"Pe urmele sasilor", o colectie inedita de 45 de carti postale ce surprind Tara Ovazului (Haferland), tinutul de poveste al Transilvaniei, si aduc un omagiu culturii sasilor si influentei acestora asupra obiceiurilor cunoscute astazi in zona, a fost lansata de Curtea Veche Publishing si Fundatia Michael Schmidt in cadrul saptamanii Haferland, cel mai important eveniment dedicat culturii sasesti din Transilvania. Lansarea a avut loc la fortificatia Bisericii Evanghelice din Crit, judetul Brasov.

Pe urmele sasilorFoto: Curtea Veche Publishing

Pe urmele sasilor

"Pe urmele sasilor" cuprinde o serie de 45 de carti postale - fotografii realizate de Barna Nemethi ce surprind Tara Ovazului (Haferland) - si face parte dintr-o ampla initiativa de a (re)descoperi una dintre cele mai importante culturi minoritare din Romania si de a urmari cum continua povestea lor, inceputa acum mai bine de 800 de ani.

Iren Arsene, directorul editurii Curtea Veche Publishing, spune ca "Aceste cartoline - aici am ales 45 dintre ele - alterneaza momente de candoare, cand ai in imagine un satean care sta pe un gard, pana la toate obiectele lasate prin bisericile mai mult goale, sau casele, unele care se darama. Ele au o calitate, de stare, si de aceea circula foarte usor. Cred ca aceste fotografii pot naste imediat sentimente, pot naste stari, pot transmite dor de casa sau de duca. Cand le deschizi, parca deschizi o cutiuta cu simturi, cu arome si cu mirosuri de altadata. "

Lansarea colectiei "Pe urmele sasilor" la fortificatia bisericii din Crit

La lansarea colectiei "Pe urmele sasilor", Iren Arsene a povestit si cum a luat nastere aceasta colectie: "L-am cunoscut pe domnul Schmidt (Michael Schmidt, presedintele Fundatiei care ii poarta numele - n.red.) si acea intalnire de 10 minute a fost o intalnire suficienta ca sa il conving sa ne dea sansa sa vina o echipa mica in zona - un regizor, un fotograf, cativa tineri din editura - sa vada ce ar putea transmite, undeva, prin Bucuresti sau in lume, despre Haferland."

"S-a creat un material mai amplu, tot felul de marturii, interviuri, lucruri frumoase, de acum sau de altadata, si de indata ce am cunoscut-o pe Ruxandra Hurezean, imediat i-am propus sa se uite putin pe aceste materiale si poate ca va aparea si o alta carte, nu numai despre Crit, ci despre Haferland, pentru ca material este foarte mult. S-au facut vreo 2.000 de fotografii cred, pentru ca eu cred ca fiecare cultura are si o componenta vizuala, foarte importanta. "

"Pe urmele sasilor" la Saptamana Haferland

Aceasta prima serie de carti postale aparute la Curtea Veche Publishing cuprinde diferite imagini din Sighisoara, Crit, Malancav, Rupea, Mesendorf, Cloasterf, Saschiz, Roades, Bunesti si Viscri. Fotografiile surprind detalii precum amvonul bisericii, fatade de case sau portrete ale satenilor.

"Consideram ca este de datoria fiecaruia dintre noi sa isi afirme identitatea culturala si sa faca astfel incat generatia noastra sa lase o mostenire mai bogata si mai valoroasa", spun initiatorii proiectului.

Colectia de carti postale "Pe urmele sasilor" este disponibila, incepand din 15 august, in librariile din toata tara.

Lansarea colectiei "Pe urmele sasilor" la fortificatia bisericii din Crit