Orasul din Romania care va deveni Capitala Europeana a Culturii - 2021 va fi anuntat vineri

de I.B.     HotNews.ro
Vineri, 16 septembrie 2016, 7:33 Actualitate | Cultură


Numele orasului din Romania recomandat pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii in anul 2021 va fi anuntat vineri la Biblioteca Nationala a Romaniei dintre cele patru candidate - Cluj-Napoca, Baia Mare, Timisoara si Bucuresti, potrivit Agerpres.

Juriul international delegat de UE pentru a decide ce oras din Romania va fi investit cu prestigiosul titlu a ajuns joi in Capitala.

Echipa care a lucrat pentru Bucuresti a numit candidatura "Orasul in-vizibil", clujenii au ales sloganul "Servus 2021", Baia Mare propune programul "Cultura Ospitalitatii", iar Timisoara -￯ "Lumineaza orasul prin tine".

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11476 vizualizari

 • +3 (27 voturi)    
  Cluj - Napoca 100 % (Vineri, 16 septembrie 2016, 7:51)

  Plagarus [utilizator]

  Cel mai dinamic oras din RO
  • -9 (13 voturi)    
   Glumesti ???? (Vineri, 16 septembrie 2016, 11:10)

   MasP [anonim] i-a raspuns lui Plagarus

   La cum arata orasul ala , daca as avea puterea l-as demite pe Boc imediat.
   • -1 (3 voturi)    
    pai... (Vineri, 16 septembrie 2016, 12:12)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui MasP

    ... in 2021 oricum va fi trecut un an de la "locale", asa ca se poate c Voc sa fi picat deja ;)
    Nu are asa mare legatura primarul cu "capitala culturla" ;)
   • +1 (11 voturi)    
    Tu esti Pandele a l'u fiRea ? (Vineri, 16 septembrie 2016, 12:21)

    Plagarus [utilizator] i-a raspuns lui MasP

    East of West,asta-i drumul la cum arata Clujul.
    Clujul se află pe locul 53 într-un clasament care măsoară calitatea vieţii în 97 de oraşe ale lumii, la mijlocul lui 2015. În acest top, capitala Transilvaniei a obţinut 142 de puncte, cu 42 peste New York, punctul de referinţă al studiului “Cost of Living 2015” realizat de Centrul Independent Numbeo. Bucureştiul se află 21 de poziţii mai jos în clasament, cu doar 83 de puncte. De asemenea, calitatea vieţii în Cluj este superioară celei din capitalele vecine Budapesta şi Sofia.
    Cel mai mic grad de îndatorare al administraţiilor locale, sub 15%, fiind urmat de Brașov, Sibiu și Timișoara.
    Clujul are cea mai ridicată densitate economică, la 20 de minute de centru orașului fiind accesibilă o populație de 360,000 de locuitori și agenți economici care cumulează o cifră de afaceri reprezentând aproximativ 3,3% din venitul tuturor companiilor de la nivel național.
    Avantajele Clujului în ceea ce privește: forța de muncă bine pregatită, calificată datorită Universitților, un avantaj competitiv major al orașului nostru; infrastructura mai bună decât în alte regiuni; aeroportul internațional în plină dezvoltare; facilitățile fiscale pentru cei care dezvoltă afaceri în parcurile industriale clujene sau cei care investesc în clădiri verzi; climatul de toleranță și recunoașterea internațională a Clujului; faptul că suntem unul dintre cele mai puternice centre culturale din această parte a Europei, cu un dinamism al evenimentelor unic în România și, nu în ultimul rând, faptul că Clujul a devenit Capitala sportului românesc datorită infrastructurii pe care o deținem.

    Clujul are cel mai ridicat grad de dezvoltare din rândul celor 4 municipii și, mai extins, din rândul tuturor polilor de dezvoltare din România. S-au luat în calcul capitalul uman (stocul educaţional), de sănătate (speranţa de viaţă la naştere), vital (vârta medie a populaţiei de 18 ani sau peste) şi material (locuinţă, facilităţi autoturisme).
    • +1 (3 voturi)    
     pai... (Vineri, 16 septembrie 2016, 12:56)

     Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

     Cam nimic din tot ce zici tu acolo (exceptand "dinamismul cultural") nu e criteriu de selectare a unei "capitale culturale a Europei", ba chiar spre dimpotriva...! ai citit Ghidul? ;)
    • +2 (8 voturi)    
     Timisoara ! (Vineri, 16 septembrie 2016, 13:03)

     Sorin Aradean [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

     Plagarus, te-ai cantonat la datele numbeo din 2015, dar spune-le pe cele mai recente (sept 2016):
     Cluj-Napoca 162,44 puncte
     Timisoara 152,76 puncte
     Iasi 135,25 puncte
     Bucuresti 123,15 puncte
     Diferenta dintre CJ si TM e de doar 6%, asadar neamintind deloc de Timisoara in mesajul tau, se numeste c-ai manipulat prin omisiune...
     In concluzie, Timisoara e mult mai sus decit se straduie unii s-o perceapa, si tot persista.

