Conferintele Teatrului National:

Neagu Djuvara evoca momente importante din viata sa, sub un titlu incitant: Ce-am facut in ultima suta de ani

de D.S.     HotNews.ro
Joi, 8 septembrie 2016, 10:51 Actualitate | Cultură

Neagu Djuvara
Foto: Teatrul National Bucuresti
În urmă cu 10 ani, Neagu Djuvara lansa noua serie a Conferințelor Teatrului Național, reînnodând, la inițiativa lui Ion Caramitru, o tradiție îndelungată și de înalt reper cultural a TNB. După trei conferințe susținute de-a lungul unui deceniu, Neagu Djuvara, aflat la venerabila vârstă de 100 de ani, inaugurează pe 2 octombrie 2016, ora 11.00, la Sala Studio, o nouă stagiune a Conferințelor Teatrului Național. Reputatul istoric va evoca momente importante din viaţa sa, sub un titlu incitant: Ce-am făcut în ultima sută de ani

Update 12.09.2016: Din motive de sănătate, domnul Neagu Djuvara se vede nevoit să amâne conferinţa programată pe 2 octombrie 2016, la Sala Studio a TNB. Intâlnirea publicului cu mult îndrăgitul istoric şi scriitor va fi anuntata de organizatori in cel mai scurt timp, informeaza comunicatul Teatrului National Bucuresti. Contravaloarea biletelor cumpărate poate fi recuperată de la Casa de Bilete a TNB - pentru biletele cumpărate la casă și de pe mystage.ro - pentru cele achiziționate online, anunta TNB.

 • Recomandare de lectura: 444 fragmente memorabile ale lui Neagu Djuvara
 • Alte carti de Neagu Djuvara

 • După cum scria Andrei Pleșu, Neagu Djuvara „dinamitează - fără frivolitate – ideea că știința istoricului trebuie să fie acră, țeapănă, atrăgătoare doar pentru câțiva colegi scorțoși”. Tocmai de aceea, scrierile sale se bucură de reeditări și tiraje importante, iar interviurile sale, pline de farmec, haz sau ironie sunt savurate și intens popularizate în mediul virtual sau prin viu grai.

  Născut în plin război mondial, Neagu Djuvara venea pe lume la 18 august 1916, la București, într-o familie boierească de origine aromână, care a dat țării mai mulți oameni politici, diplomați și universitari. Istoric, diplomat, filosof, jurnalist şi romancier, Neagu Djuvara își obține licenţa la Sorbona (istorie, 1937) şi doctoratul în drept (Paris, 1940). Participă la campania din Basarabia şi Transnistria (iunie–noiembrie 1941) și este rănit în apropiere de Odessa. Intrat prin concurs la Ministerul de Externe în 1943, este trimis curier diplomatic la Stockholm în dimineaţa zilei de 23 august 1944, în legătură cu negocierile de pace cu URSS. La Stockholm, funcţionează ca secretar de legaţie până în septembrie 1947, când comuniştii preiau şi Externele. Rămâne în exil, militând, până în 1961, în diverse organizaţii ale diasporei. În 1961 pleacă în Republica Niger, unde va sta 23 de ani în calitate de consilier diplomatic şi juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Străine şi, concomitent, profesor de drept internaţional şi de istorie economică la Universitatea din Niamey. În 1972, obţine doctoratul de stat la Sorbona cu o teză de filosofie a istoriei. Din 1984 este secretar general al Casei Româneşti de la Paris, până în 1990, când se întoarce în ţară. Este membru de onoare al Institutului de Istorie „A.D. Xenopol“ din Iaşi şi al Institutului de Istorie „N. Iorga“ din Bucureşti.

  Titlurile celor trei conferințe susținute de Neagu Djuvara la Teatrul Național București sunt: Războiul de 77 de ani; O scurtă experiență cu Serviciile occidentale de spionaj; Neagu Djuvara: Actor și interpret de poezie.

  Preocupat, în mod special, de filosofia istoriei și de istoria României, Neagu Djuvara a semnat mai multe lucrări de referință: Le droit roumain en matière de nationalité (teză de doctorat); Civilisations et lois historiques. Essai d’étude comparée des civilisations (carte premiată de Academia Franceză și tradusă în română sub titlul Civilizaţii şi tipare istorice. Un studiu comparat al civilizaţiilor); Le pays roumain entre Orient et Occident. Les Principautés danubiennes dans la première moitié du XIXe siècle (în româneşte, Între Orient şi Occident. Ţările române la începutul epocii moderne); O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri; Cum s-a născut poporul român; Mircea cel Bătrân şi luptele cu turcii; De la Vlad Ţepeş la Dracula Vampirul; Însemnările lui Georges Milesco (roman); Amintiri şi poveşti mai deocheate; Amintiri din pribegie (versiune franceză: Bucarest–Paris–Niamey et retour ou Souvenirs de 42 ans d’exil (1948–1990); Există istorie adevărată?; Thocomerius–Negru Vodă, un voivod de origine cumană la începuturile Ţării Româneşti; Războiul de şaptezeci şi şapte de ani (1914–1991) şi premisele hegemoniei americane. Eseu de istorie-politologie; Ce au fost „boierii mari“ în Ţara Românească? Saga Grădiştenilor (secolele XVI–XX); Răspuns criticilor mei şi neprietenilor lui Negru Vodă; Misterul telegramei de la Stockholm din 23 august 1944 şi unele amănunte aproape de necrezut din preajma dramaticei noastre capitulări; O scurtă istorie ilustrată a românilor (tradusă şi în limba engleză sub titlul A Brief Illustrated History of Romanians).

