Andrei Plesu, Mircea Cartarescu, Florin Iaru, Dan Perjovschi, printre cei care ii cer premierului Ciolos reevaluarea concursului pentru sefia Muzeului Taranului Roman

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 1 august 2016, 18:41 Actualitate | Cultură


Vintila Mihailescu
Foto: HotNews.ro
Scriitorii Andrei Plesu si Mircea Cartaresu, printesa Marina Sturdza si Dan Perjovschi se numara printre semnatarii unei scrisori deschise, prin care ii solicita prim-ministrului Dacian Ciolos o reevaluare a modului in care Ministerul Culturii a desfasurat ultimul concurs pentru directoratul Mizeului National al Taranului Roman (MNTR), cu scopul de a pune capat situatiei de "ilegalitate institutionala" in care se afla castigatorul competitiei, Virgil Nitulescu, scrie News.ro.

Semnatarii petitiei semnaleaza "degringolada manageriala" de la muzeu, la care s-a ajuns prin "anularea ilicita" a concursului din mai 2016, castigat de antropologul Vintila Mihailescu.

"Ne exprimam, Domnule Prim-Ministru, ingrijorarea cu privire la soarta Muzeului si va solicitam sa dispuneti de urgenta o reevaluare a modului in care Ministerul Culturii a desfasurat ultimul concurs pentru directoratul Muzeului, cu scopul de a pune capat situatiei de ilegalitate institutionala in care se afla domnul Virgil Nitulescu precum si degringoladei manageriale de la Muzeul National al Taranului Roman, la care s-a ajuns prin anularea ilicita a concursului din mai 2016", au scris semnatarii.

Acestia arata ca Muzeul National al Taranului Roman se afla in pragul colapsului atat ca functionare cat si ca imagine, in urma rezultatului ultimului concurs pentru ocuparea postului de director al muzeului.

"Este intolerabil ca destinul acestei institutii identitare pentru cultura romaneasca sa fie lasat de atata timp la discretia unui directorat interimar deficitar si sa fie acum legat pentru inca 5 ani de un manager ale carui performanta si profesionalism au fost deja evaluate ca nesatisfacatoare de catre Ministerul Culturii, inca din anul 2014, ceea ce a dus la demiterea sa din functie in 2015, prin ordin al Ministrului Culturii de la acea vreme", au scris semnatarii.

Scrisoarea mentioneaza ca Virgil Nitulescu, actualul director interimar si posibilul viitor director pentru un nou mandat de cinci ani al MNTR, s-a dovedit a fi in ultimii sase ani un manager "incapabil sa faca fata exigentelor profesionale si morale" pe care le reclama directoratul unei institutii culturale nationale.

"Ultimele semnalari in presa, generate de memorii ale unor specialisti si membri ai Consiliului de Administratie al MNTR adresate fie directorului, fie Ministrului Culturii si ramase fara raspuns, dezvaluie practicile unui manageriat lipsit de viziune, discretionar, cu efecte directe in afectarea imaginii institutiei si fara o conlucrare colegiala cu specialistii muzeului. Revocat asadar din functie de jure in urma evaluarii Ministerului Culturii din 2014, domnul Nitulescu a reusit totusi sa profite de o serie de conjuncturi politice si inertii institutionale pentru a ramine, de facto, director interimar al Muzeului pina in luna mai 2016, cind Ministerul Culturii a organizat un concurs pentru ocuparea respectivei functii", mai arata scrisoarea.

Semnatarii amintesc ca la concursul din luna mai, Virgil Nitulescu a pierdut in fata profesorului Vintila Mihailescu, "cercetator recunoscut pe plan international si apreciat pentru activitatea sa in domeniul etnologiei si antropologiei romanesti".             

"In urma contestatiei pe care a depus-o dupa acest prim concurs, domnul Virgil Nitulescu a reusit sa obtina anularea lui invocind  'incompetenta in domeniu' a unuia dintre membrii comisiei de evaluare - de altminteri unul dintre cei mai recunoscuti specialisti in arhitectura vernaculara romaneasca, presedinte al Fundatiei Pro Patrimonio si membru in Consiliul Stiintific al Muzeului, arhitectul Serban Sturdza.  In chip inexplicabil, comisia de contestatii a acceptat contestatia astfel formulata de candidatul pierzator, ceea ce a creat premisele organizarii unui nou concurs pentru directoratul Muzeului, cu o noua comisie, in luna iulie 2016", au mai scris semnatarii scrisorii.

