La a doua ediţie a Programului 9G la TNB, un grup de tineri absolvenţi ai Facultăţii de Teatru de la Cluj (clasa Bács Miklós ) propuneau un proiect curajos şi inedit, riscant şi captivant, în acelaşi timp. Un proiect care implica multă muncă în echipă, multe încercări şi o metodă de lucru puţin practicată în teatrele din România: un atelier de dramaturgie şi actorie, coordonat de actorul Ştefan Lupu, pe formula work in progress, care urma să se finalizeze cu un spectacol născut din improvizaţie. Din actori, şi din viaţă, din fragilitatea teatrului, cu o temă despre dramele omului tehnologizat. Un fel de Om aproximativ al timpurilor noastre paradoxale (şi dadaiste).

Premiera: (D)efectul Placebo Foto: TNB

În această săptămână – joi, 7 aprilie, şi vineri, 8 aprilie 2016 – o nouă producţie a tinerilor artişti este adusa in fata publicului: (D)efectul Placebo. Un spectacol viu, antrenant, provocator, despre artificialul lumii în care trăim, despre singurătatea provocată de comunicarea în exces, despre omenescul din noi şi pericolul tehnologizării. Despre lucrurile pe care le-am uitat sau le-am înlocuit cu tehnologia, despre frica de a ne întoarce la viaţa reală… pentru că a devenit mai satisfăcătoare cea virtuală.

(D)efectul Placebo: V. Nemes, A.Petrica si G. Birsan

(D)efectul Placebo: V. Nemes, A.Petrica si G. Birsan

Foto: TNB

(D)efectul Placebo este un spectacol cu efect terapeutic garantat. Pentru că, atât râsul, cât şi emoţia, dar şi poveştile spuse sincer, dansul şi, mai ales, muzica fac parte din identitatea noastră umană. Un spectacol care aminteşte cât de importantă este viaţa reală.

3 poveşti, 3 relaţii şi o întâlnire ca o şedinţă terapeutică, unde singurul psiholog este teatrul. 100% 9G la TNB. 100% despre lumea de azi.

Ştefan Lupu: (D)EFECTUL PLACEBO împleteşte trei poveşti ale unor oameni aparent normali într-o societate anormală, care obligă din ce în ce mai activ individul secolului 21 să devină artificial, dependent şi singur, fără voia lui, cu o mare şi surprinzătoare lipsă de discernământ. Pe cât de fabuloasă este evoluţia tehnologică din ultimele decenii, pe atât de lipsiţi de esenţă devenim fără voia noastră, îndepărtându-ne astfel de spiritul şi calităţile umane. Gândurile şi viaţa noastră "galopează pe fibra optică" şi tot universul nostru devine parcă din ce în ce mai nociv şi dăunător, ajungând să ne trimitem sentimentele pe mail.

(D)EFECTUL PLACEBO este un spectacol caustic, care dezbate confictul dintre natural şi artificial, real şi ireal, plastic şi sufletul omului bio-degradabil. Totul este reprezentat scenic într-o cheie comică, cu reflexii dramatice dansante. Evadarea dintr-o lume reală într-una virtuală în care totul este aparent perfect, obligă spectatorul să se întrebe care sunt lucrurile cu adevărat importante în viaţa noastră bipolară, plastificată, ambalată atent precum un produs care are termen de garanţie.

Efectul (D)EFECTULUI înseamnă dorinţa de a strânge pe cineva drag în braţe şi de a-i spune "mă bucur să te văd", "mi-a fost dor de tine", "te iubesc".

Chat conversation end

Sent from Messenger (D)EFECTUL PLACEBO J L

Impresii de la spectatori, avizaţi, după vizionare (sursa Facebook):

Am văzut astăzi, la minunata oră 2 pm, o vizionare al unui proiect 9G la TNB, care m-a spart! Mi-a transformat toată ziua, din (…), în plină de bucurie şi sens! A scos chiar şi soarele, din bârlog! Bravo, mă, talentaţilor, minunaţilor profunzi, ai marilor oraşe! Alina Herescu – scenograf

Sper din inimă ca spectacolul la a cărui vizonare am fost ieri, (D)efectul Placebo (parte din programul 9G), creat de Ştefan Lupu împreună cu o echipă superbă de actori: Alina Petrică , Vlad Nemeş , Ioana Predescu , Rareş Florin Stoica şi George Bîrsan să se impună în repertoriul Teatrului Naţional din Bucureşti. E o bijuterie de spectacol, e o creaţie frumoasă şi inteligentă, cu artişti care demonstrează că, atât prezentul, cât şi viitorul teatrului românesc sunt în siguranţă! Felicitări! Gina Şerbănescu – critic de dans

Pentru că tânăra generaţie trăieşte în adevăr. Pentru că tânăra generaţie trebuie să tragă de sforile ţinute cu dinţii de societate. Pentru că tânăra generaţie înseamnă viitorul. Pentru că din aprilie, la TNB (Sala Mică) lucrurile încep să se schimbe, în bine. ”(D)efectul Placebo”! Dragoş N. Savu – fotograf .

(D)efectul Placebo

creaţie colectivă

Concept şi coregrafie Ştefan Lupu

Distribuţia:

Vlad Nemeş – Virtual Boy

Alina Petrică – Mara, Flori / Femeia S(erviciu)

George Bârsan – David

Rareş Florin Stoica – Bogdan, Mitică

Ioana Predescu - Bi_ Anca

Instalaţie scenografică - Elena Dobândă şi Andreea Negrilă

Light design - Cristian Ciopata

Sound design - Daniel Octavian Nae

Data premierei: 7 şi 8 Aprilie 2016, ora 20:00, Sala Mică TNB

După fiecare dintre cele două reprezentaţii, vor avea loc discuţii cu publicul.

Tema dezbaterii: Viaţă, Artă, Tehnologizare. Cine mai are nevoie de emoţie?

Motto:

“Teatrul e deschis. Intrarea e liberă.

Daţi la dracu gadgeturile şi computerele - mergeţi la teatru, umpleţi rândurile la parter şi la balcon, ascultaţi cuvintele rostite şi priviţi imaginile vii - teatrul e dinaintea voastră, nu-l desconsideraţi şi nu-l treceţi cu vederea în graba vieţii voastre.” – fragment din Mesajulul lui Anatoli Vasiliev de Ziua Mondială a Teatrului.