Muzeul National de Istorie a Romaniei a anuntat, vineri, finalistii concursului de arhitectura pentru amenajarea si consolidarea cladirii de pe Calea Victorie,i unde muzeul isi desfasoara activitatea. Este vorda despre doua firme romanesti si una din Spania: STARH - Arhitectura, Constructii, Design SRL (Florian Stanciu - Romania); AWA-A (Sergio Walter Martinez Nieto - Spania) si SC STUDIO - EST & PARTNERS SRL (Alexandru Ion Muntean - Romania), potrivit Agerpres.

Muzeul National de Istorie a RomanieiFoto: Hotnews

Din cele trei, castigatorul va fi anuntat dupa finalizarea perioadei de contestatii de 12 zile, a precizat directorul general al MNIR, dr. Ernest Oberlander-Tarnoveanu, mentionand ca ulterior, in holul mare al MNIR, va fi vernisata o expozitie cu toate proiectele.

Directorul MNIR a declarat ca lucrarile ar trebui sa inceapa in iulie anul viitor.

"Intr-un an, muzeul ar trebui sa fie inchis, deci intregul spatiu sa fie disponibil pentru lucrari, patrimoniul ar trebui sa fie plasat in depozitele corespunzatoare, in afara incintei, si sa avem finalizat nu numai contractul pentru proiectare (...) si vom incepe negocierile pentru realizarea lucrarilor de constructii, consolidare, restaurare, extinderea spatiului muzeal si lucrarile pentru reamenajarea expozitiei", a spus Oberlander-Tarnoveanu, citat de Agerpres.

El a estimat ca, in cinci ani de la data semnarii contractului pentru lucrarile de constructii si reamenajare, cea mai mare parte a muzeului ar trebui sa fie accesibila publicului, urmand ca in anii 2021 - 2022 sa fie deschise inca doua expozitii, care nu au acum un echivalent in trecutul MNIR, si anume "Muzeul copilariei" si "Muzeul Romanilor din Afara Granitelor Romaniei".

"Deci, in viitorul muzeu, pe langa expozitiile clasice privind Preistoria, perioadele Antica, Medievala, Moderna, Contemporana, vor exista expozitii permanente ale Tezaurului Istoric, Cabinetului Numismatic si Colectia de Medalii si Ordine, un Muzeu National Filatelic, care este si el parte a MNIR, un muzeu dedicat Muzeului National, pentru ca, la anul, MNIR va implini 45 de ani de existenta, si un Muzeu al zonei centrale a Bucurestiului, unde functioneaza muzeul", a adaugat Oberlander-Tarnoveanu.

In perioada 28 - 30 iunie a avut loc jurizarea proiectelor inscrise la concursul international de solutii de arhitectura "Noul Muzeu National de Istorie a Romaniei", competitie lansata oficial pe data de 1 februarie, sub egida Uniunii Internationale a Arhitectilor.

Juriul international a fost alcatuit din: arh. Rainer Mahlamaki - Finlanda (presedinte); arh. Pere Riera - Spania; arh. Dan Hanganu - Romania; dr. Ernest Oberlander-Tarnoveanu, directorul MNIR; arh. Roisin Heneghan - membru juriu Uniunea Internationala a Arhitectilor (UIA); arh. Oana Bogdan - Belgia; arh. Serban Sturdza - Romania; arh. Kim Attila - Romania - membru supleant si arh. Isa Sturm - membru supleant UIA.

In urma jurizarii au fost selectate 38 de proiecte, dintre care unul a fost descalificat din cauza nerespectarii regulilor de pastrare a anonimatului.

Pentru consolidarea MNIR s-au platit deja 50 milioane de lei in perioada 2002-2006, catre Romconstruct, detinuta de omul de afaceri Turcu, realizandu-se circa 50% din lucrare.Valoarea contractului s-a majorat cu suma de 44 milioane de lei, prin 14 acte aditionale, suma fiind platita integral de Muzeul National de Istorie a Romaniei. Dupa aparitia scandalului in presa, in 2012 contractul a fost reziliat, insa lucrarea a ramas neterminata, iar cladirea muzeului este in prezent intr-o stare precara.