Deschiderea de gala a stagiunii de concerte 2016-2017 la Ateneu. Christian Badea, cel mai important si mai cunoscut dirijor roman de opera din lume si Fundatia Romana pentru Excelenta in Muzica, in parteneriat cu Filarmonica "George Enescu" si Institutul Cultural Roman, prezinta doua concerte-spectacol cu actul I din opera PARSIFAL, de Richard Wagner, pe 7 si 8 octombrie 2016, la Ateneul Roman.

ParsifalFoto: Ateneul Roman

Publicul va beneficia de doua spectacole de inalta tinuta artistica, sustinute de artisti de renume mondial. Sub bagheta maestrului Christian Badea se vor afla orchestra si corul Filarmonicii "George Enescu" si solistii invitati Stefan Vinke (Parsifal), Eric Halfvarson (Gurnemanz), Petra Lang (Kundry), Bela Perencz (Amfortas), considerati printre cei mai mari interpreti wagnerieni la ora actuala.

"Wagner se canta foarte rar in Romania. Nu exista o traditie in acest sens si nicio scoala de canto care sa formeze solisti pentru acest repertoriu. Din acest punct de vedere, Romania se afla cu mult in urma tarilor europene cu traditie culturala, dar am constatat cu bucurie ca exista un potential de afinitate muzicala si stilistica deosebita a orchestrei si corului Filarmonicii cu muzica lui Wagner. Proiectul "PARSIFAL la Ateneul Roman", initiat in luna mai 2015, este un inceput de construire a unei traditii a stilului wagnerian in Romania, care implica artistii romani in colaborare cu artisti straini renumiti, pentru a familiariza publicul cu opera marelui compozitor german", declara dirijorul Christian Badea.

Un concept nou si unic de spectacol

Concertele-eveniment "Parsifal la Ateneul Roman" sunt un concept nou si unic atat in Romania, cat si in lume. Ele prezinta creatia lui Wagner intr-un spectacol in care publicul se afla in mijlocul actiunii si care impleteste in mod firesc componentele muzicale (orchestra, cor, solisti) cu elemente de teatru complexe (lumini, decor, costume, efecte speciale vizuale si de sunet), folosind caracteristicile acustice si arhitecturale ale salii Ateneului. De altfel, sala Ateneului in sine - o sala-monument istoric - joaca un rol esential prin arhitectura si acustica sa unica in lume, astfel incat experienta publicului este directa si coplesitoare.

Cei 60 de membri ai corului barbatesc canta intr-un cerc care cuprinde si publicul. Spectatorii se regasesc astfel in mijlocul muzicii si al legendei Cavalerilor Sfantului Graal. Solistii se misca liber prin sala si canta pe scene special amenajate, ceea ce asigura o balanta de sunet perfecta cu orchestra wagneriana de 90 de muzicieni si da publicului o perspectiva acustica si vizuala de 360 de grade. Alte doua coruri, indicate de Wagner ca fiind indepartate de actiune, ca si faimoasele clopote grave specifice lui PARSIFAL, se aud prin usile deschise, din foaierul Ateneului, unde sunetul produs este reverberant si rotund prin natura architecturii cladirii, iar efectul de distanta este magic pentru publicul din sala.

Pentru crearea unei traditii wagneriene

Realizarea celor doua spectacole va contribui la familiarizarea muzicienilor romani, membri ai Orchestrei si Corului Filarmonicii "George Enescu", cu cea mai elevata creatie a lui Wagner si reprezinta o oportunitate de perfectionare la un nivel artistic de excelenta. Pe langa participarea lor la concerte, artistii straini vor sustine master class bazat pe repertoriul wagnerian, pentru cantaretii romani interesati sa abordeze acest stil. Aceste cursuri vor fi puncte de plecare pentru a stabili o traditie si o scoala a interpretarii wagneriene in Romania.

Artistii romani

Alaturi de muzicienii Orchestrei si Corului Filarmonicii "George Enescu", vor colabora impreuna cu artistii straini de nivel mondial si cantaretii romani Marius Bolos, Liviu Indricau, Iustinian Zetea si Sidonia Nica de la Opera Nationala Bucuresti si Ionut Popescu si Adrian Dumitru de la Filarmonica "George Enescu". Acestor artisti romani li se vor alatura Corul de copii Radio si elevi de la Liceul de Coregrafie "Floria Capsali".

Societatea Wagner Romania

Evenimentul "Parsifal la Ateneul Roman" isi propune sa contribuie la crearea unei traditii wagneriene de cel mai inalt nivel artistic international in Romania si va atrage un public fidel din tara si din strainatate ¬ iubitorii muzicii lui Wagner fiind celebri pentru pasiunea cu care calatoresc de la un capat al altuia al lumii, pentru a participa la spectacole. Cu aceasta ocazie, a fost creata Societatea Wagner Romania, care va functiona ca o platforma de dialog cultural si forum de informare si intalnire a iubitorilor muzicii lui Wagner. Presedinte de onoare al Societatii Wagner Romania este E.S. domnul ambasador Werner Hans Lauk, ambasador al Republicii Federale a Germaniei.

