Trei spectacole din repertoriul TNB şi o premieră semnată de Gigi Căciuleanu vor fi prezentate pe scenele Naționalului bucureștean în săptămâna când întreaga suflare teatrală românească, iubitorii Thaliei din toată lumea sunt cu ochii îndreptaţi către evenimentele prin care se marchează 400 de ani de la dispariţia marelui William Shakespeare.

Ion Caramitru in FurtunaFoto: TNB

Vineri, 22 aprilie, de la ora 20.00, pe scena Mare a Naţionalului, spectacolul FURTUNA se joacă în cadrul Festivalului Internaţional Shakespeare, aflat în acest an la cea de-a 10-a ediţie. Comedie a iluziilor, FURTUNA lui William Shakespeare, cu Ion Caramitru în rolul Prospero, actor declarat recent, de către Consiliul britanic, Ambasador Shakespeare în România, şi cu Mihai Călin în Caliban, distins cu premiul UNITER pentru această creaţie memorabilă, vă prilejuieşte întâlnirea cu o galerie de interpretări deosebite, datorate unei viziuni regizorale de o frapantă modernitate, al cărei autor este bulgarul Alexander Morfov. Un spectacol cu ritmuri frenetice şi efecte vizuale de neuitat.

În data de 23 aprilie vor avea loc două spectacole inspirate de marele dramaturg. De la ora 20.00, la Sala Mică - DISTOPIE, primul dintre spectacolele programului 9G la TNB, şi singurul până în prezent inspirat din dramaturgia shakespeariană, este un spectacol despre jocurile puterii, prin demascarea unor rețete de manipulare şi despre apocalipsa degradării lumii contemporane, un remix Shakespeare într-un scenariu original, semnat de tânăra regizoare Catinca Drăgănescu.

Rasmina si Lari in FOLIA, SHAKESPEARE & CO

Rasmina si Lari in FOLIA, SHAKESPEARE & CO

Foto: TNB

De la ora 20.00, la Sala Studio, va avea loc, în cadrul Festivalului Shakespeare, premiera cu "FOLÍA, SHAKESPEARE & CO", o producţie "Gigi Căciuleanu Romania Dance Company", realizată de ArtProduction împreună cu Teatrul Naţional din Bucureşti, prin Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală "Ion Sava". La baza acestei Folii stă tot un scenariu original, alcătuit de Gigi Căciuleanu din textele marelui Will, pe tema "zadarnicelor chinuri" şi iureşului declanşat de Amor, cu întregul cortegiu de ...victime, bufoni, zâne, duhuri, plăsmuiri diafane sau făpturi neobişnuite. "Dacă la Shakespeare, toţi nu sunt nebuni, cu toții sunt însă purtați într-o măsură mai mare sau mai mică de un vânt de «folie». În aceste oglinzi deformante, lucrurile se inversează. Nebunii devin înţelepți, iar întelepții nu-și mai dau seama cât de smintiți sunt". Spectacolul se va juca în continuare la TNB, fiind preluat în repertoriul permanent.

Iar duminică, 24 aprilie, de la ora 19.00, cea mai erotică dintre piesele shakespeariene, VISUL UNEI NOPŢI DE VARĂ, în viziunea plină de culoare şi de originalitate a regizorului Petrică Ionescu vă va transpune în lumea iluziei și a experienței... amoroase. O montare de anvergură ce reunește elemente de autentică poezie shakespeariană, umor, spectaculoase construcții vizuale, balet și un excepțional fond muzical.

Asadar, va asteapta un week-end shakespearian de vârf la Teatrul Naţional din Bucureşti.