Deputatii din Comisia de Cultura au reintrodus pe ordinea de zi un proiect de lege din 2014 care prevede instituirea unui timbru literar de un leu, in beneficiul Uniunii Scriitorilor din Romania, atrage atentia Asociatia Editorilor.

"Este limpede ca, asemenea multor initiative legislative din ultimii ani, si acest proiect de lege, cel putin in ceea ce priveste timbrul literar, este gandit sa serveasca exclusiv interesele unei singure entitati, Uniunea Scriitorilor din Romania, avand in mod clar alura unei legi cu dedicatie", acuza Asociatia Editorilor din Romania (AER).

Astfel, potrivit sursei citate, proiectul initiat de paralamentari-membri ai USR, deputatul Traian Dobrinescu si senatorul Varujan Vosganian (prim-vicepresedinte USR), prevede taxarea cu un leu a fiecarei carti si aplicarea unui timbru fizic ce urmeaza a fi achizitionat de la Uniunea Scriitorilor din Romania de catre editori, inainte de vanzarea cartii.

AER afirma ca "acest mecanism este unic in lume iar prevederile aberante ale acestei legi au fost criticate de specialisti in fiscalitate si au facut obiectul unor discutii aprinse de-a lungul vremii, inclusiv in cadrul sedintei Comisiei din data de 12 aprilie 2016".

Asociatia editorilor spune ca, in sedinta de marti a Comisiei de Cultura din Camera Deputatilor, Traian Dobrinescu a sustinut ca doar editorii s-au opus legii timbrului cultural, "desi contestarea legii a fost facuta si de reprezentantii producatorilor de muzica si ai organizatorilor de spectacole".

"Mai mult, in urma cu exact un an, peste 16.000 de persoane au semnat o petitie catre Avocatul Poporului prin care isi manifesta dezaprobarea fata de introducerea unei astfel de legi. Cele 16.000 de semnaturi au fost remise dlui Victor Ciorbea, ramanand pana in ziua de azi fara nici un raspuns", arata acestia.

In plus, Traian Dobrinescu a acuzat editorii ca au adaosuri si de 550% la cartile pe care le publica, dand ca exemplu propriul volum aparut la editura Cartea Romaneasca in 2016, si care, potrivit autorului, ar avea un cost de doar 8 lei (calculand probabil doar costurile de tipar), dar un pret de vanzare de 45 de lei.

"Aceasta in conditiile in care doar distribuitorii incaseaza in medie 50% din pretul de vanzare al unei carti iar, pe langa costurile de tipar, editorul trebuie sa plateasca din cei 50% ramasi absolut toate taxele, salariile si cheltuielile pe care le presupune editarea unui volum, inclusiv drepturile de autor si traducere, daca vorbim despre cartile publicate in original in alte limbi", se apara Asociatia Editorilor.

In plus, potrivit sursei citate, Traian Dobrinescu ar fi denaturat realitatea "sustinand ca editorii au scumpit cartile dupa reducerea TVA in conditiile in care de la 1 ianuarie preturile cartilor au scazut in librarii proportional cu scaderea TVA de la 9 la 5%".

Acestia sustin si ca reprezentantului Asociatiei Editorilor din Romania nu i s-a permis sa ia cuvantul in cadrul Comisiei de Cultura.