În deschiderea ediţiei a 14-a, a Festivalului Internațional "Actorul Europei", care s-a desfăşurat joi, 7 iulie, în amfiteatrul din Resen, Macedonia, în prezența unei asistențe selecte - artişti, profesori universitari, personalităţi internaţionale - Ion Caramitru a fost distins cu titlul "Actor al Europei" pentru întreaga carieră artistică.

Ion CaramitruFoto: ICR

Festivalul "Actor al Europei" a fost organizat pentru prima oară în 2003, printre laureați aflându-se Roger Miremont - Franța, Bruce Myers din Marea Britanie, Monica Santoro din Italia, Costas Gakidas - Grecia, Zijah Sokolovic din Bosnia și Herțegovina, Milena Zupančič din Slovenia.

"Este o mare onoare să devii parte dintr-o mare familie unită prin festivalul de teatru "Actor al Europei," a declarat Ion Caramitru după primirea acestui titlu.

În discursul său de recepție, Ion Caramitru s-a referit la rolul inefabil al timpului, care se dilată sau se comprimă în viaţa artistului după legi nevăzute, neştiute, dar extrem de sensibile, precum şi despre arta căreia i s-a dedicat cu multă generozitate, printr-o carieră pusă sub semnul excelenţei. "Este loc în Teatru pentru toți cei care au talent. Cred, însă, că pentru a face Teatru adevărat și viu e nevoie de mai mult. Pasiune?, spun unii. Sacrificiu?, alții. Și una și alta, dar, mai ales, implicarea lui adâncă în realitatea zilei, în analiza vremurilor pe care le trăim, în politica de zi cu zi. Vocația Teatrului este construcția unei lumi mai bune, cu drept de preempțiune asupra bunurilor omenirii pe care trebuie să le întoarcă spre folosință generațiilor care se succed” (textul integral va putea fi citit pe site-ul www.tnb.ro).

"Acest festival de teatru este, totodată, un succes al cooperării între popoarele din Balcani şi un bun exemplu pentru felul în care națiunile balcanice ar trebui să coopereze, având, pe lângă dimensiunea artistică, şi capacitatea de a aduce împreună cele trei națiuni și culturi de pe malurile lacului Prespa (Macedonia, Albania și Grecia)”- a declarat Djoko Strezovski, primarul din Resen cu ocazia decernării titlului "Actor al Europei".

Cu aceeaşi ocazie, lui Ion Caramitru i s-a conferit şi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte Audiovizuale ESRA din Skopje.

Cităm din ”laudatio” făcut de cunoscutul eseist George Banu, președinte de onoare al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru, profesor universitar la Paris: ”Actorul european pe care îl onorăm azi a coborât de pe scena teatrului pentru a interveni pe scena lumii, asemenea lui Prospero din "Furtuna", cel mai recent rol al său. Exemplar actor shakespearian, el și-a însușit lecția marelui elizabetan care a știut să îngemăneze jocul teatral cu jocul social, prestația scenică și vocația politică. Acesta e sensul în care Caramitru și-a construit propria viață și propria artă, mereu atent față de ființe, fie ele de ficțiune sau aparținând realității, îmbinând visele cu acțiunea”.

Ambele distincţii i-au fost înmânate lui Ion Caramitru de către cunoscutul scriitor Jordan Plevnes, în dubla sa calitate de Președinte - fondator al Festivalului „Actor al Europei” şi de rector al ESRA — prima universitate privată de arte audiovizuale din Macedonia.