Una din cele mai moderne montări cu piesa FURTUNA, cunoscuta piesă a lui William Shakespeare, în viziunea inovativă a regizorului bulgar Alexander Morfov, va fi prezentată în cadrul actualei ediţii, cea de-a 10-a, a Festivalului Internaţional de Teatru Shakespeare, cotat între cele mai importante festivaluri din lumea teatrală contemporană.

Furtuna: Foto Ghioca Foto: TNB

Vreme de 10 zile, începând din 14 aprilie, ediţia din acest an va prezenta, într-o pleiadă de evenimente culturale de mare interes, spectacole din 15 țări, de pe 4 continente. Trupe celebre, actori prestigioşi şi regizori faimoşi compun cartea de vizită a Festivalului Internaţional de Teatru Shakespeare, de la Craiova, care se va desfăşura în spaţii din cele mai diverse, de la săli de teatru până la spaţii neconvenţionale surprinzătoare, cum ar fi acoperişul Naţionalului craiovean. Actuala ediţie nu se va desfăşura doar la Craiova, ci şi la București, Râmnicu Vâlcea, Slatina, Tg. Jiu și Drobeta Turnu Severin.

Spectacolul Teatrului Naţional I.L.Caragiale se va juca la sediu. Revenit de curând pe afişul stagiunii, Furtuna cu Ion Caramitru (desemnat de curând, de către Consiliul Britanic, ambasador cultural Shakespeare în România) în rolul principal şi cu Alexandra Sălceanu (nou angajată în trupa TNB!), în rolul Mirandei, este programat pentru seara de 22 aprilie, la Sala Mare a TNB, de la ora 20.00.

Această realizare notabilă a Naţionalului bucureştean figurează pe afişul manifestării aniversare într-o companie internaţională selectă, între care: berlinezul „Richard III” în regia lui Thomas Ostermeier (marea revelaţie a Festivalului de la Avignon din 2015), prezentat de Teatrul Schaubuhne, "Richard II" al legendarului regizor japonez Yukio Ninagawa, „Macbeth", prezentat de Baltic House Theatre Festival, în regia cunoscutului Luk Perceval, britanicele producţii „Hamlet”, în regia lui Andrew Hilton, jucat de Shakespeare Tobacco Factory, „Comedia erorilor” în regia lui Ben Humphrey, de la Worcester Repertory Company" şi „Hamlet”, realizat de Kelly Hunter, în Stratford-upon-Avon, locul naşterii celebrului dramaturg.

Între producţiile româneşti bazate pe opera marelui Will incluse în selecţia festivalului se numără şi „Julius Caesar” de la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova, în regia lui Peter Schneider, precum şi „Folia, Shakespeare & Co" al coregrafului Gigi Căciuleanu, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români în lume, spectacol pe care-l veţi putea vedea sâmbătă 23 aprilie, la TNB.

Spectacolul TNB cu "Furtuna", în regia lui Alexander Morfov, a mai participat la câteva festivaluri naţionale şi internationale, în 2015 la MITEM (Madach International Theater Meeting şi la Festivalul ”Theaterstock” de la Bacău, iar în 2014 la Festivalul Naţional de Teatru.

Ajuns la cea de-a X-a ediţie, aniversară, Festivalul Shakespeare este unul special pentru cultura mondială, înscriindu-se printre cele mai importante, în contextul în care, în întreaga lume au loc manifestări dedicate împlinirii a 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare.