Ediţia 2016 a Concursului Internaţional "George Enescu" se va deschide sâmbătă, la Ateneul Român, cu un Concert de gală, avându-i ca solişti invitaţi pe Anna Tifu (vioară), Valentin Răduţiu (violoncel) şi Mihai Ritivoiu (pian), laureaţi ai altor ediţii ale competiţiei, informeaza Agerpres.

Concursul Enescu 2016Foto: Afis

Sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, Orchestra Filarmonicii "George Enescu" va interpreta în primă audiţie lucrarea "Tektonum" de Sebastian Androne, câştigătorul ediţiei trecute a Concursului - secţiunea compoziţie. De asemenea, programul cuprinde Triplul Concert pentru pian, vioară şi violoncel în Do Major op. 56 de Beethoven şi Poemul Simfonic "Pini di Roma" de Respighi.

Secretarul de stat în Ministerul Culturii Lucian Vărşădean a salutat joi, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Ateneul Român, organizarea şi în acest an a competiţiei şi a anunţat că bugetul alocat de Guvernul României pentru Concursul Enescu este de 3,3 milioane de lei.

Anca Gheorghe, director de marketing şi comunicare al Televiziunii Române (coproducător), a precizat că o parte din evenimentele din cadrul Concursului Enescu 2016 vor fi transmise live de TVR, pe canalul TVR2.

Între 3 şi 25 septembrie, 196 de tineri artişti din 38 de ţări (printre care Germania, Coreea de Sud, Italia, Spania, Franţa, România, Croaţia, Rusia, Cehia, China, SUA, Canada, Turcia, Australia, Noua Zeelandă, Taiwan, Japonia) vin la Bucureşti să-şi trăiască visul de a deveni mari muzicieni ai lumii, în cadrul ediţiei 2016 a Concursului Internaţional "George Enescu".

Desfăşurat într-un nou concept, Concursul aduce pe aceeaşi scenă şi artişti consacraţi - membri ai juriului, laureaţi din anii anteriori, care şi-au dezvoltat o carieră internaţională, precum şi câştigătorii competiţiei din 2014, care vor susţine recitaluri extraordinare. La această ediţie, Concursul Enescu aduce, în premieră, şi transmisii live în străinătate.

Cele patru secţiuni de concurs sunt: Vioară (56 de artişti selectaţi de juriul de specialitate), Violoncel (53 de artişti selectaţi), Pian (53 de artişti) şi Compoziţie (34 de lucrări) - pentru care se jurizează lucrările (partiturile) tinerilor artişti intraţi în concurs.

Recitalurile şi concertele cu orchestră din Concurs, în care vor evolua tinerii artişti, se vor desfăşura în trei etape şi în cadrul a trei finale cu orchestră, astfel: Etapa I, eliminatorie, are loc la Universitatea de Muzică din Bucureşti şi este cu intrare liberă pentru public; Etapa a II-a constă într-o serie de recitaluri pe care 12 tineri artişti selectaţi de juriu în urma evoluţiilor din Etapa I le vor susţine pe scena Ateneului Român pentru a se califica în Semifinale; Etapa a III-a (semifinale) constă într-o serie de recitaluri pe care şase tineri artişti selectaţi de juriu în urma evoluţiilor din Etapa a II-a le vor susţine pe scena Ateneului Român.

În urma evoluţiilor din semifinale, juriul de specialitate va selecta trei cei mai buni concurenţi pentru fiecare secţiune de concurs - vioară, violoncel, pian.

Finalele (cu orchestră) vor reuni cei mai buni trei tineri artişti din fiecare secţiune, selectaţi de juriu.

Finala de Violoncel va avea loc pe 13 septembrie şi va fi dirijată de Alexandre Bloch, Finala de Vioară va avea loc pe 19 septembrie şi va fi dirijată de Christoph Poppen, iar Finala de Pian va avea loc pe 25 septembrie şi va fi dirijată de John Axelrod.

Juriul de specialitate al Concursului Enescu 2016 este format din 34 de personalităţi de talie internaţională ale muzicii clasice din străinătate şi din România, printre care: David Geringas, Arto Noras, Marin Cazacu - la Secţiunea Violoncel, Pierre Amoyal, Silvia Marcovici, Mihaela Martin, Florin Croitoru şi Remus Azoiţei - la Secţiunea Vioară, Peter Donohoe, Gabriel Tacchino, Viniciu Moroianu - la Secţiunea Pian, Zygmunt Krauze, Peter Ruzicka, Adrian Iorgulescu şi Dan Dediu - la Secţiunea Compoziţie.

Valoarea totală a premiilor pentru cele patru secţiuni este de 115.000 de euro.

Semifinaliştilor şi finaliştilor Concursului juriul le mai poate acorda: Premiul pentru cel mai bun acompaniator străin al Sonatelor pentru vioară şi pian de "George Enescu"; Premiul pentru cel mai bun acompaniator străin al Sonatei în fa minor pentru violoncel şi pian de "George Enescu"; premii din partea partenerilor şi sponsorilor; serie de concerte organizate în cadrul stagiunii de concerte a filarmonicilor din România; concert organizat în cadrul Festivalului şi Concursului Internaţional George Enescu (2017 - 2018).

De asemenea, câştigătorul premiului I la Secţiunea de Vioară va participa la iPalpiti Festival of International Laureates 2017, iar cel mai bine clasat concurent român la această secţiune va primi o bursă de studiu de un an la celebra Barenboim Academy din Berlin, fondată de renumitul dirijor şi pianist Daniel Barenboim.

Trofeul Concursului Enescu 2016, care poartă semnătura artiştilor Iulia Năstase şi Mihai Băncilă, reprezintă cele trei instrumente suprapuse într-o formă stilizată şi este realizat din cristal şi granit.