Duminica dimineata a incetat din viata Mihnea Berindei - istoric, cărturar, om al acciunii si, mai mult decât toate, un om care si-a iubit tara, fără să se teamă de adevărurile ei dureroase, se arata in comunicatul de condoleante al Guvernului.

Înainte de Revoluție, exilat în Franța, i-a sprijinit cu generozitate pe disidenții anticomuniști, a fost un critic neobosit al regimului Ceaușescu și a mobilizat Vestul împotriva regimului totalitar de la București. După anii '90, a devenit unul dintre principalii promotori ai deschiderii spre libertate și democrație a societăților postcomuniste, atât în România cât și în alte țări din estul Europei.

Mihnea Berindei s-a născut pe 22 martie 1948 la Bucureşti şi a urmat cursurile Facultăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti, între anii 1966-1970, specializându-se în istoria Imperiului Otoman.

După prăbuşirea regimului comunist, Mihnea Berindei s-a implicat în crearea Grupului pentru Dialog Social iar în anii 2000 a participat la restituirea pentru istorici a arhivelor Partidului Comunist din România.

A făcut parte din Comisia Prezidenţială pentru Investigarea Dictaturii Comuniste din România.

Mihnea Berindei, un istoric care a creat istorie, rămâne un reper al verticalității și credinței în democrație.

Dumnezeu să-l odihnească.