Muzeul National de Istorie a Romaniei sarbatoreste, duminica, 44 de ani de la inaugurare, ocazie cu care accesul publicului in expozitiile MNIR va fi gratuit, informeaza un comunicat al institutiei, citat de Agerpres. De altfel, evenimentul cultural european "Noaptea Muzeelor", care va avea loc in data de 21 mai, va sta sub semnul acestei celebrari, fiind intitulat "MNIR 44".

Muzeul National de Istorie a RomanieiFoto: Hotnews

Muzeul, infiintat in 1970 si inaugurat in anul 1972, se afla intr-o cladire monument istoric, denumita in trecut Palatul Postelor, construita intre anii 1894 - 1899, pe baza planurilor arhitectului Alexandru Savulescu.

In prezent, MNIR detine un bogat patrimoniu, ce include peste 750.000 piese, reunind cele mai importante descoperiri arheologice si documente istorice ale Romaniei, multe dintre ele fiind unicate in lume.

In iarna lui 2002 au inceput lucrarile de reabilitare a structurii de rezistenta a muzeului, perioada in care expozitia permanenta a fost impachetata, obiectele luand drumul depozitelor. Lucrarile au fost executate pana in septembrie 2005 in proportie de aproximativ 50%. Ulterior, timp de zece ani, lucrarile de consolidare si restaurare au stagnat, dar in ianuarie 2015, in prezenta presedintelui Klaus Iohannis, a avut loc evenimentul "MNIR - Un Nou Inceput", care a marcat reluarea finantarii Proiectului de consolidare si restaurare a cladirii si reamenajare a Expozitiei Permanente.

La 1 februarie s-a anuntat lansarea Concursului International de Solutii de Arhitectura, sub egida Uniunii Internationale a Arhitectilor.

Proiectul de consolidare, restaurare si reamenajare a spatiului muzeal, "Noul MNIR", ce se va derula in perioada 2017 - 2021, are ca scop reafirmarea institutiei ca un mare muzeu contemporan de istorie, de rang international, precizeaza MNIR. In prezent, muzeul prezinta publicului trei mari expozitii permanente: Tezaur Istoric, Lapidarium, Copia Columnei lui Traian - si expozitii temporare in Holul Central.