Măiestria artizanilor japonezi, prezentă până acum în librăriile Humanitas printr-o gamă foarte căutată de produse, a fost inspiraţia pentru conceptul Takumi (în traducere, artizan) de pe Calea Victoriei 120, primul magazin japonez din România. Magazinul cu obiecte specifice artei japoneze se va deschide oficial miercuri, 8 iunie, de la orele 18.30.

Takumi - primul magazin japonez in RomaniaFoto: Humanitas

Evenimentul va avea loc in prezenta E. S. Dl. Kisaburo Ishii, Ambasadorul Japoniei în România, alături de care vor participa Ioana Pârvulescu, Dan C. Mihăilescu şi Ştefan Liiceanu.

După 17 ani petrecuţi în Japonia şi o perioadă de căutare a celor mai buni furnizori, mici ateliere şi firme de familie care îşi păstrează şi îşi transmit meşteşugul de multe generaţii, Ştefan Liiceanu a reuşit să transforme ideea Takumi într-un spaţiu în care experienţa niponă te cucereşte încă de la intrare.

Veţi recunoaşte obiectele din renumitele ceremonii ale ceaiului care i-au fascinat întotdeauna pe vizitatorii Japoniei, ceainicele din ceramică, metal sau lemn, seturile de căni, dar şi alte ustensile utile pentru preparat şi servit masa, cum sunt celebrele cuţite de bucătărie din oţel japonez, nelipsite din restaurantele specializate, oalele din ceramică, bolurile de diverse dimensiuni, tăvile din lemn, ceaunele din fontă, farfuriile sau sticlele din ceramică decorată. De asemenea, la Takumi, veţi putea găsi unele dintre cele mai admirate şi rafinate obiecte specifice artei japoneze, kimonourile din mătase, nu numai pentru adulţi, dar şi pentru copii. Evantaiele din mătase pictată, vazele sau umbrelele de soare, pisicile cu noroc sau păpuşile de lemn Kokeshi sunt mici suveniruri care pot completa atmosfera unei case.

Obiectele lucrate manual sunt însoţite de scurte poveşti despre regiunea din care provin, tehnicile de prelucrare sau despre materialele folosite, precum şi de instrucţiuni detaliate.

"Magazinul Takumi este forma pe care a luat-o dorinţa de a aduce în ţara noastră produsele uneia dintre cele mai rafinate civilizaţii ale lumii. Ele s-au născut din continuitatea efortului în orizontul perfecţiunii. O continuitate de secole. Toate obiectele din magazinul Takumi poartă pecetea acestei năzuinţe.

De aceea, odată intrate în casa noastră, ele ne înnobilează viaţa şi ne dau sentimentul plăcut (şi un pic orgolios) că participăm la o civilizaţie înaltă. " - Ştefan Liiceanu

Magazinul japonez Takumi de pe Calea Victoriei 120 este deschis de luni până sâmbătă, între orele 11.00 şi 21.00.