70 de tinere talente lirice din intreaga tara s-au inscris la Cursurile de Maiestrie Artistica, Master Classes, oferite de soprana Mariana Nicolesco la Braila in perioada 25-31 iulie. Manifestarea coincide cu inaugurarea teatrului minunat restaurat, la implinirea a 135 de ani de la debutul viitoarei figuri legendare a teatrului de opera, Hariclea Darclee, chiar pe scena care reuneste acum noile sperante sub bagheta magica a Marianei Nicolesco.

Mariana NicolescoFoto: Arhiva personala

Din 1995 incoace, de cand a fost creat Festivalul si Concursul International de Canto Hariclea Darclee, si pana acum au luat parte la aceste manifestari si la Cursurile de Maiestrie Artistica, Master Classes, peste 2500 de artisti din 50 de tari si 5 continente.

Pentru amploarea, nivelul si rezultatele acestor manifestari, pentru semnificatia lor exprimata in cuvintele "nimic nu-i poate apropia pe oameni mai mult decat cantul", Marianei Nicolesco, pe langa Medalia UNESCO pentru Merite Artistice, i-a fost acordat titlul de Artist UNESCO pentru Pace, iar evenimentelor create de ea, incepand cu Concursul International de Canto Hariclea Darclee, Inaltul Patronaj UNESCO.

Editia din acest an a Cursurilor de Maiestrie Artistica, Master Classes, e asezata sub semnul relatiei Maestri - Discipoli, cheia transmiterii marilor traditii ale artei cantului.

In acest context, sambata 30 iulie Dr. Stephan Poen va sustine conferinta Despre maestri, evocandu-i pe marele violonist Yehudi Menuhin, la 100 de ani de la nastere, si pe celebra soprana Elisabeth Schwarzkopf, la 10 ani de la trecerea sa la cele vesnice, ambele personalitati prezentate si prin perspectiva revelatoare si emotionanta a relatiei lor cu Mariana Nicolesco.

In interpretarile acesteia pe scenele lumii vor fi prezentate audio-video sublime arii din capodopere ca Idomeneo de Mozart, din Adriana Lecouvreur de Francesco Cilea, la 150 de ani de la nasterea compozitorului, si din Norma de Vincenzo Bellini la 185 de ani de la premiera absoluta la Teatrul alla Scala din Milano.

Duminica 31 iulie, cu Mariana Nicolesco in scena, Concertul Master Class in care vor da masura progreselor facute si vor fi aplaudati toti participantii la editia 2016 a Cursurilor de Maiestrie Artistica.

Evenimentele sunt organizate de Fundatia Darclee, Fundatia Internationala Ateneul Roman, Ministerul Culturii, Primaria Braila, Consiliul Municipal Braila, Consiliul Judetean Braila, Teatrul Maria Filotti, CJCPCT Braila.