"Aceasta a doua comisie de concurs i-a dat un foarte suspect castig de cauza lui Virgil Nitulescu. Domnule Prim-Ministru, acest lucru este inacceptabil si denota in chip evident o falsificare a conditiilor unui concurs onest. Ne intrebam, prin urmare, cum este posibil ca demersul unui profesionist cu merite incontestabile, care a condus Muzeul National al Taranului Roman (2005-2010) punand in opera idei dintre cele mai creative si adecvate misiunii Muzeului, sa fie descalificat in fata unui demers managerial sanctionat de Ministerul Culturii la evaluarea din 2014", au adaugat ei.          

Intre semnatarii scrisorii se mai numara angajati ai MNTR, dar si Theodor Paleologu, cercetatorul Eugen Ciurtin, scriitorii Florin Iaru si Marius Chivu si arhitectul Teodor Frolu.

"MTR in deriva. Am semnat cu convingere aceasta scrisoare deschisa catre Guvern. Va invit sa va alaturati, adica sa puneti un pic de frana degringoladei", a scris Eugen Ciurtin pe pagina sa de Facebook.

Scrisoarea face obiectul unei petitii online, "MTR in deriva. Scrisoare deschisa adresata Premierului Romaniei", semnata, pana la momentul transmiterii acestei stiri, de peste 70 de persoane.

De altfel, scriitorul Andrei Plesu a abordat problema concursului de la Muzeul National al Taranului Roman si in ultimul editorial pe care il semneaza pe platforma Adevarul: "Ce fel de reglementari sunt acelea care permit ¬ cum s-a intamplat, de curand, la Muzeul Taranului Roman ¬ ca ocuparea postului de director sa se decida printr-un concurs (si inca reiterat), care da castig de cauza unui amator incert impotriva unui profesionist consacrat? Ce fel de reglementare e aceea care accepta contestarea (ca membru al comisiei) a unui profesionist competent, dar e de acord cu legitimarea altora mult mai putin profilati. Legi gresite? Obtuzitate culturala? Aranjamente impure? Perplexitatile se pot multiplica", scrie Plesu, intr-un articol intitulat "Ce se (mai) poate face?"

La jumatatea lunii mai, Ministerul Culturii a decis anularea concursului pentru conducerea MNTR, castigat de antropologul Vintila Mihailescu, intrucat arhitectul Serban Strudza, membru al comisiei, nu ar fi indeplinit conditiile cerute de lege, s-a aratat intr-un raspuns al ministerului pentru agentia de presa News.ro.

Pe 8 iulie, Ministerul Culturii a anuntat ca admise trei candidaturi, in urma analizarii dosarelor de concurs depuse pentru concursul de proiecte de management.

Antropologul Vintila Mihailescu, actualul director interimar al MNTR, Virgil Nitulescu, si cercetatorul Lila Pasima au fost candidatii pentru postul de manager al institutiei muzeale.

Dupa prima etapa a concursului, nota obtinuta de candidatul M.N.T.R. 1 a fost de 7,85, in timp ce al doilea dosar, numit M.N.T.R. 2, a primit nota 8,21. La a doua etapa a concursului - interviul - primul candidat a fost notat cu 7,90, iar al doilea, cu 7,87.

Astfel, marti seara, Ministrul Culturii a anuntat rezultatul concursului. In urma celor doua etape, mediile au fost de 7,87 (M.N.T.R. 1) si 8,40 (M.N.T.R. 2).

Conform prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.189/2008 privind managementul institutiilor publice de cultura, cu modificarile si completarile ulterioare, este declarat castigator candidatul care a obtinut cea mai mare medie cu conditia ca aceasta sa fie de minimum 7.

