Zlatomir Fung, din Statele Unite ale Americii, în vârsta de 17 ani, a câştigat marţi seara Premiul I al Secţiunii Violoncel a Concursului Internaţional George Enescu 2016, la sfârşitul unei finale cu ovaţii, în care a interpretat, la Ateneul Român, Simfonia Concertantă Op.8 de George Enescu, acompaniat de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta dirijorului Alexandre Bloch.

Violoncelistul Zlatomir FungFoto: festivalenescu.ro

Potrivit Agerpres, pe locul al doilea s-a situat Anastasia Kobekina (Rusia), iar pe locul al treilea Mon Puo Lee (Spania).

Câştigătorul concursului a fost anunţat de reputatul violoncelist David Geringas, preşedintele Juriului Secţiunii Violoncel.

Premiul I al Concursului Internaţional George Enescu 2016 este în valoare de 15.000 de euro. Câştigătorul Concursului Enescu 2016 are posibilitatea de a interpreta pe scena Festivalului Enescu, alături de unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii.

Premiul al doilea este de 10.000 de euro, iar premiul al treilea de 5.000 de euro.

Dirijorul Alexandre Bloch a acordat de asemenea un premiu special tinerei violonceliste clasate pe locul al doilea, Anastasia Kobekina (Rusia), constând în posibilitatea de a interpreta sub bagheta lui, acompaniată de Orchestra din Lille în sezonul 2017-2018.

Totodată, Frans Helmerson, membru al juriului Secţiunii Violoncel a acordat un premiu special, constând într-o bursă la prestigioasa Kronberg Academy acordata unui tânăr violoncelist semifinalist: Jamal Aliyev din Turcia.

Trofeul Concursului Enescu 2016, oferit celor trei tineri muzicieni, este realizat din cristal şi granit şi poartă semnătura artiştilor Iulia Năstase şi Mihai Băncilă.

Premiul pentru cel mai bun acompaniator străin, în valoare de 4.000 de euro, i-a revenit pianistei Han Wen Jennifer Yu.

Zlatomir Fung (Statele Unite ale Americii) are doar 17 ani şi este în ultimul an de studii la secţiunea Muzică de Cameră în cadrul New England Conservatory Preparatory School.

A concertat în calitate de solist alături de orchestre precum Santa Cruz Symphony, The Boston Pops Orchestra, The Peninsula Orchestra, The Grand Rapids Symphony, Symphony Pro Musica şi Lausanne Sinfonietta.

Zlatomir Fung marcat o premieră în istoria Concursului Enescu, interpretând pentru prima dată într-o finală Simfonia Concertantă Op.8 de George Enescu. Fung a repetat de pe un iPad, nu de pe o partitură obişnuită, cu hârtie, şi a dat paginile cu ajutorul unei pedale electronice.

La vârsta de doar 22 de ani, Anastasia Kobekina (Rusia) a concertat în calitate de solistă alături de unele dintre cele mai prestigioase orchestra din lume, precum Moscow Virtuosi, Vienna Symphony Orchestra, , National Russian Philharmonic şi Mariinsky Theater Orchestra. Absolventă a cursurilor de masterat la celebra Yale University-Master of Music, Anastasia Kobekina interpretează pe un violoncel de mare calitate, construit de Stephan von Baehr şi oferit de German Foundation for Musical Life.

Bio Mon Puo Lee (Spania) are 23 de ani şi a absolvit studiile de licenţă în cadrul Escuela Superior de Música Reina Sofía. Din 2015, studiază în cadrul UDK Berlin. A colaborat cu diverse orchestre în calitate de solist: Chamber Orchestra of Andrés Segovia, Tonyeong Festival Orchestra, Orquesta Clásica a Santa Cecilia.