Muzeul de Istorie din Suceava a fost redeschis, duminica, dupa finalizarea lucrarilor de modernizare si reabilitare in valoare de aproximativ 12 milioane de euro, anunta Agerpres. Tot duminica a fost redeschisa si Cetatea de scaun, care a fost, de asemenea, reabilitata si restaurata printr-un proiect in valoare de aproximativ 17 milioane de euro. Ambele proiecte au beneficiat de fonduri europene.

Presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat la festivitatea de deschidere ca, in ultimii ani, cladirea a suferit un amplu proces de consolidare, modernizare si dotare, suprafata acesteia marindu-se de la 3.200 de metri patrati la 7.300.

Flutur a reamintit ca aceasta cladire a fost construita intre anii 1901-1903 si a avut ca destinatie initiala Capitania si sediul de Posta, intre anii 1918 -1968 a fost sediul Prefecturii, iar din 1968 a gazduit Muzeul Bucovinei.

El a aratat ca proiectul de modernizare a muzeului a fost initiat in primul sau mandat, in 2009, si a fost continuat de fosta conducere a CJ Suceava din perioada 2012-2016.

Ziua deschiderii Muzeului de Istorie a coincis cu cea a lansarii proiectului Luna Diasporei, ce face parte din programul anual ''Hai in Bucovina!''.

Referindu-se la proiectul Luna Diasporei, Flutur a spus ca, la Suceava, este prevazuta in cursul saptamanii viitoare o intalnire a reprezentantilor comunitatilor de romani din afara granitelor cu cei ai Ministerului de Externe, ai Autoritatii Electorale Permanente, ai Ministerului Turismului, ai autoritatilor publice judetene si ai unor institutii cu atributii in domeniu.

Prezent la evenimentul de la Suceava, presedintele Regiunii Schwaben, Jurgen Reichart, a remarcat caracterul regional, dar si national al muzeului bucovinean.

''Acest muzeu care se redeschide astazi prezinta doua aspecte, unul regional si unul national. Aspectul national se refera la intreaga istorie a Romaniei, a statului roman, iar istoria regionala se refera la realizarile specifice acestei zone. Muzeul este un aspect foarte important al patriei respective. Poate ca termenul patrie are o alta dimensiune, dar inseamna foarte mult pentru locuitorii tarii respective. Patria inseamna locul in care putem sa ne dezvoltam si locul in care ne simtim cel mai bine. Muzeul nu inseamna doar casele si documentele, de aceea tuturor celor care viziteaza acest muzeu le urez sa stabileasca o legatura cu patria. Practic, muzeul reprezinta patria lor. Va felicit pentru munca pe care ati depus-o si urez muzeului sa aiba cat mai multi vizitatori, care sa stabileasca o legatura cu patria lor si, prin intermediul acestui proiect, sa vina cat mai multi spre patria lor, spre sufletul lor'', a spus Reichert.

La randul sau, guvernatorul Regiunii Cernauti, Alexandr Fisciuk a declarat ca este onorat sa participe la evenimentul de la Suceava, subliniind ca un popor care nu-si cunoaste istoria nu are un viitor.

''Ceea ce faceti dumneavoastra acum faceti pentru generatiile viitoare. Este foarte important sa pastram comoara trecutului, sa o multiplicam si sa o daruim generatiilor viitoare'', a spus Fisciuk, adaugand ca Ucraina trece printr-o perioada dificila si a dorit sa multumeasca atat conducerii judetului, cat si conducerii tarii pentru sprijinul acordat de Romania in aceasta perioada grea.

Totodata, presedintele Consiliului Regional Cernauti, Ivan Muntean, a transmis salutul sau si al consilierilor regionali, aratand ca si Consiliul Regional Cernauti face toate eforturile posibile astfel incat cultura traditionala bucovineana sa fie transmisa in toate colturile Europei.

''Ucraina trece prin momente dificile si poate ca de aceea nu avem posibilitatea sa organizam manifestari de mare anvergura, asa cum astazi dumneavostra le realizati se organizeaza astazi, aici, dar avem credinta ca acel razboi care loc acum in Ucraina se va finaliza si in viitor noi vom avea o tara europeana, Ucraina, si nu vor fi probleme din punct de vedere al granitelor'', a spus Muntean.

Primarul orasului Cernauti, Oleksi Kaspruk, a spus cu acelasi prilej ca Bucovina este o regiune unica prin istoria sa, prin peisajul sau, prin natura geografica, prin oamenii sai, iar datoria tuturor este de a pastra ceea ce au lasat strabunii. El a subliniat ca locuitorii Bucovinei au cu ce sa se mandreasca si ce sa le arate turistilor.

Dupa manifestarile de la Muzeul de Istorie, oaspetii au vizitat Muzeul satului bucovinean, iar in cursul serii au participat la deschiderea oficiala a Cetatii de scaun a Sucevei si a expozitiei permanente din acest obiectiv turistic.