Orchestra Română de Tineret revine în această vară la Milano cu un concert în care o va avea ca solistă pe violoncelista Julia Hagen, cu Variațiuni pe o temă rococo pentru violoncel și orchestră, op. 33 de Ceaikovski, dirijor fiind, ca şi anul trecut, Cristian Mandeal. Concertul are loc în cadrul Festivalului Internațional al Orchestrelor de Tineret ce se desfăşoară la Milano, în perioada 1 – 21 iulie 2016, publicul având intrarea liberă. Programul va mai cuprinde Simfonia nr. 1 în Re major, op. 25 – Clasica de Prokofiev şi Simfonia nr. 4 în La major, op. 90 – Italiana de Mendelssohn.

Orchestra Romana de Tineret: Foto Virgil OprinaFoto: Tinerimea Romana

Milano este pentru prima oară gazda unui eveniment dedicat orchestrelor compuse din tineri începând cu data de 1 iulie 2016. Festivalul este găzduit de Pavilionul UniCredit şi are în program 6 concerte prezentate de orchestre de tineret italiene și europene.

În urma succesului înregistrat cu ocazia concertului de la Expoziția Mondială de anul trecut, Orchestra Română de Tineret are onoarea de a se afla de lista selectă a invitaților din acest an, care cuprinde cele mai bune orchestre de gen din Europa.

Acest festival este conceput cu scopul de a promova tinerele talente în domeniul muzical, dându-le posibilitatea de a evolua pe o scenă în fața unui public larg.

Concertul este precedat de un altul care va avea loc la Bucureşti la Ateneul Român, în seara de 13 iulie, de la ora 19, în deschiderea Festivalului Vara Magică, cu un program similar, concert în care solist va fi violoncelistul Ştefan Cazacu.

Programul Festivalului Internațional al Orchestrelor de Tineret de la Milano

(1 – 21 iulie 2016)

1 iulie ora 21.00 – Concert de deschidere: ORCHESTRA SIMFONICĂ IUVENTUS DIN POLONIA Dirijor: Tomasz Tokarczyk

Solistă: Julianna Andreeva Avdeeva - pian

7 iulie ora 21.00: ORCHESTRA FILARMONICĂ NOVA DIN SLOVENIA

Dirijor: Simon Perčič

12 iulie ora 21.00: ORCHESTRA NAȚIONALĂ DE TINERET DE JAZZ

Dirijor: Mark Armstrong

Invitat special: Fabrizio Bosso

15 iulie ora 21.00: ORCHESTRA ROMÂNĂ DE TINERET

Dirijor: Cristian Mandeal

Solistă: Julia Hagen - violoncel

Prokofiev: Simfonia nr. 1 în Re major, op. 25 - Clasica

Ceaikovsky: Variațiuni pe o temă rococo pentru violoncel și orchestră, op. 33

Mendelssohn: Simfonia nr. 4 în La major, op. 90 - Italiana

18 iulie ora 21.00: ORCHESTRA DE TINERET ITALIANĂ

Dirijor: Michele Gamba

Soliști: Pavel Vernikov, Svetlana Makarova, Dmitri Smirnov, Matteo Cimatti, Benedetta Fiechter

21 iulie ora 21.00: ORCHESTRA DE TINERET MEDITERANEAN a Festivalului d’Aix en Provence Saxofon: Raphaël Imbert

Percuție și baterie: Jean-Luc di Fraya

ORCHESTRA ROMÂNĂ DE TINERET

Prima orchestră simfonică de tineret din România a luat fiinţă la Sinaia în vara anului 2008, la iniţiativa violoncelistului şi directorului artistic al acesteia, Marin Cazacu, cu sprijinul Fundaţiei "Prietenii muzicii -Serafim Antropov" . Membrii săi, marea majoritate cu vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani, sunt selectaţi dintre cei mai buni la nivel naţional. Pregătirea tehnică şi artistică este asigurată de la înfiinţare de maestrul Cristian Mandeal. Proiectul "Orchestra Română de Tineret - spirit enescian şi tradiţie europeană" a pornit din necesitatea racordării tinerei generaţii de muzicieni români la exigenţele şi aspiraţiile artistice europene. În utimii ani, în rândul membrilor orchestrei sunt adesea cooptați și cei mai valoroși tineri muzicieni din Republica Moldova.

Membră din 2011 a EFNYO (European Federation of National Youth Orchestras), Orchestra Română de Tineret a participat la toate edițiile Festivalului Internațional "Enescu și Muzica Lumii" de la Sinaia începând cu anul 2008. Începând din 2011 a fost constant prezentă în cadrul Festivalului Internațional "George Enescu". În anii 2012, 2014 si 2015 a triumfat în cadrul Festivalului Internațional al orchestrelor de tineret "Young Euro Classics" de la Berlin. Invitată la ultimele 3 adiții ale Festivalului Internațional George Enescu, Orchestra Română de Tineret a desfășurat de asemenea începând din 2011 turnee internaționale în Franța, Germania și Italia, fiind invitată să concerteze în săli celebre precum Santa Cecilia din Roma, Konzerthaus sau Berliner Philarmonik din Berlin, fiind prima orchestră românească prezentă în această celebră sală de concert. Orchestra are statutul de invitat permanent al Stagiunilor Magice organizate de Lanto Communication și a devenit o prezență constantă la ultimele edițiii ale unor prestigioase festivaluri internaționale precum Festivalul Mahler de la Toblach din Italia sau Young Euro Classic de la Berlin. În 2015 si 2016 programul Orchestrei Române de Tineret a cuprins apariții în Italia, Germania, Franța, Austria, Bulgaria, Turcia, Belgia etc.

Julia Hagen a luat primele lecţii de violoncel cu Detlef Mielke în Salzburg la vârsta de 5 ani. Din 2007 până în 2011 a studiat la Universitatea Mozarteum cu Enrico Bronzi, apoi a continuat studiile la Viena cu Reinhard Latzko. În toamna anului 2013 a fost acceptată la clasa lui Heinrich Schiff. Din anul 2015 studiază la Berlin cu profesorul J.P. Maintz. În prezent face parte din cei 6 studenţi ce au fost selectaţi să facă parte din clasa lui Gautier Capucon numită şi “Classe d’Excellence de Violoncelle”, sprijinită de Fundaţia Louis Vuitton.

În afară de câştigarea mai multor premii I la competiţia Prima La Musica, ambele în muzica de cameră şi la categoria solist, Julia a mai câştigat Competiţia Internaţională de Violoncel 2010 din Liezen, Austria. În vara anului 2014 a câştigat premiul special ESTA în cadrul Competiţiei Internaţionale Brahms. A fost invitată de către Academia Kronberg să ia parte la proiectul MMM pentru muzica de cameră şi a participat la proiectul Filarmonicii din Viena în Salzburg dedicat muzicii de cameră. Julia a fost invitată şi de Academia Internaţională Seiji Ozawa. A cântat ca solistă cu Orchestra de Tineret a Vienei şi cu Orchestra della Valle d’Aosta.

Are o bogată experienţă în muzica de camera, cântând alături de artişti dintre care îi amintim pe Ib Hausmann, Matthias Schorn, Markus Schirmer, Lukas Hagen şi a cântat în festivaluri precum Festivalul Beethoven, Festivalul Allegro Vivo, Festivalul verii Diabelli, Festivalul Piatti, Festivalul Musiktage Mindsee. A luat urmat masterclass-uri cu G.Gnoochi şi C. Bohorquez.