Duminică 5 iunie 2016, de la ora 11.00, la Sala MICĂ a TNB, în cadrul programului Conferintele Teatrului National, este invitat profesorul Dan Dungaciu care va prezenta conferinta cu tema "Furtună perfectă” în Europa. Spre un nou model de înțelegere a crizei europene.

Dan DungaciuFoto: TNB

„«Europe» is more than a geographical notion but less than an answer”

(Tony Judt, 2011)

„Europa se află astăzi în vârtejul celei mai primejdioase crize prin care a trecut de la constituirea ei, iar intersecția lor poate produce o veritabilă „furtună perfectă”: Grecia (un Grexit evitat în extremis, dar fără ca problemele structurale să fie rezolvate); criza economică sau incapacitatea zonei euro se a se redresa și a crește economic satisfăcător; agresiunea Rusiei și dosarul ucrainean (Crimeea și Donbas), dosarul sirian și criza masivă și fără precedent a emigranților/refugiaților; posibilul Brexit (indiferent de rezultat criza din Marea Britanie nu va putea fi ostoită curând), resurecția partidelor „populiste”, pe formulă identitară, și eurosceptice față de o Europă care ar vrea mai multe prerogative; dosarul turc cu toate consecințele de rigoare, terorismul care a lovit chiar în centrul politic și administrativ al continentului.

Bazată pe cercetări sociologice calitative și cantitative, conferința încearcă să pună ordine între aceste straturi de criză, deosebind între cauze și efecte în toate aceste evoluții deconcertante și identificând nucleul crizei la nivelul dimensiunii identitare carente a Uniunii Europene. Faptul că nu putem spune, la unison, „We, the people”, precum americanii în Constituția lor, face ca UE să fie astăzi nu doar foarte departe de Statele Unite ale Europei, dar și aproape incapabilă să răspundă – ca Europă! - provocărilor la care este supusă”. (Dan DUNGACIU)

Dan Dungaciu este din 2009 Profesor universitar și Coordonator de doctorat la Facultatea de Sociologie și Asistenţă Socială a Universităţii din București (Catedra de Sociologie). Este coordonatorul Masterului de Studii de Securitate și Analiza Informațiilor al Universității din București (Facultatea de Sociologie și Asistență Socială), cel mai vechi master de profil din România (www.securitatesianaliza.ro). Din anul 2011, este Directorul Institutului de Știinţe Politice și Relaţii Internaţionale al Academiei Române „Ion I. C. Brătianu” (www.ispri.ro). Din 2013, este Președintele Fundației Universitare a Mării Negre (www.fumn.eu), aflată sub egida Academiei Române.

A studiat sau a lucrat ca cercetător asociat în diverse instituţii occidentale: Fernand Braudel Institute (Binghamton, SUA), Max Weber Centre for Advanced Cultural and Social Study (Erfurt, Germania), Department of Political Science and Public Administration – Law, Economics and Political Sciences’ School of Athens (Atena, Grecia), Central European University (Budapesta, Ungaria), Department of Social Sciences – Anglia Polytechnic University (Cambridge, Marea Britanie), Institut für die Wissenschaften vom Menschen (Viena, Austria), Max Planck Institute for Social Anthropology (Halle, Germania), Triangle Research Centre (North Carolina, USA) etc. A participat la zeci de congrese internaționale, conferințe și seminarii pe teme de profil.

În 2006-2007 a servit ca Subsecretar de Stat la Ministerul Afacerilor Exerne (Departamentul pentru Românii de Pretutindeni), iar în perioada 2009-2010 a fost Consilier pe probleme de integrare europeană al Președintelui R. Moldova. Este membru al mai multor asociaţii internaţionale și naţionale de profil.

Este laureat al mai multor premii naționale și internaționale: premiului Dimitrie Gusti pentru sociologie al Academiei Române (1995); Premiului Internaţional pentru Sociologie al Universităţii din Istambul (2001); Premiului de Stat „Ordinul de Onoare” al Republicii Moldova, decernat de preşedintele R. Moldova în decembrie 2009; Diploma de Excelență a Fundației Răsăritul Românesc Din R. Moldova (2015); „Autorul anului în R. Moldova - 2006”, acordat de Postul de Radio Vocea Basarabiei, Chişinău, pentru volumul “Moldova ante portas”, Editura Tritonic, Bucureşti, 2005; Premiul „Inima de Aur” pentru activitate publicistică având ca temă Republica Moldova, decernat de Fundaţia pentru Democraţie Creştină, Chişinău, 2005; Premiul “Ion Chelcea” pentru tinerii sociologi pe anul 2005.

A fost implicat și a coordonat numeroase proiecte naționale și internaționale. Este autorul a zeci de studii de specialitate, rapoarte de specialitate și peste 25 de volume de profil, printre cele mai recente numindu-se: Basarabia e România? Dileme identitare și (geo)politice în Republica Moldova (2011), Elemente pentru o teorie a națiunii și naționalismului (2012), Șapte teme fundamentale pentru România (2014), Enciclopedia de Relații Internaționale (2015) etc. În 2015 a fost cooptat la nivelul Academiei Române în echipa de realizatori/coordonatori ai Strategiei de dezvoltare a României pe următori 20 de ani (2015-2035), sub coordonarea generală a Președintelui Academiei Române, acad. Ionel-Valentin Vlad.

Biletele se gasesc la Casa de bilete a TNB, precum şi online pe mystage.ro.