A V-a ediție a Mogoșoaia ClasicFest, eveniment organizat de de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului şi Asociatia Culturală Pro Valores, s-a încheiat cu două recitaluri surprinzătoare.

Soprana Irina BaiantFoto: Asociatia Pro Valores

Sâmbătă 11 iunie, în Sala Scoarțelor, protagonist a fost un artist foarte spectaculos, un inovator care a reușit în ultimii ani să impună în prim-planul vieții muzicale românești un instrument de percuție melodic și să-i încânte pe iubitorii artei sunetelor cu variatele sale fațete - VIBRAFONUL. Alexandru Anastasiu a alăturat în Sala Scoarțelor șlagăre ale muzicii clasice, foarte cunoscute piese ale clasicilor jazzului și creații proprii, unele prezentate în primă audiție. A uimit ușurința trecerii de la un stil la altul, a încântat bogăția sonoră pe care a dat-o vibrafonul și variatele tehnici de producere a sunetului unor lucrări de: Johann Sebastian Bach, Frederic Chopin, Milt Jackson, Richard Galliano și a surprins plăcut talentul de compozitor al lui Alexandru Anastasiu. Publicul a aplaudat îndelung și l-a “obligat” pe artist să ofere mai multe bisuri. De succes s-au bucurat și cele mai recente apariții discografice ale lui Alexandru Anastasiu, care au fost prezentate după recital.

Noi provocări culturale au avut loc duminică 12 iunie la Palatul Mogoșoaia, cu prilejul ultimei zile festivaliere. Invitate au fost două artiste de mare valoare care ne-au introdus într-o lume specială, în universul plin de culori, plin de trăiri al miniaturii vocal camerale. Una dintre cele mai apreciate soprane ale României - Irina Baianț, după ce a obișnuit publicul cu succese în musical, operă și pop-opera, a venit în Sala Scoarțelor a Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia și a propus un recital fermecător. Împreună cu pianista Andreiana Roșca, a încântat prin interpretarea unor miniaturi vocal –camerale romantice și impresioniste din spațiul francez și rusesc, semnate de compozitori precum: Modest Moussorgsky, Serghei Rachmaninov, Piotr Ilici Ceaikovski, Nicolai Rimski Korsakov, Claude Debussy, Gabriel Faure, Ernest Chausson, Francis Poulenc sau Leo Delibes.

Irina Baianț a dovedit o dată în plus că nu are doar o prezență scenică deosebit de atractivă și a impresionat prin versatilitatea vocală, prin tehnica bine pusă la punct, prin știința construcției sonore, prin bogăția de nuanțe și de trăiri pe care a reușit să le transmită publicului care a aplaudat în picioare minute în șir. Andreiana Roșca s-a dovedit a fi o maestră a culorilor sonore, o pianistă care pendulează cu ușurință și cu inteligență între rafinament absolut și forță explozivă. Conlucrarea dintre cele două, de o deosebită omogenitate, a făcut să fim cu toții martorii unui regal cameral.

Ediția a V-a a Mogoșoaia ClasicFest s-a încheiat. Au fost șase zile, trei sfârșituri de săptămână deosebit de agreabile în care publicul destul de numeros s-a bucurat de concerte de mare ținută interpretativă, susținute de artiști de primă valoare: Duo-ul chitaristic Olivia Iancu & Claudiu Lobonț, Duo Cello Jaya, violistul Lucian Moraru, violoncelistul Răzvan Suma, vibrafonistul Alexandru Anastasiu, sopranele Irina Baianț și Veronica Anușca, pianista Andreiana Roșca. De asemenea de mare interes au fost două surprinzatoare expoziii fotografice cu tematică muzicală și noutățile discografice aduse special la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia. S-a dovedit o dată în plus că acest loc unic în peisajul cultural românesc, poate și trebuie îmbogățit prin arta sunetelor și este de asemenea una dintre ultimile redute salvatoarea ale unui gen din ce în ce mai oprimat – muzica de cameră.