  Biletele se pot achiziţiona de la Casa de bilete a TNB, precum şi online pe mystage.ro 

 • Recomandare de lectura: 444 fragmente memorabile ale lui Neagu Djuvara
 • Alte carti de Neagu Djuvara


 • Citeste mai multe despre     Material sustinut de Julius Meinl

  Doar furând meserie, merge. N-ai cum - Loredana Groza, interviu în turneul ADOR

  Un interviu luat în miez de noapte, în mașina care ne aducea la București, prin viscol și ceață. O întoarcere în timpul albumului Atitudine. Este momentul reinventării, momentul în care Loredana Groza a realizat că altfel nu se poate. Că totul depinde de ea. compoziția, cântarea, re-creerea. Partea a doua a reportajului de turneu Ador. Prima parte, "Lori din Onești, Ador la Ploiești", poate fi văzută AICI.

  6816 vizualizari

  • -16 (22 voturi)    
   Domnul pentru care (Joi, 8 septembrie 2016, 13:04)

   Toni_Romania [utilizator]

   Domnul Djuvara, omul pentru care toti romanii sunt "cumani". Eh, sa fie dumnealui sanatos si sa ne traiasca.
   • +9 (13 voturi)    
    Ia uite-l pe dacul mandru (Joi, 8 septembrie 2016, 13:45)

    MalaEducacion [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

    Butthurt much?
    • -1 (1 vot)    
     Da ! (Marţi, 13 septembrie 2016, 10:09)

     Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui MalaEducacion

     Da, sunt roman si mandru. Tu ce neam esti? "European", este?
   • +10 (14 voturi)    
    Nu toti (Joi, 8 septembrie 2016, 13:54)

    Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

    Numaii trolli rusnaci: mazeta, dumitrica, petre22, toni_URSS, etc
   • +3 (9 voturi)    
    mai (Vineri, 9 septembrie 2016, 12:27)

    baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

    bine cuman decit prostalau de origine, in fond, necunoscuta.
   • 0 (0 voturi)    
    dar dupa "stiintata" (Marţi, 13 septembrie 2016, 11:47)

    vizirul [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

    ce sunt romanii?
  • +6 (8 voturi)    
   Am cumparat-o! (Joi, 8 septembrie 2016, 16:25)

   Impotriva prostiei din tara [utilizator]

   Superb!!!
  • +5 (15 voturi)    
   nu nu.... (Joi, 8 septembrie 2016, 19:16)

   midumi [utilizator]

   Romanii sunt pe meleagurile astea de dinainte de Big Bang!

   In primul rand, Raiul sigur se refera la spatiul carpato-danubiano-pontic, Adam era dac (nu purta ca un badaran cu nevasta) si, prin urmare, iluminatii sunt de la Burebista.

   Astfel se poate face concluzia clara ca noi dominam sistemul solar cel putin pana la centura Kuiper iar Barac Obama este mostenitorul lui Zamolxe.

   Deci noi suntem cei mai tari din Calea Lactee, si cine nu este de acord este un tradator de neam!
  • +1 (5 voturi)    
   Fiti pe faza! (Vineri, 9 septembrie 2016, 15:07)

   SamJigga [utilizator]

   Urmeaza volumul 2: "Ce voi face in urmatorii 100 de ani"
  • +5 (9 voturi)    
   un om de-un secol (Sâmbătă, 10 septembrie 2016, 7:24)

   grimis [utilizator]

   Toată admiraţia o am pentru acest om,cu o minte ageră,inteligent şi bine înfipt în toată istoria omenirii.
  • 0 (4 voturi)    
   ce-am facut........ (Duminică, 11 septembrie 2016, 8:58)

   DanutPetreanu [anonim]

   Chiar . Ce ai facut , maestre ? Te-ai cam plimbat !


  Abonare la comentarii cu RSS  Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

  ESRI

  Top 5 articole cele mai ...  Hotnews
  Agenţii de ştiri

  Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
  hosted by
  powered by
  developed by
  mobile version
  Duminică