Juriul international delegat de UE pentru a decide ce oras din Romania va fi investit cu prestigiosul titlu a ajuns joi in Capitala.
Echipa care a lucrat pentru Bucuresti a numit candidatura "Orasul in-vizibil", clujenii au ales sloganul "Servus 2021", Baia Mare propune programul "Cultura Ospitalitatii", iar Timisoara - "Lumineaza orasul prin tine".
Nu are asa mare legatura primarul cu "capitala culturla" ;)
Clujul se află pe locul 53 într-un clasament care măsoară calitatea vieţii în 97 de oraşe ale lumii, la mijlocul lui 2015. În acest top, capitala Transilvaniei a obţinut 142 de puncte, cu 42 peste New York, punctul de referinţă al studiului “Cost of Living 2015” realizat de Centrul Independent Numbeo. Bucureştiul se află 21 de poziţii mai jos în clasament, cu doar 83 de puncte. De asemenea, calitatea vieţii în Cluj este superioară celei din capitalele vecine Budapesta şi Sofia.
Cel mai mic grad de îndatorare al administraţiilor locale, sub 15%, fiind urmat de Brașov, Sibiu și Timișoara.
Clujul are cea mai ridicată densitate economică, la 20 de minute de centru orașului fiind accesibilă o populație de 360,000 de locuitori și agenți economici care cumulează o cifră de afaceri reprezentând aproximativ 3,3% din venitul tuturor companiilor de la nivel național.
Avantajele Clujului în ceea ce privește: forța de muncă bine pregatită, calificată datorită Universitților, un avantaj competitiv major al orașului nostru; infrastructura mai bună decât în alte regiuni; aeroportul internațional în plină dezvoltare; facilitățile fiscale pentru cei care dezvoltă afaceri în parcurile industriale clujene sau cei care investesc în clădiri verzi; climatul de toleranță și recunoașterea internațională a Clujului; faptul că suntem unul dintre cele mai puternice centre culturale din această parte a Europei, cu un dinamism al evenimentelor unic în România și, nu în ultimul rând, faptul că Clujul a devenit Capitala sportului românesc datorită infrastructurii pe care o deținem.
Clujul are cel mai ridicat grad de dezvoltare din rândul celor 4 municipii și, mai extins, din rândul tuturor polilor de dezvoltare din România. S-au luat în calcul capitalul uman (stocul educaţional), de sănătate (speranţa de viaţă la naştere), vital (vârta medie a populaţiei de 18 ani sau peste) şi material (locuinţă, facilităţi autoturisme).
Cluj-Napoca 162,44 puncte
Timisoara 152,76 puncte
Iasi 135,25 puncte
Bucuresti 123,15 puncte
Diferenta dintre CJ si TM e de doar 6%, asadar neamintind deloc de Timisoara in mesajul tau, se numeste c-ai manipulat prin omisiune...
In concluzie, Timisoara e mult mai sus decit se straduie unii s-o perceapa, si tot persista.
Oricum, am dubii ca lista e una f. obiectiva daca ambele orase sint inaintea unor orase notorii precum Barcelona, Varsovia, Oslo, Cracovia, Torino, Milano, Budapesta, Paris.
#showComment()
2. Neingrijit
3. Plin de masini
4. Cladiri scorojite
5. Haos
Desi, la "preselectie", a fost selectata INCORECT!! La data depunerii dosarului NU avea o "strategie culturala" aprobata in Consiliul Local!!
1. Primul criteriu se referă la contribuția orașului la strategia culturală pe termen lung;
2. Al doilea criteriu se referă la dimensiunea europeană ;
3. Al treilea criteriu, conținutul cultural și artistic ;
4. Al patrulea criteriu este capacitatea de a produce rezultate,
robotul: NU!
postacul prostanac: Bine, bine, dar orasul meu are oamenii cei mai educati, cei mai destepti, etc... deci are si cultura!
robotul: Mmm... NU!
postacul si mai p...: Cum!? Nu are legatura cu cartierul minoritarilor, praful de pe strazi, coruptia, secretara primarului sau poluarea?
robotul: Deloc.
postacul istet: Orasul meu preferat va fi capitala culturala daca indeplineste conditiile cerute.
robotul: Corect. In 2021 vor fi capitale culturale europene un oras din Romania si unul din Grecia. Conditiile sunt clare (organizare de evenimente culturale si artistice de calitate peste ceea ce se intampla de obicei in acel oras). Primariile trebuie sa propuna programele cu implicarea Min. Culturii. Un juriu international va alege.
Din pacate sunt doar cateva orase in care mai merita sa traiesti in RO :Cluj , Brasov, Timisoara, Oradea, Iasi, Sibiu si cu asta cam basta.
Titlul de capitală europeană va aduce Clujului multe beneficii.
Un studiu comandat de Comisia Europeană cu privire la Capitalele Culturale Europene a demonstrat că sumele alocate pentru această acţiune sunt recuperate cu un profit de şase ori mai mare decât investiţia iniţială.
Cei care au gestionat programul Clujului,au avut inspiraţia să angajeze o casă de consultanţă germană care a câştigat până acum două capitale, Essen 2010 şi Plovdiv 2019.
Pregătirile au început încă de acum trei ani, iar ideea în jurul căreia se conturează candidatura oraşului de pe Someş este aceea de cultură accesibilă.
Oraşul însumează nu mai puţin de 19 instituţii de cultură ce pot asigura infrastructura necesară desfăşurării unui astfel de eveniment: Filarmonica, muzeele, bibliotecile şi, nu în ultimul rând, spaţiile de artă contemporană.
or. Măsura era bună, pentru că respectivul profesor cunoștea în amănunt problemele zilnice ale școlii.
Ah, dacă acum avem directori numiți de primărie, aduna-
rea buticarilor și alte ong-uri prezente în școli, atunci vor fi probleme în graficul de angajări.
Propun ca ordinul ministerial, să fi completat cu:
"Directorul activ, în prezent, dacă nu a concurat, are la dispoziție 3 luni să predea postul, după afișarea rezultatelor". În felul acestqaa, noul director va intra în funcție, începînd cu semestrul al doilea. Nu se crează goluri în activitatea profesorală ți directorială.
Directorii eliberați din funcție, să-și caute loc de muncă la primarii care i-au numit sau prin comunele de unde au migrat politio-șpăgar.
#showComment() #showComment() #showComment()
#showComment()