Angela Gheorghiu sustine reformarea Operei Nationale Bucuresti sub noua sa conducere, in contextul conflictului dintre Tiberiu Soare (in prezent director adjunct) si Johan Kobborg (care si-a anuntat demisia din fruntea Baletului ONB) si apreciaza ca 'artistii nu trebuie sa ceara titluri inexistente'.

Angela Gheorghiu si Tiberiu Soare: foto Virgil OprinaFoto: Orchestrele si Corurile Radio

'Urmaresc de mai multe zile cu stupoare, ingrijorare, dar si cu mare speranta evenimentele de la Opera Nationala Bucuresti. Impreuna cu colegi romani din tara si din strainatate ne-am alaturat maestrului Tiberiu Soare si am salutat numirea sa la conducerea operei bucurestene. Am sperat ca, in fine - dupa multe decenii de dezolare - ar putea veni si momentul reformei pentru o institutie care trebuie sa redevina prima scena lirica a tarii', afirma soprana, intr-un comunicat citat marti de Agerpres.

Ea apreciaza ca, in loc sa se coalizeze pentru reintrarea Operei 'intr-un cadru legal si artistic de normalitate', unii artisti creeaza 'sicane si boicoturi'.

Mai mult, soprana spune ca a apelat la autoritatile statului pentru normalizarea situatiei de la ONB. 'I-am rugat foarte mult pe presedintele Klaus Iohannis, pe primul ministru Dacian Ciolos si pe ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, sa analizeze cu mare atentie neregulile petrecute pana acum sub precedentele conduceri ale Operei Nationale Bucuresti si sa asigure conditiile in care institutia sa poata reveni la legalitate', a adaugat Angela Gheorghiu.

Soprana apreciaza ca 'artistii nu trebuie sa ceara sau, si mai grav, sa-si asume titluri inexistente, ci sa demonstreze cu intelepciune si tact tot ce sunt capabili sa faca cu talentul lor, mai ales in aceasta perioada dificila'.

'Sunt sigura ca maestrul Tiberiu Soare, cu care am colaborat in Romania si in strainatate cu un succes real, ne va face pe toti artistii lirici, cei ce locuiesc in Romania sau in strainatate, sa ne unim si sa dorim sa ne reintoarcem deseori la Bucuresti, pe scena Operei Romane. Personal, visez la inca un 'debut' in cariera mea, pe scena Operei din Bucuresti, pe prima scena a tarii mele, unde pana acum nu am cantat niciodata o opera', spune soprana, care ii indeamna pe toti artistii romani 'sa se reintoarca cu inima si talentul lor in tara'.

'Abia astept sa ne revedem pentru o mare gala la Opera Romana din Bucuresti!', isi incheie soprana mesajul.

Johan Kobborg si-a anuntat marti demisia oficiala de la Opera Nationala Bucuresti, dupa ce Tiberiu Soare, numit pe 4 aprilie, i-a retras titulatura de director al Baletului ONB. In replica, Tiberiu Soare a spus ca respectiva titulatura nu exista in organigrama institutiei. Intr-o incercare de a aplana conflictul, ministrul Culturii l-a numit pe Vlad Conta director general interimar in locul lui Tiberiu Soare, devenit adjunct. De asemenea, ministrul i-a oferit oficial lui Kobborg si titlul de director al baletului ONB.

In dimineata zilei de marti, coregraful si balerinul Johan Kobborg a anuntat, pe contul sau de Twitter, ca isi va depune oficial demisia de la Opera Nationala Bucuresti, adaugand ca aceasta este 'una dintre cele mai grele decizii' pe care a trebuit sa le ia, dar este fortat de actualul management al institutiei de spectacole.

'Imi voi inainta demisia directorului general interimar Vlad Conta. A fost una dintre cele mai grele decizii pe care a trebuit sa le iau, dar, data fiind situatia managementului de la Opera Nationala Bucuresti, nu am de ales', a scris Kobborg pe Twitter.