea in urmatorii cinci ani.

"Sunt emotionat, toata lumea a asteptat cu sufletul la gura (...) Va fi greu. Ne asteapta o munca de cinci ani, pana in 2021, foarte grea. Sunt convins ca se vor aloca bani, institutiile de cultura vor tine spatele pentru ca noi vom fi, de fapt, principalii organizatori. Nu vom avea concediu de vara. Estimez ca vom avea in oras 10.000 - 15.000 de evenimente in acel an, pentru ca trebuie sa satisfaci nevoia de cultura a tuturor turistilor, vor fi expozitii, recitaluri, muzica folclorica, jazz, Timisoara va rasuna si isi va schimba infatisarea. Este o munca grea, dar este o bucurie extraordinara. Meritam", a afirmat Directorul Filarmonicii Banatul.

Ioan Coriolan Garboni a lansat vineri dupa-amiaza, pe Facebook, invitatia ca timisorenii sa se adune in fata Filarmonicii Banatul pentru a astepta anuntul desemnarii Capitalei Culturale Europene 2021.

Directorul Operei Timisoara: Este o veste mare, sunt extrem de fericit

Vestea desemnarii Timisoarei drept Capitala Culturala Europeana 2021 a fost primita de directorul Operei Nationale Romane Timisoara (ONRT), maestrul Corneliu Murgu, cu multa emotie, mai ales ca el conduce o institutie de cultura pe care o denumeste "inima orasului".

"Este o veste foarte mare, sunt foarte fericit, mai ales ca sunt in fruntea unei institutii culturale importante din oras. Sunt fericit si ca timisorean get-beget si le multumesc tuturor celor care au lucrat la acest proiect. Sunt foarte emotionat, este o veste foarte mare. Tot ceea ce vom face si de acum inainte va purta amprenta Timisoarei CCE, dar noi am facut si pana acum multe lucruri, si poate isi vor da seama de valoarea Timisoarei mai multe persoane care nu ne-au prea luat in considerare pana acum. Avem multe lucruri cu care ne putem prezenta, pe langa multitudinea teatrelor in trei limbi diferite. Nu trebuie uitat acest lucru ca nu exista niciunde in Europa un teatru care sa aiba opera si trei teatre in aceeasi cladire. Opera insasi este capitala culturala a Timisoarei. Opera este cladirea trecuta in Cartea Funciara cu nr. 1 , de aici porneste orasul, aici este inima orasului", a declarat vineri pentru Agerpres maestrul Corneliu Murgu, directorul ONRT.

Mitropolitul Ioan al Banatului: Cred ca Europa merita sa aiba o CCE intemeiata pe martiri

IPSS Ioan, Mitropolitul Banatului, a declarat vineri, pentru Agerpres, ca a sustinut candidatura Timisoarei in fata comisiei internationale care s-a aflat la Timisoara in 12 septembrie cu un discurs in care a aratat ca "Europa merita sa aiba o Capitala Culturala intemeiata pe martiri".

"Omul se naste o singura data in viata. O tara se naste de mai multe ori. Ultima data, Romania s-a nascut la Timisoara. Nu s-a nascut din stanca, ci din cenusa si sangele martirilor din Timisoara. Si astazi trandafirii din Timisoara sunt rosii, caci se hranesc inca din sangele cald al martirilor. Tot aici au lastarit primii muguri ai democratiei romanesti. Atribuirea titlului onorific de Capitala Culturala Europeana acestei cetati ar insemna pentru locuitorii ei o floare a recunostintei pentru martirii ei. Acesti martiri au visat si au luptat pentru ca Romania sa-si recapete locul pe harta Europei. Cred ca Europa merita sa aiba o Capitala Culturala intemeiata de martiri", a afirmat IPS Ioan, Mitropolitul Banatului.

Scriitorul Robert Serban: Timisoara Capitala Culturala Europeana - cel mai important moment din istoria recenta a orasului

Scriitorul timisorean Robert Serban considera ca momentul desemnarii Timisoarei drept Capitala Culturala Europeana 2021 este cel mai important eveniment in istoria orasului dupa Revolutia din 1989.

"Am primit vestea cu lacrimi in ochi si cu explozie de bucurie, pentru ca de aseara am simtit emotiile, astazi eram ca un cazan la ora anuntului. Este un mare lucru, o sansa enorma, iar cine isi da seama de lucrul acesta stie despre ce vorbesc. Este o sansa din foarte multe puncte de vedere, orasul e intors cu cheia, este momentul sa porneasca. Asa cum a pornit in 1989. De altfel, cred ca dupa Revolutia din 1989 este cel mai important moment din istoria recenta a orasului", a declarat pentru Agerpres Robert Serban.

Istoricul literar Viorica Balteanu, despre Timisoara Capitala Europeana a Culturii: Va trebui sa muncim pe branci

Istoricul literar prof univ. dr. Viorica Balteanu apreciaza ca, dupa castigarea titlului de Capitala Europeana a Culturii 2021 de catre Timisoara vor urma eforturi "pe branci".

"Ne ajuta si geografia foarte mult. Va trebui sa muncim pe branci. Exista o baza pe care trebuie construit enorm. Sunt niste asteptari uriase din partea lumii intregi, a Europei. Vor veni la Timisoara foarte, foarte multi oameni, in toate anotimpurile, din intreaga Europa si va trebui sa aratam ca este o nominalizare cat se poate de indreptatita si nu facuta la intamplare", a declarat Viorica Balteanu, vineri, pentru Agerpres.