Indigenii din populatia San din Africa de Sud se afla prinsi intre modernitate si cei 20.000 de ani in care au trait ca vanatori-culegatori, aflandu-se la o rascruce de drumuri, scrie cnn.com, citat de Agerpres.

Ei sunt cei mai vechi stramosi ai oamenilor moderni, testele ADN dovedind ca sunt descendentii directi ai primilor Homo sapiens. Dar, astazi, cultura, traditiile si mostenirea lor culturala sunt expuse riscului de a fi pierdute pentru totdeauna. Populatia San traieste in Africa de Sud, Botswana, Angola si Namibia. In Botswana oamenii care fac parte din acest popor sunt cunoscuti sub numele de 'Basarwa' si traiesc intr-un stil de viata in mare parte nomad, ramas netulburat timp de milenii.

"Cultura este ceva care poate muri, iar noi trebuie sa intelegem ca aceasta este dinamica", a spus Bihela Sekere, membru al populatiei indigene, care a lucrat la Botswana High Commission din Londra.

Sekere a crescut in Central Kalahari Game Reserve, a doua cea mai mare rezervatie de acest gen din lume, ocupandu-se cu vanatoarea asa cum facuse si tatal sau inainte. Dar, in 1997, guvernul a inceput stramutarea Basarwa din rezervatie, aparent pentru a proteja zona si a integra comunitatea in societate. Reinstalata intr-un sat nou, lasand in urma traditiile stravechi, a devenit din ce in ce mai greu pentru populatia Basarwa.

Unii dintre copiii Basarwa sunt luati la scoli si isi pot pierde propria lor cultura deoarece ei invata alte moduri de a trai, a explicat Sekere. Incepand cu limba vorbita, in cazul in care copii sunt invatati limba Setswana si limba engleza, aceasta inseamna ca limba lor materna va avea de suferit, considera sursa citata.

De asemenea, Sekere citeaza un celebru dans local cu miscari 'in transa', o marturie viguroasa a culturii Basarwa, care ar putea suferi intr-o zi intrand pe mana muzicii moderne si fiind transmis la radiouri si pe telefoane mobile de catre tineri.

Cu toate acestea, speranta nu este pierduta atata timp cat exista aceia care doresc sa pastreze cultura indigena. Localnicul Xontae ii ghideaza pe curiosi spre unele dintre cele mai importante situri ale patrimoniului poporului sau, intre care se numara Tsodilo Hills, unde pot fi studiate 4.500 de picturi pe roca datand din epoca de piatra. In acelasi timp, 'Kuru Art Project' urmareste sa reinvie arta printre membrii populatiei Basarwa.

Artista britanico-caraibeana Ann Gollifer, care face parte din aceasta initiativa, spune ca munca pe care o face printre Basarwa descrie in principal stilul de viata vanator-culegator de odinioara. Cu ajutorul mediilor moderne ilustreaza traditii stravechi, iar aceste opere de arta s-au vandut in intreaga lume.

Este dovada ca orice cultura este dinamica, maleabila si susceptibila de a se schimba in mai bine sau in mai rau. Dar, cu vointa si determinare, cei asemenea lui Sekere cred ca este nevoie de Basarwa