Academia Romana marcheaza luni implinirea a 150 de ani de la infiintare, in cadrul unei in sesiuni solemne, care va avea loc incepand cu ora 10:00. Potrivit unui comunicat al Academiei, citat de Agerpres, la eveniment vor rosti alocutiuni presedintele Klaus Iohannis, principesa Margareta, Custodele Coroanei Romane, presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, patriarhul BOR, Daniel si ministrul Educatiei, Adrian Curaj.

Din partea academiilor europene vor transmite mesaje acad. Gunter Stock - presedintele ALLEA - Federatia Academiilor Nationale din Europa, acad. Thierry de Montbrial - membru al Academiei de Stiinte Morale si Politice din Franta, acad. Gheorghe Duca - presedintele Academiei de Stiinte a Moldovei, membru de onoare al Academiei Romane.

In context aniversar va fi dezvelita placa jubiliara "Academia Romana - 150 de ani in serviciul Natiunii Romane" si va fi vernisata expozitia "Artisti plastici, membri ai Academiei Romane". Ziua festiva se va incheia la Ateneul Roman, unde, incepand cu ora 17,00, va avea loc Gala aniversara, care va fi deschisa de presedintele Academiei Romane, acad. Ionel-Valentin Vlad. Cu acest prilej, va fi proiectat un film documentar dedicat istoriei Academiei Romane, iar Filarmonica "George Enescu" va sustine un concert extraordinar. Dupa concert, in foaierul Ateneului Roman va fi prezentata expozitia "Un secol si jumatate de viata academica in Romania".

Marti, principesa Margareta va oferi un dejun oficial in onoarea membrilor Academiei Romane si invitatilor din strainatate.

Fondata in 1866, initial sub numele de Societatea Literara Romana, apoi de Societatea Academica Romana, institutia, definita drept cel mai inalt for de cultura si stiinta romanesc, primeste, in martie 1879, titulatura de Academia Romana.

Simbol al spiritualitatii nationale inca de la infiintarea sa, la foarte scurta vreme dupa Unirea Principatelor Romane, Academia Romana se afirma si continua sa se defineasca drept nucleul intelectualitatii romanesti. Membrii sai sunt personalitati stiintifice recunoscute si apreciate national si international, cu o deosebita expertiza in domenii dintre cele mai diverse, de la istorie, filosofie si lingvistica, pana la fizica nucleara, chimie, biologie macro si microcelulara, geologie si geodinamica sau agricultura.

Conform statutului sau, Academia Romana functioneaza acum pe trei coordonate, ca for de consacrare si de recunoastere a meritelor deosebite ale oamenilor de stiinta, de cultura si de litere din tara; cel mai important pilon al cercetarii fundamentale din Romania, activand deopotriva in cercetarea aplicata si participant activ in viata societatii romanesti, afirmandu-si punctul de vedere in probleme importante pentru tara, cum sunt invatamantul, patrimoniul national, identitatea romaneasca, integrarea europeana, calitatea vietii cetatenilor.

In prezent, Academia Romana are 84 de membri titulari, 76 de membri corespondenti, 45 de membri de onoare dintre care sase sunt din strainatate.

Dupa un secol si jumatate de activitate neintrerupta, Academia Romana isi reafirma misiunea de a servi interesele natiunii romane si isi propune sa fie un corect mediator intre tendintele globalizarii, integrarii si mondializarii si pastrarea identitatii culturale nationale, se mai arata in comunicat.