Teatrul pentru Copii și Tineret Gong din Sibiu prezintă pentru prima dată în repertoriul instituției un spectacol cu păpuși și actori la vedere creat special pentru o scenă în aer liber. Spectacolul „Furtuna” după William Shakespeare, în regia Alinei Hiristea, va fi prezentat duminică, 17 aprilie, ora 20:00, în regim de repetiție cu public, în curtea interioară a teatrului. Spectacolul va fi prezentat mai apoi, în avanpremieră, la Festivalul Internațional „Shakespeare” de la Craiova în datele de 20 și 21 aprilie, urmând ca premiera de la Sibiu să aibă loc pe timpul stagiunii de vară, în Piața Mică a orașului.

Furtuna, regia Alina Hiristea: foto Jeno MajorFoto:

Producția Teatrului „Gong” din Sibiu pornește de la celebra expresie din „Furtuna” ce face referire la „un teatru de păpuși însuflețite” și recreează parabola lui Shakespeare cu mijloacele teatrului de animație. Prospero, un artist magician al scenei, proprietar al unui teatru ambulant, îşi creează insula pentru a-şi pune în scenă „răzbunarea”. Artistul îşi dramatizează propria experienţă: conflictul nerezolvat cu fratele său, Antonio. Marionetele sunt plăsmuiri ale minţii şi sufletului lui Prospero, inefabile și fragile. Rostul lor este să exprime stările lui Prospero, furtuna din sufletul lui, să evidenţieze etapele transformării de sine, stingerea conflictului cu fratele său şi schimbarea răzbunării în iertare. Aspectul esențial este dat de faptul că mesajul shakespearian, îndemnul la iertare, la recunoaşterea greşelilor şi asumarea vinei este încă extrem de actual. Publicul este martor și judecător al poveştii, însă este chemat și să își facă propria explorare de sine. „Și ce ar fi de făcut? Shakespeare nu trasează soluții, nici spectacolul nu o va face. Însă avansarea în dezbatere publică a relațiilor tensionate dintre semeni reușește să ne strecoare în suflet principiul iertării.”, a declarat Alina Hiristea în timpul repetițiilor de la Sibiu.

Spectacolul ce poate fi jucat atât în aer liber, cât și în interior, suprinde nu doar prin imaginarul creat de jocul păpușilor și al proiecțiilor video, dar și prin construcția scenei. Structura metalică cu o deschidere de 6 metri, o adâncime de 4 metri și o înățime de 6 metri este formată din 300 de bare din fier și 2 platforme construite din 44 de metri pătrați de lemn triplu stratificat. Pentru efectele speciale organizatorii folosesc 36 de aparate de iluminat scenic, dintre care 15 LED-uri eco friendly, un videoproiector cu tehnologie 3LCD și un sistem de sonorizare cu o putere de 4000W.

Spectacolul are o durată de 1h15min și este recomandat tinerilor peste 12 ani. Din distribuția spectacolului fac parte actorii Gabriel Costea, Paul Bondane, Petrişor Diamantu, Gabriela Mitrea, Leo-Nora Băcanu, Monica Baldea, Daniela Dragomir, Jeno Major, Horațiu Dancu și Nicolae Suciu. Regia, versiunea scenică și ilustrația muzicală a spectacolului poartă semnătura Alinei Hiristea, decorul și marionetele au fost realizate după un concept al scenografului Marian Sandu, iar costumele după o idee a Ilonei Lorincz. La acest proiect și-au mai adus contribuția creatorii Mircea Horvath, cel care semnează compoziția originală pentru trei piese muzicale, Florin Chirea pentru ilustrațiile video, Lucian Moga pentru light design și Minela Popa pentru machiaj. Echipa tehnică a spectacolului este formată din Mircea Corcoveanu, Daniel Neagu, Claudiu Rusu, Adrian Truțescu, Emil Predescu, Andrei Arjoca și Patrick Voicu. Producția spectacolului a fost realizată de atelierele ALTAX din București și Adrian Vlad, Claudia Benchea și Diana Ribana, cu mulțumiri speciale consultantului tehnic George Dulămea.

Intrarea publicului la repetiția deschisă programată duminică, 17 aprilie, de la ora 20:00, în curtea interioară a teatrului, se face gratuit, în limita locurilor disponibile. Rezervarea locurilor se poate face prin email la adresa ticketing@teatrulgong.ro.

Reprezentațiile de la Craiova vor avea loc în cadrul Festivalului Internațional Shakespeare, ce va găzdui anul acesta în premieră, pentru România, premiul Europa pentru Teatru. Premiul Europa pentru Teatru, desfăşurat sub Înaltul Patronaj al Parlamentului European şi al Consiliului Europei, reprezintă cea mai importantă recompensă teatrală europeană. Prima reprezentație a producției sibiene în cadrul festivalului va avea loc miercuri, 20 aprilie, de la ora 21:00, în Piața Frații Buzești din Craiova. Cea de-a doua reprezentație a spectacolului va avea loc joi, 21 aprilie, de la ora 22:00, pe scena Teatrului „Colibri” din Craiova. Ajuns la cea de-a X-a ediţie, Festivalul Internațional Shakespeare din România este unul special pentru cultura mondială, înscriindu-se printre cele mai importante, în întreaga lume având loc manifestări dedicate marcării împlinirii a 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare.