La începutul acestei luni, la editura prestigiosului Centru Internațional pentru Cultură de la Cracovia a fost publicat un volum dublu, conținând scrierile De ce este România altfel? și România, ţară de frontieră a Europei, semnate de Lucian Boia. La invitația Institutului Cultural Român de la Varșovia și a Centrului Internațional pentru Cultură, istoricul român va fi prezent în Polonia, în perioada 26-29 aprilie, pentru un turneu de promovare a cărții în trei orașe: Cracovia, Katowice și Varșovia.

Lucian Boia: De ce este România altfel?Foto: Institutul Polonez

În data de 26 aprilie, Lucian Boia va fi oaspetele Centrului Internațional pentru Cultură, unde va dialoga cu Łukasz Galusek, directorul editurii Centrului și redactorul-șef al revistei trimestriale „Herito”, dedicate patrimoniului și culturii Europei Centrale. În 27 aprilie, istoricul român va întâlni publicul polonez la un eveniment găzduit de Biblioteca Sileziană din Katowice. În 29 aprilie, societatea și istoria României vor ajunge în centrul atenției la Varșovia, unde Casa Întâlnirilor cu Istoria va fi scena de desfășurare a dialogului dintre Lucian Boia și Błażej Brzostek, un redutabil specialist în istoria României, autorul remarcabilului volum Paryże Innej Europy. Warszawa si Bukareszt, XIX i XX wiek (Parisurile Altei Europe. Varșovia și București, secolele al XIX-lea și al XX-lea, Editura W.A.B., 2015).

Autoarea versiunii poloneze a volumului De ce este România altfel? este Joanna Kornaś-Warwas, unul dintre cei mai activi traducători din literatura română. Recenta publicație este cea de-a doua traducere în limba polonă din lucrările lui Lucian Boia, după Istorie și mit în conștiința românească, volum apărut în 2003.