     Oricum, am dubii ca lista e una f. obiectiva daca ambele orase sint inaintea unor orase notorii precum Barcelona, Varsovia, Oslo, Cracovia, Torino, Milano, Budapesta, Paris.
   • +8 (14 voturi)    
    Bine ca nu au puterea toti postacii inepti (Vineri, 16 septembrie 2016, 12:36)

    Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui MasP

    Clujul e de ani buni cel mai dinamic oras din Romania. Intre un Iasi intors catre trecut, un Bucresti sufocat de coruptie si mizerie, o Timisoara inclinata doar spre afaceri si clanuri tiganest, Clujul a gasit un echilibru in care sa dea cetatenilor mai mult decat administrare strazi. Mentionez ca nu sunt si nici nu locuiesc in Cluj dar observatiile personale si ale prietenilor ce locuiesc acolo asa arata
    • -1 (1 vot)    
     Funar (Vineri, 16 septembrie 2016, 14:56)

     Vest [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

     In urma cu cativa ani, conducatorul iubit al Clujului, Ghita Funar, a tras frana de mana, iar acest oras important al Romaniei a ramas in urma, uitandu-se cu jind la o Timisoara propulsata de investitiile straine. Intre timp investitorii s-au indreptat si spre alte orase, de ex. Cluj, dar cel mai important a fost pupincurismul clujenilor la adresa miticilor, culminand cu construirea unui stadion si a unei sali de sport din banii nostri, ai tuturor. Boc a preluat metehna romanilor: "cine-imparte, parte-si face". Roata se invarte si va aparea un nou Funar...
      #showComment()
    • 0 (0 voturi)    
     Tie iti place cum arata centru Clujului ? (Sâmbătă, 17 septembrie 2016, 7:03)

     MasP [anonim] i-a raspuns lui Bogdan_100

     1. Murdar
     2. Neingrijit
     3. Plin de masini
     4. Cladiri scorojite
     5. Haos
  • +7 (13 voturi)    
   Cert Cluj (Vineri, 16 septembrie 2016, 11:11)

   UpNext [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   .
  • +8 (10 voturi)    
   Ca sa fim corecti (Vineri, 16 septembrie 2016, 12:24)

   RaduMiron [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   E orasul care are cea mai mica nevoie de titlul asta. Deja sunt mai multe evenimente culturale acolo decat in Bucuresti. Cu toate astea... doamne feri sa ia Bucuresti titlul :-D
   • +1 (3 voturi)    
    daca e vorba de "nevoie"...;) (Vineri, 16 septembrie 2016, 12:59)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui RaduMiron

    Baia Mare ar fi cea mai indicata sa ia titlul ;)
    Desi, la "preselectie", a fost selectata INCORECT!! La data depunerii dosarului NU avea o "strategie culturala" aprobata in Consiliul Local!!
    • 0 (4 voturi)    
     Nevoie si potential (Vineri, 16 septembrie 2016, 14:03)

     RaduMiron [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

     Am inteles ca nevoia si potentialul sunt cele mai importante aspecte. Din punctul asta de vedere cred ca Timisoara e cel mai potrivit oras. Are acelasi potential ca si Clujul. La capitolul economie este egala Clujului dar la capitolul activitate culturala este mult sub acesta. Probabil ar avea un impact mai mare premiul daca ar fi acordat Timisoarei. Baia Mare are nevoie mare dar nu prea are potential.
   • +3 (3 voturi)    
    Are nevoie (Vineri, 16 septembrie 2016, 13:47)

    Plagarus [utilizator] i-a raspuns lui RaduMiron

    Titlul în sine și un premiu de 1,5 milioane de euro numit „Premiul Melina Mercouri“ care se acordă pe baza rapoartelor de monitorizare ce stabilesc dacă orașul a respectat planul întocmit.
    1. Primul criteriu se referă la contribuția orașului la strategia culturală pe termen lung;
    2. Al doilea criteriu se referă la dimensiunea europeană ;
    3. Al treilea criteriu, conținutul cultural și artistic ;
    4. Al patrulea criteriu este capacitatea de a produce rezultate,
  • +4 (8 voturi)    
   greu cu postacii (Vineri, 16 septembrie 2016, 12:37)

   un.robot [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   postacul patriot local: Orasul meu e "cel mai dinamic", "cel mai frumos", "cel mai curat", "cel mai cel" din tara! Merita sa fie capitala culturala.

