Drapelul de lupta al unei legiuni a lui Avram Iancu a fost expus, sambata, intr-o vitrina din sticla in Piata Avram Iancu din Cluj-Napoca, in fata statuii Craisorului Muntilor, unde va ramane pana pe data de 9 mai. Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat sambata la ceremonia de prezentare a steagului de lupta al unei legiuni a lui Avram Iancu, desfasurata in fata statuii Craisorului Muntilor din Piata Avram Iancu, ca va propune ISJ Cluj ca lectiile de istorie ale scolilor sa se tina in fata steagului, potrivit Mediafax.

"Astazi suntem partasi la un moment de istorie, prezentand drapelul de lupta al unei legiuni a lui Avram Iancu, in fata statuii Craisorului Muntilor, din Piata Avram Iancu, un loc simbolic al natiunii romane, al transilvanenilor, alaturi de eroul national Avram Iancu si de ceea ce a reprezentat si reprezinta pentru fiecare roman dezideratul pastrarii fiintei nationale. Voi propune ISJ Cluj ca lectiile de istorie ale multor scoli sa se desfasoare in Piata Avram Iancu, in fata acestui drapel de lupta", a afirmat Emil Boc.

Potrivit acestuia, drapelul de lupta al unei legiuni a lui Avram Iancu, expus intr-o vitrina din sticla in fata statuii lui Avram Iancu din piata care ii poarta numele, va ramane aici pana in data de 9 mai, inclusiv, urmand sa fie pazit pe timpul zilei, iar in cursul noptii va fi pastrat in Catedrala Mitropolitana Ortodoxa.

La randul sau, omul de afaceri Adrian Thiess, care a cumparat steagul, a declarat in cadrul ceremoniei ca steagul va fi prezentat in mai multe capitale europene si nu numai, in conditiile in care foarte multi romani in afara granitelor Romaniei care vor dori sa il vada.

In cadrul ceremoniei a avut loc si o slujba religioasa oficiata de mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicu iar la final, Muzica Militara a Diviziei 4 Infanterie ¬Gemina¬ a interpretat o suita de melodii patriotice, printre care si "Marsul lui Avram Iancu".

Drapelul lui Avram Iancu, care a fost scos la vanzare in luna februarie, la Bucuresti, intr-o licitatie Artmark dedicata lui Corneliu Vadim Tudor, a fost adjudecat cu 105.000 de euro de omul de afaceri Adrian Thiess.

Drapel de lupta al unei legiuni a lui Avram Iancu, pictat pe piele, este considerat o raritate absoluta, fiind datat jumatatea secolului al XIX-lea. Acesta a fost scos din nou la vanzare la Bucuresti, la casa de licitatii Artmark, evenimentul avand loc la peste doi ani de la conflictul dintre fostul lider al PRM Corneliu Vadim Tudor, decedat in 2015, si Gheorghe Funar, care si-au disputat acest steag.

In octombrie 2013, drapelul lui Avram Iancu "facea fata conflictelor juridice", care in prezent au incetat.

In octombrie 2013, cand a fost scos pentru prima data la licitatie de catre Artmark, la un pretul de pornire de 10.000 de euro, drapelul lui Avram Iancu a facut obiectul unei dispute intre proprietarul sau, Corneliu Vadim Tudor, si Gheorghe Funar. Funar a spus la momentul respectiv ca Vadim Tudor ca nu are dreptul sa scoata la licitatie acest drapel, intrucat el ar apartine PRM, partid caruia ar fi fost daruit de catre o persoana. De asemenea, Funar l-a dat in judecata pe Vadim Tudor, fapt pentru care steagul respectiv a fost retras de Artmark de la licitatia respectiva.

In 14 septembrie 2015, Corneliu Vadim Tudor a decedat, iar ulterior familia sa a decis scoaterea la licitatie a drapelului.