Prima editie a Salonului de Carte Bookfest la Chisinau va avea loc intre 31 august-4 septembrie, in pavilionul 2 al Centrului Expozitional Moldexpo, pe vizitatori asteptandu-i peste 100.000 de volume, dar si intalniri cu unii dintre cei mai indragiti autori ai literaturii romane contemporane, anunta Mediafax.

La 25 de ani de la independenta Republicii Moldova, Salonul de Carte Bookfest se extinde in afara granitelor si va fi organizat la Chisinau, intre 31 august si 4 septembrie, prima sa editie pe celalalt mal al Prutului. Institutul Cultural Roman si Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi" sunt, impreuna cu Ministerul Culturii din Republica Moldova, principalii sustinatori ai acestui eveniment, care va debuta pe 31 august (cand la Chisinau se serbeaza Ziua Limbii Romane).

Timp de cinci zile, editorii romani si moldoveni vor transforma pavilionul 2 al Centrului International de Expozitii Moldexpo din Chisinau intr-un spatiu comun al limbii romane iar cartea va fi un liant si suport al identitatii culturale romanesti.

"Faptul ca Bookfest, cel mai amplu eveniment de profil din Romania, ajunge acum la Chisinau constituie atat un binevenit debut, cat si, mai cu seama, implinirea unei vocatii: aceea de a oferi o imagine reprezentativa a productiei editoriale actuale in spatiul de limba romana. Scriitorii nascuti pe malul stang al Prutului sunt voci distincte si in acelasi timp parte constitutiva in peisajul literaturii romane de ieri si de azi. Ne bucuram deopotriva pentru Bookfest si pentru publicul din Moldova ca aceasta intalnire fireasca are acum loc. Speram ca Bookfest, sarbatoare a culturii scrise in romaneste, va deveni un reper al vietii culturale din Moldova si va dainui nu mai putin decat operele autorilor imortalizati pe Aleea Clasicilor din Chisinau", se arata intr-o declaratie comuna a presedintelui Institutului Cultural Roman, Radu Boroianu, si a directorului Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru romanii de pretutindeni, Nicolae Brinzea.

Pe parcursul celor cinci zile de sarbatoare a cartii, vizitatorii vor putea intalni cele mai importante titluri ale literaturii romane contemporane cat si cei mai indragiti autori ai momentului. In cadrul salonului vor fi prezente unele dintre cele mai importante edituri din Romania si din Republica Moldova, ca urmare a colaborarii excelente dintre Uniunea Editorilor din Republica Moldova si Asociatia Editorilor din Romania. "Editorii din Romania si cei din Republica Moldova colaboreaza tot mai strans in ultimii ani, dar din pacate - desi suntem o piata cumulata de aproape 25 de milioane de oameni - sunt putine evenimente de anvergura organizate in comun, cum este Bookfest Chisinau", a declarat Grigore Arsene, presedintele Asociatiei Editorilor din Romania.

De altfel, aceasta prima editie a Salonului de Carte Bookfest Chisinau este un parteneriat cu un eveniment de traditie din Chisinau, Salonul International de Carte, ajuns in 2016 la cea de-a 25-a editie, dar si cu Biblioteca Nationala a Republicii Moldova.

"Editia din acest an a Salonului International de Carte de la Chisinau vine sa reconfirme aspiratiile europene ale industriilor culturale din Republica Moldova dar si sa consolideze parteneriatele de succes stabilite cu Institutul Cultural Roman si Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru romanii de pretutindeni. Mentionam ca de-a XXV-a editie a Salonului International de Carte coincide cu aniversarea celor 25 de ani de la Proclamarea Independentei Republicii Moldova, iar Romania isi reconfirma si cu aceasta ocazie sprijinul oferit in dezvoltarea durabila a culturii", a declarat Monica Babuc, ministrul Culturii din Republica Moldova.

Vizitatorii Bookfest Chisinau vor fi asteptati cu o oferta de peste 50.000 de volume din cele mai variate domenii, la cele mai avantajoase preturi. La fel ca la toate editiile Bookfest, accesul publicului va fi gratuit atat in cadrul Salonului de Carte cat si in cadrul evenimentelor conexe. Programul zilnic de vizitare va fi zilnic, de la 10:00 la 20:00.

Organizatorii evenimentului sunt: Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Institutul Cultural Roman, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru romanii de pretutindeni, Biblioteca Nationala a Republicii Moldova, Uniunea Editorilor din Republica Moldova, Asociatia Editorilor din Romania.

Bookfest este cel mai important salon de carte din Romania si singurul eveniment al industriei editoriale care a reusit sa capete o dimensiune internationala marcanta.

Editia internationala Bookfest din acest an, a XI-a, a fost organizata la Bucuresti intre 1 si 5 iunie, sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei, invitatul de onoare fiind Israel.

Incepand din 2012, marca Bookfest s-a extins si in mai multe orase din Romania: Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi, Tirgu Mures, Brasov, cat si doua editii Bookfest de Craciun la Bucuresti.