   robotul: NU!

   postacul prostanac: Bine, bine, dar orasul meu are oamenii cei mai educati, cei mai destepti, etc... deci are si cultura!

   robotul: Mmm... NU!

   postacul si mai p...: Cum!? Nu are legatura cu cartierul minoritarilor, praful de pe strazi, coruptia, secretara primarului sau poluarea?

   robotul: Deloc.

   postacul istet: Orasul meu preferat va fi capitala culturala daca indeplineste conditiile cerute.

   robotul: Corect. In 2021 vor fi capitale culturale europene un oras din Romania si unul din Grecia. Conditiile sunt clare (organizare de evenimente culturale si artistice de calitate peste ceea ce se intampla de obicei in acel oras). Primariile trebuie sa propuna programele cu implicarea Min. Culturii. Un juriu international va alege.
   • +2 (4 voturi)    
    I' m not a robot(a) ! (Vineri, 16 septembrie 2016, 13:24)

    Plagarus [utilizator] i-a raspuns lui un.robot

    Sunt brasovean si ma bucur ca lucrez in Cluj.
    Din pacate sunt doar cateva orase in care mai merita sa traiesti in RO :Cluj , Brasov, Timisoara, Oradea, Iasi, Sibiu si cu asta cam basta.
    Titlul de capitală europeană va aduce Clujului multe beneficii.
    Un studiu comandat de Comisia Europeană cu privire la Capitalele Culturale Europene a demonstrat că sumele alocate pentru această acţiune sunt recuperate cu un profit de şase ori mai mare decât investiţia iniţială.
    Cei care au gestionat programul Clujului,au avut inspiraţia să angajeze o casă de consultanţă germană care a câştigat până acum două capitale, Essen 2010 şi Plovdiv 2019.
    Pregătirile au început încă de acum trei ani, iar ideea în jurul căreia se conturează candidatura oraşului de pe Someş este aceea de cultură accesibilă.
    Oraşul însumează nu mai puţin de 19 instituţii de cultură ce pot asigura infrastructura necesară desfăşurării unui astfel de eveniment: Filarmonica, muzeele, bibliotecile şi, nu în ultimul rând, spaţiile de artă contemporană.
  • -1 (1 vot)    
   Timisoara (Vineri, 16 septembrie 2016, 18:03)

   DanielBorca1 [anonim] i-a raspuns lui Plagarus

   Noh cum ramane cuc el mai dinamic oras?
   • 0 (0 voturi)    
    La fel (Vineri, 16 septembrie 2016, 19:59)

    RaduMiron [utilizator] i-a raspuns lui DanielBorca1

    Momentan ramane la fel. Sa vedem cum va fi in 2021.
 • 0 (20 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 16 septembrie 2016, 8:19)

  [anonim]

 • +1 (19 voturi)    
  Saraca.... (Vineri, 16 septembrie 2016, 8:29)

  Toni_Romania [utilizator]

  Saraca cultura din Romania....... Poate cultura de orz..........
 • -10 (12 voturi)    
  Nu este neapărat necesar (Vineri, 16 septembrie 2016, 8:35)

  stos [utilizator]

  Pînă nu demult, regula era ca directorul unei școli să fie propus din rîndul cadrelor didatice ce lucrau în școala respectivă. Rar, te trezeai cu o persoană venită din exteri-
  or. Măsura era bună, pentru că respectivul profesor cunoștea în amănunt problemele zilnice ale școlii.
  Ah, dacă acum avem directori numiți de primărie, aduna-
  rea buticarilor și alte ong-uri prezente în școli, atunci vor fi probleme în graficul de angajări.
  Propun ca ordinul ministerial, să fi completat cu:
  "Directorul activ, în prezent, dacă nu a concurat, are la dispoziție 3 luni să predea postul, după afișarea rezultatelor". În felul acestqaa, noul director va intra în funcție, începînd cu semestrul al doilea. Nu se crează goluri în activitatea profesorală ți directorială.
  Directorii eliberați din funcție, să-și caute loc de muncă la primarii care i-au numit sau prin comunele de unde au migrat politio-șpăgar.
  • +10 (10 voturi)    
   Ai gresit (Vineri, 16 septembrie 2016, 11:22)

   alexpro [utilizator] i-a raspuns lui stos

   articolul :)))
 • +7 (17 voturi)    
  Serios ? (Vineri, 16 septembrie 2016, 8:56)