Un public divers din generatii diverse

Proiectul isi propune sa atraga nu numai publicul avizat si pasionat de Wagner, dar va deschide orizonturi si unui public nou care, la o prima abordare, va veni la spectacole pentru subiectul operei, de un simbolism usor de inteles (legenda Mantuitorului, a sufletului inocent care salveaza omenirea), pentru ca in cursul spectacolului sa descopere si sa fie cucerit de muzica fascinanta a acestei capodopere. Aceasta reactie a publicului nou a fost absolut unanima la concertele din mai 2015 si identica cu entuziasmul publicului din centre precum Viena, Berlin sau Bayreuth, unde muzica lui Wagner este cunoscuta si apreciata cu pasiune.

Concertele-eveniment de la Ateneu au si scopul de a atrage generatia tanara de elevi si studenti, care reprezinta o componenta importanta a acestui public nou. Ei vor descoperi o lume a legendelor si miturilor wagneriene, cu care sunt deja familiari prin experiente precum "Lord of the Rings", "Game of Thrones" sau "Star Wars" - povesti inspirate de subiecte similare cu ale lui Wagner. Repetitia generala, precedata de o scurta prezentare a subiectului operei, va fi dedicata elevilor si studentilor.

O strategie culturala de viitor

Strategia pe termen lung a proiectului "Parsifal la Ateneul Roman" are ca obiectiv prezentarea in intregime a acestei capodopere in perioada de Paste (perioada cea mai potrivita cu subiectul ei) din fiecare an, ceea ce va contribui in mod esential la alinierea creativa si cultural-calitativa a Bucurestiului cu celelalte centre si capitale culturale mondiale. Este un plus semnificativ nu numai de o reala valoare culturala, dar si unul de imagine si de prestigiu national si international. Din acest punct de vedere, proiectul "Parsifal la Ateneul Roman" se aliniaza in mod firesc cu strategia culturala "Bucuresti 2021".

Sponsori si parteneri

"Cultura este indicator al evolutiei si dezvoltarii unei natiuni, de aceea KMG International, sub brandul Rompetrol, sprijina formele de manifestare artistica si faciliteaza accesul publicului la evenimente muzicale de anvergura. Din 2010 suntem cu mandrie parteneri ai Festivalului si Concursului International George Enescu, am sustinut orchestra Fundatiei Principesa Margareta si tinerii artisti talentati, iar in luna octombrie vom oferi melomanilor aceste doua concerte wagneriene, in interpretarea filarmonicii si corului G. Enescu", a declarat Azamat Zhangulov, Vicepresedinte Senior KMG International.

"Sunt bucuros sa constat ca un proiect ambitios ce a debutat anul trecut cu prezentarea actului trei din Parsifal si continua anul acesta cu actul I al acestei atat de teatrale opere wagneriene se implineste cu ajutorul Institutului Cultural Roman. Sub bagheta lui Christian Badea, alaturi de international recunoscuti solisti wagnerieni, orchestra si corul Filarmonicii "George Enescu" isi consolideaza astfel publicul meloman rafinat si lipsit de mult timp de subtila si mereu redescoperita modernitate a paginilor maestrului de la Bayreuth, apropiindu-se iar de prestigiul marilor orchestre. Promotor al valorilor romanesti in context european si mondial, ICR va continua sa sustina proiecte de asemenea anvergura", a declarat domnul Radu Boroianu, presedintele ICR, partener al evenimentului.

"Fara indoiala, deschiderea stagiunii 2016 - 2017 in octombrie va fi un eveniment de aristocratica tinuta, la nivelul marilor scene muzicale ale lumii. Sa ne aducem aminte de concertul cu Parsifal actul al -III-lea, un spectacol coplesitor, realizat anul trecut in aceeasi regie si sub aceeasi bagheta: maestrul Christian Badea. Solistii wagnerieni consacrati: Stefan Vinke, Eric Halfvarson, Petra Lang, Bela Perencz, alaturi de ansamblurile Filarmonicii sunt cea mai buna garantie pentru un adevarat eveniment muzical european. Wagner, din pacate, nu este un compozitor suficient cantat in Romania. Pot fi multe explicatii... Ce fac Filarmonica "George Enescu" si maestrul Christian Badea este sa familiarizeze publicul romanesc cu muzica de mare rafinament a compozitorului german", subliniaza Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii "George Enescu".

"Implicarea in proiectul Parsifal de la Ateneul Roman, vine ca o consecinta fireasca a pasiunii cu care Wurth Romania se implica in sustinerea artelor, ajutand in felul acesta la o mai buna cunoastere si intelegere a compozitorului Richard Wagner in randul publicului roman", a declarat Daniel Olteanu, director general Wurth Romania.

Proiectul beneficiaza si de ajutorul unor parteneri deosebiti - Institutul Cultural Roman, AFCN si ARCUB.

Acestora li s-au alaturat alti sponsori importanti, precum: Wuerth Romania, Noventis, Cabinetul de avocati Bulboaca si Asociatii si Cabinetul de avocati Manolica, firma Career Advisors si mai multi sponsori privati.

Evenimentul "Parsifal la Ateneu" sustine Bucuresti 2021- oras candidat la titlul de Capitala Europeana a Culturii. Mai multe pe www.bucuresti2021.ro.