Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, anunta, pe pagina sa de Facebook, ca in cursul zilei de marti, 19 aprilie, "s-a ajuns la o solutie agreata de toate partile implicate" in conflictul de la Opera Nationala din Bucuresti. La randul sau, coregraful Johan Kobborg a anuntat, dupa declaratia ministrului Culturii, ca se intoarce la baletul ONB si ca "binele a invins", potrivit Agerpres. Angajati ai Operei Nationale au anuntat insa un protest pentru miercuri, chiar in ziua in care ministrul Culturii doreste sa comunice oficial solutia la conflictele din ONB. Intitulat "Salvati Opera si statutul artistilor! Opera Nationala Bucuresti inseamna fiecare dintre dumneavoastra!", evenimentul este programat miercuri, la ora 14:30, in fata cladirii ONB.

"In ultimele zile am purtat o serie de discutii in vederea gasirii unui consens privind managementul Operei Nationale Bucuresti. In cursul discutiilor de azi, 19 aprilie, purtate la Ministerul Culturii, s-a ajuns la o solutie agreata de toate partile implicate. In cursul zilei de maine, 20 aprilie, voi avea avea o intalnire la sediul Operei cu angajatii institutiei pentru a prezenta solutia agreata la care s-a ajuns in urma discutiilor recente. Dupa intalnirea de maine, Ministerul Culturii va transmite o comunicare publica", a scris marti seara ministrul Vlad Alexandrescu pe pagina sa de Facebook.

Marti seara, dupa declaratia ministrului Culturii, coregraful Johan Kobborg, care a demisionat de la ONB, si-a anuntat revenirea la Opera din Bucuresti: "Binele a invins si nu doar asta, mai mult decat atat. Este inceputul unei reforme iar ONB ar putea fi un punct de referinta pentru niste institutii romanesti mai bune", a scris Kobborg pe pagina sa de Facebook. El adauga ca a venit la ONB datorita unor "oameni buni" si va lasa ONB "in mainile unor oameni buni": "Pana cand acea zi va veni, sunt aici, m-am intors".

"Vom reconstrui si vom continua ce am inceput cu si mai multa pasiune. Acum voi lasa politica in urma si ma voi intoarce la lucrul pentru care traiesc - arta", a mai scris Kobborg.

Angajati ai Operei Nationale au anuntat insa un protest pentru miercuri, chiar in ziua in care ministrul Culturii doreste sa comunice oficial solutia la conflictele din ONB. Intitulat "Salvati Opera si statutul artistilor! Opera Nationala Bucuresti inseamna fiecare dintre dumneavoastra!", evenimentul este programat miercuri, la ora 14:30, in fata cladirii ONB.

Initiatorii protestului sustin ca ca solutia Ministerului nu este un "consens" si isi arata sustinerea pentru Vlad Conta, directorul general al ONB, si Tiberiu Soare, directorul adjunct al ONB: "Ministrul Vlad Alexandrescu a transmis printr-un comunicat oficial pe pagina dumnealui de Facebook faptul ca maine va veni sa instiinteze angajatii ONB (de) solutia agreata de toate partile implicate, fara sa fi avut in prealabil o sesiune de dialoguri cu angajatii ONB. Noi nu dorim sa ni se impuna directori! Ii sustinem in continuare pe cei doi directori care au fost numiti in intervalul 4.04 - 19.04, maestrii Vladimir Conta si Tiberiu-Ionut Soare", se arata in descrierea evenimentului.

"Am luat act de decizia ministrului (...) Eu si domnul Vlad Conta ramanem alaturi de colegii nostri, indiferent de decizia pe care a luat-o ministrul", a declarat Tiberiu Soare, director adjunct ONB, pentru Agerpres.

Conflictul de la Opera bucuresteana a inceput dupa ce Tiberiu Soare a fost numit director general interimar al ONB, pe 4 aprilie. O zi mai tarziu, coordonatorul baletului ONB, Johan Kobborg, a anuntat ca va demisiona, dupa ce functia sa, de director al Baletului Operei, a fost scoasa de pe site-ul institutiei. In replica, Soare a spus ca respectiva functie nu exista in organigrama. Ulterior, Soare a fost numit director adjunct iar postul sau de director general interimar a fost preluat de Vlad Conta.

Plecarea lui Kobborg a fost intampinata cu manifestatii de sustinere din partea balerinilor ONB, dar si cu proteste din partea unor angajati ai operei, care au reclamat faptul ca exista discrepante mari intre salariile angajatilor autohtoni si ale colaboratorilor straini.