  NicolaeA [utilizator]

  Programul "Orasul in-vizibil" se va desfasura la groapa Glina; cultura la nivel inalt !
 • +18 (18 voturi)    
  evident. Iasiul a pierdut locul de pe lista (Vineri, 16 septembrie 2016, 10:46)

  jackalphonse [utilizator]

  In Iasi se pare ca exista un veritabil razboi pesedist al bikinilor, in care secretarele cu posterior frumos le tulbura mintea primarilor
  • -6 (10 voturi)    
   Sincer arata mia bine decat oricare din cele 4 (Vineri, 16 septembrie 2016, 11:11)

   MasP [anonim] i-a raspuns lui jackalphonse

   In Romania sunt doar vreo 4 orase care arata civilizat : Oradea, Brasov , Iasi si Sibiu (neaparat in ordinea asta). Restul oraselor sunt un cosmar.
   • +6 (8 voturi)    
    Iesean si Clujean (Vineri, 16 septembrie 2016, 12:21)

    RaduMiron [utilizator] i-a raspuns lui MasP

    Am trait perioade egale de timp si in Iasi si in Cluj. Inca am cea mai mare parte a familiei in Iasi. Pot spune sincer ca Clujul este mai frumos. A avut grija Ceausescu de asta cand a demolat jumate din centrul vechi al Iasului pentru a construi blocuri comuniste. In Iasi poti vedea perle arhitecturale (Hotelul Traian, Palatul Culturii, Palatul UMF) cot la cot cu celebrele "lame"
    • -2 (2 voturi)    
     Ceausescu? (Vineri, 16 septembrie 2016, 12:51)

     Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui RaduMiron

     Ca iesean ar trebui sa stii ca la cutremur 1977 au cazut 50% din casele Iasului, majoritatea maghernite paduchioase, deja rupte de cutreMur 1940.
      #showComment() #showComment() #showComment()
   • +3 (5 voturi)    
    Parerea mea (Vineri, 16 septembrie 2016, 12:29)

    RaduMiron [utilizator] i-a raspuns lui MasP

    Sibiu>Brasov>Cluj/Timisoara>Oradea>Iasi. Bucurestiul mi-e cam dificil sa-l incadrez.
    • 0 (2 voturi)    
     ce "Oradea"? (Vineri, 16 septembrie 2016, 13:01)

     Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui RaduMiron

     Sunt doar 4 orase care au fost selectate pentru a candida - sunt specificate in articol ;)
      #showComment()
    • +1 (1 vot)    
     o fi avand (Vineri, 16 septembrie 2016, 13:12)

     VerdesCristian [anonim] i-a raspuns lui RaduMiron

     Brasovul aeroport si nu stiu eu?cred ca de asta nu s-a calificat in etapa finala.
    • 0 (0 voturi)    
     Oameni buni, ati fost in centrul Clujului (Sâmbătă, 17 septembrie 2016, 7:13)

     MasP [anonim] i-a raspuns lui RaduMiron

     Cel putin centrul este total neingrijit, haotic, murdar, cladirile vechi sunt neingrijite, traficul e de cosmar in centrul orasului, nu auzi nici macar ce vorbesti. Doar clujenii sunt mandri de el. Ceilalti sunt oripilati. Zonele marilor cartiere sunt fix ca in Bucuresti, mai curate , e drept. Periferia orasului arata intr-adevar mult mai bine ca in Bucuresti dar asta e valabil pentru majoritatea oraselor mai mici. Pe mine orasul m-a socat mai ales dupa ce am vizitat o splendoare ca Oradea. Bocnu poate intelege ce inseamna un oras modern. Sa nu ai o zona pietonala decenta cu magazine civilizate, restaurante, liniste pare incredibil pentru cel mai mare oras din Ardeal.
 • 0 (0 voturi)    
  bucurii (Vineri, 16 septembrie 2016, 18:39)

  iulics [utilizator]

  Nu vreau să fiu părtinitor, Clujul beneficiază de o propagandă mai eficientă. Uitați-vă la știri, 1 din 3 știri este despre Cluj. Ca să nu mai zic că toate evenimentele sportive majore au fost la Cluj. Mă bucură nespus faptul că a ieșit Timișoara.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by