Festivalul International de Film Independent "Anonimul" incepe luni, in localitatea Sfantu Gheorghe din Delta Dunarii, unde, timp de o saptamana, pot fi vazute atat filme ale invitatului special, regizorul sud-coreean Park Chan-wook, cat si productii autohtone, precum "Sieranevada" de Cristi Puiu si "Caini" de Bogdan Mirica, transmite Agerpres.

Anonimul 13Foto: Afis festival

Filmul ce va fi proiectat la gala de deschidere a festivalului este "Agassi/Handmaiden", cea mai recenta productie semnata de Park Chan-wook. El va fi prezentat in prezenta regizorului, a actritei Kim Hae-sook si a producatorului Wonjo Jeong. Park Chan-wook va primi, in acest context, Trofeul Anonimul pentru "contributia sa la frumusetea cinematografiei universale". Regizorul va sustine si un masterclass pentru cei prezenti la festival, la jumatatea saptamanii.

Nascut in 1963, la Seul, Park Chan-wook a studiat Filosofia la Universitatea Sogang si a intentionat sa devina critic de arta. Pasul spre regia de film l-a facut dupa ce a vazut "Vertigo", de Alfred Hitchcock.

A primit Marele Premiu al Juriului de la Cannes pentru "Oldboy" in anul 2004. Un al doilea premiu al Juriului de la Cannes a venit in 2009, pentru "Thirst".

Cel mai recent film al sau, "Agassi/The Handmaiden", este inspirat de romanul "Fingersmith" al scriitoarei britanice Sarah Waters. Actiunea este plasata in Coreea anilor '30, in perioada ocupatiei japoneze. In cadrul retrospectivei dedicate regizorului Park Chan-wook, Festivalul de Film "Anonimul" va prezenta filmele "Joint Security Area", "Sympathy for Mr. Vengeance", "Oldboy", "Lady Vengeance" si "Thirst".

Filmele romanesti au un loc special in programul "Anonimul". Printre cele mai noi productii romanesti, precum "Sieranevada" de Cristi Puiu si "Caini" de Bogdan Mirica, vor rula in cadrul festivalului, in proiectii speciale.

Regizorul Paul Negoescu revine la "Anonimul" cu cel de-al doilea lungmetraj al sau, "Doua lozuri". Scurtmetrajele "Ninel", regia Constantin Popescu, cu Florentina Tilea si Pali Vecsei si "Oase pentru Otto", in regia lui Matei Lucaci-Grunberg, dupa un scenariu semnat de Lia Bugnar vor fi de asemenea proiectate in cadrul Serii Filmului Romanesc.

"Anonimul 13" va prezenta si filme care au fost distribuite in cinematografele din Romania in acest an: "Ilegitim", in regia lui Adrian Sitaru, "Dublu", lungmetrajul de debut al regizoarei Catrinel Danaiata, si "Bypass", in regia lui Nap Toader.

Coproductia romaneasca "Miracolul din Tekir", de Ruxandra Zenide, precum si 14 scurtmetraje romanesti au fost incluse in cadrul sectiunilor competitionale ale festivalului din Delta Dunarii.