Numele castigatorului concursului va fi anuntat dupa incheierea perioadei de contestatii.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


5705 vizualizari

 • +1 (5 voturi)    
  Comment sters de user (Luni, 1 august 2016, 19:26)

  andipetre [anonim]

 • -3 (7 voturi)    
  Ce ati avut domnule Plesu ... (Luni, 1 august 2016, 23:22)

  Andy Latimer [utilizator]

  Cu exceptionalul realizator tvr, distinsul si marele om de cultura ,inaltimea sa domnul Radu George Serafim ?
  Istoria culturii roamne va consemna aceasta inadmisibila infamie, de a va opune numirii domnului Radu George Serafim in acest post de inalta demnitate si reprezentare culturala, ca un elemnt urias de patromoniu european si universal ! Reconsiderati-va pozitia maestre si revalorizati un Urias al Culturii romane care este Maestrul Radu Geroge Serafim !!!
  • +4 (4 voturi)    
   Nene, sper că ești sarcastic. (Marţi, 2 august 2016, 9:39)

   CosminMaricari [utilizator] i-a raspuns lui Andy Latimer

   Nu de alta, dar o nulitate mai nulă decât nulul fost turnător și actual „critic de artă”, înălțimea sa domnul maestru maistru Radu George Serafim nu mai există. Nu de alta, dar au murit și Everac, și Vadim, și Păunescu. Și Puric măcar e actor bun...
 • -1 (7 voturi)    
  Plesu si Cartarescu (Marţi, 2 august 2016, 9:51)

  ViorelViorel [anonim]

  Nu stiu cate persoane din tara asta realizeaza ce forme fara fond intruchipeaza Plesu si Cartarescu .Insasi tara este cum este deoarece de ani multi manelismul asta cultural devine o expresie a culturii.Oamenii de reala cultura nu cred ca vor sa fie asociati cu Plesu si Cartarescu.Oare astia doi nu realizeaza ca de atata timp sunt doar doua maimute ridicole?
  • +1 (5 voturi)    
   ... (Marţi, 2 august 2016, 10:37)

   CosminMaricari [utilizator] i-a raspuns lui ViorelViorel

   Cum o fi să citești (presupunând că ai asemenea preocupări) Cărtărescu sau Pleșu și să ajungi la concluzia că ce fac ei se cheamă „manelism cultural” și că sunt forme fără fond? Am o vagă impresie că dumneata nu citiși, în fapt, nici măcar un rând scris de cele două neferice primate pe care le iei în țintă.
   • 0 (0 voturi)    
    S-ar putea ca (Marţi, 2 august 2016, 15:41)

    Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui CosminMaricari

    ViorelViorel să vadă peste tot numai manele și maimuțe... Dacă atâta poate el n-are rost să-l mai contrazicem. De unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere...
   • 0 (0 voturi)    
    raspuns (Miercuri, 3 august 2016, 13:02)

    ViorelViorel [anonim] i-a raspuns lui CosminMaricari

    Daca asta e cultura pe care o \ citisi\ stimate domn iti recomand sa mai incerci. Eu nu iau la tinta pe nimeni doar indic o realitate , nu trebuie sa fii deacord cu mine . Pana una alta mai extinde putin paleta literara si nu ar strica sa te uiti mai atent prin biblioteci.
  • +2 (4 voturi)    
   Nu "realizeaza" pentru ca "inteleg" (Marţi, 2 august 2016, 12:44)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui ViorelViorel

   Iata cum si varfurile culturii Romanesti sunt contestate, chiar numite "maimute" de un agramat ce nu a citit o pagina de carte in viata lui. Esti penibil Viorele ! si incercarea ta de a denigra doua personalitati autentice, validate de opera lor, nu face decat sa demonstreze precaritatea educatiei si gandirii tale.
  • -1 (1 vot)    
   Glumiți???????? (Marţi, 2 august 2016, 15:34)

   Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui ViorelViorel

   Dacă glumiți, spuneți-ne și nouă. Dacă nu, mă întreb dacă nu se ascunde sub pseudonimul dumneavoastră chiar domnul Nițulescu. Și dacă nici această presupunere nu stă în picioare, m-aș bucura să aflu că vă e puțin jenă de ce tocmai ați debitat mai sus. Oricum, m-ați uluit!!!
 • +1 (1 vot)    
  Ce placut e sa-i musti de fund pe "coledzi"! (Marţi, 2 august 2016, 19:29)

  cerceteaza [utilizator]

  Oare cand veti termina sa va mancati unul pe celalalt? In istoria culturii nu veti ramane prin defaimarea celuilalt, ci prin aportul vostru la cultura tarii. Daca nu puteti crea nimic de valoare, chiar daca il veti face de rahat pe un "coleg" tot nu va mai sti nimeni de voi si uitarea e mai rea decat moartea.
  Pentru "manageriat slab" exista o singura institutie de stat, care poate sa decida - Curtea de Conturi. Restul nu mai tine de manageriat, ci de statutul de om de cultura!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by