Balerina Alina Cojocaru, alungata de la Opera Romana impreuna cu directorul artistic Johan Kobborg de noua conducere numita de ministrul Vlad Alexandrescu, a postat pe contul sau de twitter un mesaj adresat premierului Ciolos dupa intalnirea cu acesta. "Am realizat ca tara noastra nu este pregatita pentru ce Johan si eu le-am oferit acesti 2 ani... Pentru mine a avea frica si intimidare nu inseamna a avea o directie inainte, ci are ca unica destinatie - intunericul", a scris Alina Cojocaru, una dintre cele mai mari balerine ale lumii in acest moment.

Alina CojocaruFoto: ICR NY

Alina Cojocaru a mai spus ca a sperat ca "ceea ce facem noi sa fie o ruptura din cercul de rautate si de distrugere, in care se gaseste tara noastra", si a relatat cazul unor balerini de la Opera Romana care, desi si-au exprimat in particular sustinerea pentru ea si pentru Johan Kobborg, au ales sa nu isi exprime si public aceasta sustinere: "Probabil aici este una din durerile mari pe care le simt momentan. Cand balerini ii trimit mesaje de ii rup inima, dar le e frica, de fapt, sa fie prezenti, cand trebuie sa il sustina. Inteleg si nu inteleg acest lucru. Durerea mea este ca, desi au simtit ceva minunat (dupa cum spun ei), ceva ce ar trebui, dupa parerea mea, sa le fie un standard in viata ( pe care il merita), ei au facut o alegere in care a primat frica".

Alina Cojocaru a facut public acest mesaj adresat premierului Ciolos dupa ce a fost huiduita in public de mai multi angajati ai Operei Romane, care au strigat catre ea si alti balerini straini "Afara din tara!". Evenimentele au avut loc marti seara, la un miting de sustinere pentru Alina Cojocaru si Johan Kobborg, a caror plecare de la Opera Bucuresti a fost fortata de noii manageri ai institutiei, Tiberiu Soare si Vlad Conta, numiti de ministrul Vlad Alexandrescu.

Alina Cojocaru mai scrie in mesajul adresat premierului ca "am vazut un zambet in ochii si inima dumneavoastra si aleg sa plec cu aceasta amintire din multe lucruri urate care s-au intamplat in numai cateva zile. Aceasta bunatate aratata mie, imi da inca o raza mica de speranta pentru viitorul tarii mele, un viitor pe care il doresc tutor oamenilor, indiferent de ce nationalitate sunt... Sper sa am aceasta onoare de ne revedea intr-o zi cu Johan, la un pahar de suc, asa cum ati propus".

Premierul Ciolos nu a avut nici o pozitie publica pe acest subiect.

Mesajul integral postat de Alina Cojocaru pe contul sau de Twitter:

Stimate domnule prim-ministru,

Imi permit un ultim mesaj.

O sa va atasez un email scris de Printesa Marina Sturdza dlui Alexandrescu. Acest lucru o sa raspunda la acuzatiile nedrepte aduse noua.

Din pacate am realizat ca aceata tara a noastra nu este pregatita pentru ce Johan si eu le-am oferit acesti 2 ani si voiam sa continuam. Am stiut ca o sa fie greu, dar am sperat ca inspirand curaj, creativitate, pasiune si onestie, atat in inimile unor micuti balerini cat si acelor tinere talente ale tari (celor care au ales sa se intoarca in tara de cand este Johan la conducere), o sa fie un inceput, o noua generatie de artisti Romani. Atat romani cat si straini lucrand impreuna spre a crea arta, sub acoperisul teatrului, si in acelasi timp a darui mai departe tarii . Asa cum acesta este rostul artei si culturii. Am sperat sa fie o ruptura din cercul de rautate si distrugere in care este tara noastra. Macar cat de mica schimbarea sa fie simtita in generatile viitoare, macar o raza sa le indrepte privirea si dorinta de a darui si a iubi , asa cum si ei la randul lor au simtit. Dar se pare ca am gresit , putini sunt pregatiti sa vada si sa accepte ca exista oameni ca Johan - fara interes propriu ci din potriva. Probabil aici si este una din durerile mari pe care le simt momentan. Cand balerini trimit mesaje de ii rup lui inima , dar sunt cu frica sa isi arate prezenta cand trebuie sa il sustina. Inteleg si nu inteleg acest lucru. Durerea mea este ca desi au simtit ceva minunat (dupa cum spun ei), ceva ce ar trebui , dupa parerea mea, sa le fie un standard in viata (pe care il merita).. Au facut o alegere-frica. Toti avem dreptul la o alegere in viata, pentru mine frica si intimidarea nu este o directie inainte, este o destinatie - intunericul. Primesc mesaje ca unii isi cer scuze ca am fost jignita... Nu m-am simtit asa , simt numai mila si tristete.. lmi pare rau ca incercand sa protejez ce am realizat cu atat de multa munca, si a asigura un viitor acestei arte in Romania, protejand o mana de Oameni carora li se datoreaza aceste realizari nemaipomenite la noi in tara, s-a ajuns la un alt scandal...va asigur nu aceasta a fost intentia !!

Tinand cont de situatia tarii, stiu ca aceasta de la ONB este numai o mica problema si vroiam sa va multumesc din Suflet de timpul acordat. Nu numai ca un conducator al tari mele, dar ca si om cu respect pentru un alt om. Am vazut un zambet in ochii si inima dumneavoastra si aleg sa plec cu aceatsa amintire din multe lucruri urate care s-au intamplat in numai cateva zile. Aceasta bunatate aratata mie, imi da inca o raza mica de speranta pentru viitorul tari mele, un viitor pe care il doresc tuturor oamenilor, regardless de ce nationalitate sunt... Macar pentru viitoarele generati aceasta speranta sa existe..

Sper sa am acea onoare de ne revedea intr-o zi cu Johan , la un pahar de suc, asa cum ati propus.

Cu sinceritate,

Alina Cojocaru