Cercetatoarea Liliana Passima, angajat al Muzeului National al Taranului Roman, a fost numita marti de ministrul Culturii, Corina Suteu, director interimar al institutiei muzeale pentru o perioada de 40 de zile, informeaza Mediafax. Liliana Passima a fost clasata pe locul al treilea in concursul recent pentru pozitia de director si face parte din grupul contestatar al fostului director interimar. Decizia ministrului Culturii Corina Suteu vine dupa sesizarea Corpului de Control al Prim-ministrului Dacian Ciolos si intalnirea publica avuta cu Virgil Nitulescu, director interimar, si cercetatorii muzeului.

Muzeul Taranului RomanFoto: USER UPLOADED

Acestia au reclamat numeroase accese de autoritate din Consiliul de Administratie, degradarea sistematica a targurilor traditionale, insusirea in nume personal a unui premiu castigat de catre institutie, impunerea sotiei pe statul de plata.

Diferendul "Muzeul Taranului" a inceput o data cu anularea primului concurs de management de catre ministrul Culturii. Atunci, Vintila Mihailescu a castigat concursul. In aprilie 2016 a fost anuntat concursul de proiecte de management pentru MNTR, care a fost reluat si declarat incheiat in 08.08.2016, avandu-l castigator pe Virgil Stefan Nitulescu. O scrisoare deschisa venita din partea societatii civile si descinderea Corpului de Control au intarziat numirea lui Virgil Nitulescu

Ministrul Culturii i-a transmis, la numire, Lilianei Passima ca interimatul sau este o forma de a pune capat disputelor interne si un moment de respiro pentru toate taberele aflate in conflict pana la clarificarile care vor veni dela Corpul de Control al Prim-Ministrului Ciolos. Liliana Passima considera ca misiunea sa este de a corecta deficitul de imagine si de a pune capat derivei marca Nitulescu.

Ce se poate intampla?

Potrivit art. 22 alin. 1 din OUG 189/2008 (managementul in institutiile de cultura), "In termen de 30 de zile lucratoare de la data aducerii la cunostinta publica a rezultatului final al concursului, potrivit prevederilor art. 20 alin. (4), castigatorul acestuia si ordonatorul principal de credite au obligatia de a negocia, pe baza proiectului de management, clauzele contractului de management."

Ministrul este obligat sa inceapa negocierea pentru incheierea noului contract de management.

Despre aceasta etapa acelasi art. 22, arata la alin. 2 ca "In cazul in care castigatorul concursului de proiecte, din motive personale, renunta in scris la calitatea de manager inainte de semnarea contractului de management sau daca partile nu convin asupra contractului de management in termen de 30 de zile lucratoare de la data aducerii la cunostinta publica a rezultatului final al concursului, ordonatorul principal de credite are dreptul sa negocieze cu urmatorul clasat, in vederea incheierii contractului de management, cu conditia ca acesta sa indeplineasca prevederile art. 19 alin. (3)-(61)."

Prin urmare, daca in negocierea contractului de management nu se ajunge la un acord cu castigatorul concursului, ministrul Corina Suteu are dreptul de a negocia cu urmatorul clasat. Din acest punct situatia devine clara: rezolvarea problemelor de la MTR este de fapt la indemana ministrului culturii.

O prima solutie ar fi aceea ca legea ii da dreptul sa negocieze un contract de management extrem de restrictiv, avand in vedere derapajele din mandatul abia incheiat, un contract la care practic Virgil Stefan Nitulescu sa nu se poate angaja. O a doua solutie: ministrul ar trebui sa astepte raportul comisiei care ar trebui sa verifice toate problemele pe care protestatarii le-au semnalat, asa cum insasi doamna ministru a promis.

Prima solutie este expres mentionata in lege. A doua tine de onoarea promisiunii si de corectitudinea verificarilor care ar trebui sa demareze la MTR. Intrebarea persista: oare cat ar trebui sa asteptam pana la rezolvarea situatiei? Poate nu asa de mult, daca tinem seama de faptul ca pe 13 august expira mandatul de manager interimar.