Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anuntat intr-o postare pe Facebook ca, in urma discutiilor purtate pentru gasirea unui consens privind managementul Operei Nationale din Bucuresti, s-a ajuns marti "la o solutie agreata de toate partile implicate", solutie ce va fi prezentata miercuri. Anterior, Alexandrescu declarase ca Ministerul Culturii nu a facut o comisie care sa ancheteze evenimentele de saptamana trecuta, care au culminat cu demisia directorului artistic Johan Kobborg si huiduirea balerinilor straini de catre angajati ai Operei.

Opera Nationala BucurestiFoto: Ministerul Culturii

"In ultimele zile am purtat o serie de discutii in vederea gasirii unui consens privind managementul Operei Nationale Bucuresti. In cursul discutiilor de azi, 19 aprilie, purtate la Ministerul Culturii, s-a ajuns la o solutie agreata de toate partile implicate", a scris ministrul Culturii pe pagina sa de Facebook.

"In cursul zilei de maine, 20 aprilie, voi avea avea o intalnire la sediul Operei cu angajatii institutiei pentru a prezenta solutia agreata la care s-a ajuns in urma discutiilor recente. Dupa intalnirea de maine, Ministerul Culturii va transmite o comunicare publica", mai precizeaza ministrul.

Anterior, Vlad Alexandrescu declarase ca Ministerul Culturii nu a facut o comisie care sa ancheteze evenimentele de saptamana trecuta, care au culminat cu demisia lui Johan Kobborg si huiduirea balerinilor straini de catre angajati ai Operei.

Reamintim ca directorul artistic Johan Kobborg a fost inlaturat de la Opera in urma unui blitzkrieg al directorului Tiberiu Soare, sub privirile ingaduitoare ale ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu. Ulterior, balerina Alina Cojocaru si alti balerini straini au fost huiduiti de angajati romani ai Operei, care au strigat "Afara cu strainii din tara!".

Mai multi angajati ai Operei din Bucuresti i-au huiduit, martea trecuta, pe balerinii straini, dar si pe balerina Alina Cojocaru, care venise la un protest fata de conducerea institutiei. Protestul a avut loc dupa ce Kobborg, numit coordonator al baletului operei in 2013, a demisionat, in urma unui conflict cu dirijorul Tiberiu Soare, numit in 4 aprilie director interimar al Operei Nationale Bucuresti.

Un grup de angajati ai Operei Nationale, prezenti la protest, au reclamat faptul ca majoritatea dansatorilor cu care colaboreaza Johan Kobborg sunt straini, iar acestia sunt platiti cu salarii mult mai mari decat artistii autohtoni.

Contestatarii lui Johan Kobborg, actuali dar si fosti angajati ai Operei, s-au plans inclusiv faptul ca atat Kobborg cat si balerinii straini vorbesc in limba engleza.

Balerinul si coregraful danez Johan Kobborg a cerut in mod oficial martea trecuta incetarea contractului de munca si a celorlalte contracte incheiate cu Opera Nationala Bucuresti.