Noaptea Europeana a Muzeelor, ajunsa la a XII-a ediţie, va fi sarbatorita pe 21 mai cand pentru o noapte peste 3000 mii de muzee şi instituţii culturale din 30 de ţări europene își aprind luminile și deschid porțile pentru public. In Romania, la editia din acest an a evenimentului participa peste 170 de entităţi culturale (muzee şi spaţii culturale alternative) care pregătesc un adevărat regal, informeaza Agerpres.

"Ediţia din acest an aduce publicului din România circuite muzeale organizate în mai multe oraşe (Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Baia Mare), integrează ca demers expoziţional de eveniment unitar o multitudine de spaţii culturale alternative (galerii de artă, biblioteci, spaţii non-formale şi creative) şi generează o serie de evenimente conexe, cu o dimensiune multidisciplinară şi interactivă, derulate la nivel naţional în majoritatea oraşelor din ţară: concerte, proiecţii, mapping, performing, ateliere experimentale, tururi de biciclete quiz-uri & quest-uri", se precizează în comunicatul Reţelei Naţionale a Muzeelor din România.

Potrivit sursei citate, #noapteamuzeelor2016 promite o serie de premiere, printre care: o aplicaţie gratuită pe telefoanele mobile prin platforma de storytelling izi.TRAVEL pe care sunt disponibile tururi ghidate audio-video pentru muzeele care au ales să le realizeze; audio/video ghidaje disponibile în aplicaţia izi.TRAVEL pentru 21 de muzee din Bucureşti şi 43 din ţară; patru circuite muzeale în oraşele candidate la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021 - Bucureşti, Baia Mare, Cluj-Napoca, Timişoara -, realizate în parteneriat cu organizaţiile care gestionează candidatura oraşelor.

"Pentru prima dată în cei 12 ani de Noaptea Muzeelor organizăm un after party împreună cu partenerii noştri "La firul ierbii" - Grup de iniţiativă în spaţiul lor din cadrul Industriei Bumbacului, Splaiul Independenţei, nr. 160, intrarea din strada Abatorului, începând cu ora 23,30", precizează comunicatul.

Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfăşurat la nivel internaţional. În România evenimentul este organizat de Reţeaua Naţională a Muzeelor, membru în conducerea celei mai mari reţele pan-europene a muzeelor - Network of European Museum.