Forumul Cultural Austriac împreună cu Agenția Împreună și Green Hours 22 Club Jazz Cafe organizeaza în perioada 4 – 10 aprilie, 2016, o serie de evenimente culturale dedicate artei rome europene. Vor avea loc proiectii de filme, expozitii, concerte, spectacole de teatru care vor arata publicului o imagine despre ce înseamnă să fii rom în Europa de ieri și de azi, se arata in comunicatul remis Hotnews.ro.

Me som romni!Foto: Poster

Cu ocazia Săptămânii Romilor Invizibili, 2016, Austria propune ca temă un colaj de contribuții și impresii ale femeilor din comunitatea romă și ale unora care se raportează la ea din afară. Prezentarea și eliminarea formelor omniprezente de discriminare a romilor este una dintre cele mai mari provocări pentru Europa și o temă centrală a artei rome contemporane. Forumul Cultural Austriac, împreună cu partenerii, invită publicul să își formeze o imagine despre ce înseamnă să fii rom în Europa de ieri și de azi.

Evenimentele vor fi găzduite de Green Hours 22 Club Jazz Cafe, în cadrul expoziției "Belleville – Fatima, fascinația unei vieți aspre.", al cărei vernisaj are loc pe 4 aprilie, orele 19:30. Artista germană, de origine sârbă, Lidija Mirkovic va fi prezentă în seara deschiderii. Expoziția va putea fi vizitată până în data de 18 aprilie în cadrul orelor de funcționare a clubului.

Din program fac parte:

-PERFORMANCE DE TEATRU Gadjo Dildo

cu Mihaela Drăgan, Elena Duminică, Ziţa Moldovan

-FILM Dui Roma (Austria, 2014) de Iovanca Gaspar

-FILM Baronul țiganilor (Austria/Moldova 2014)

de Michaela Ronzoni, Oliver Indra și Anthony Jacobson

Programul detaliat :

EXPOZIȚIE Belleville – Fatima, fascinația unei vieți aspre

Luni, 4 aprilie – luni, 18 aprilie, Green Hours, Calea Victoriei, 120, București

Vernisaj: luni, 4 aprilie, 19:30

Cineasta, Lidija Mirkovic, care a documentat îndelung zone mărginașe și sărăcăcioase unde locuiesc mulți romi, este ea însăși de etnie romă și se dedică în acest proiect documentării vieții de zi cu zi a minorității sinti - rome.

Fatima este o femeie de etnie romă care își acceptă cu naturalețe viața grea. Copiii erau încă mici când i-a murit soțul. Fatima a fost întotdeauna cea care a susținut familia, soții ei bazându-se toți pe ea. Fatima nu are educație, este analfabetă. Lucrează la tărguri de vechituri și vinde haine vechi și obiecte folosite. Lucrează foarte mult și uneori nu ajunge acasă cu săptămânile. Casa ei este un bordei în Belleville, o mahala din centrul Belgradului. Fatima nu are numai un bordei, ea are cinci. În ele locuiesc unele dintre fiicele ei, niște cunoscuți, precum și șoferul angajat de Fatima s-o ducă la târguri, pentru că nici Fatima nici soțul ei n-au carnet. Baba Mina locuiește și ea acolo și o ajută pe Fatima la treburile casnice când aceasta lucrează. Chirie nu plătește nimeni.

PERFORMANCE DE TEATRU Gadjo Dildo

cu Mihaela Drăgan, Elena Duminică, Ziţa Moldovan

Vineri, 8. Aprilie, 19:30, Green Hours, Calea Victoriei nr. 120, București

Intrarea liberă, pe bază de rezervare la teatru@greenhours.ro, în limita locurilor disponibile

Durata spectacol: 1h

Coregrafie: Paul Duncă

Muzică: Ion din Dorobanţi

Costume: Diana Bobina

Regie: Mihai Lukacs

Trei femei rome sunt angajate la Gypsy Experience, un număr de cabaret cu tematică exotică.

Fiecare personaj are o poveste specială:

Vanessa, o cântăreață celebră, recunoaște în fața tuturor că este romă dar cariera sa are de suferit.

Stela, o fostă smardoaică, după un mare eșec în dragoste, încearcă să aibă o nouă relație cu o femeie, ceea ce nu este foarte ușor pentru că nimeni nu crede că o femeie romă poate fi lesbiană.

Sidonia încearcă din copilărie să uite că este romă dar este pusă într-o situație fără ieșire când se îndrăgostește de un bărbat rom.

Spectacolul ia o întorsătură neașteptată în această seară, când clișeele despre femeile rome sunt dezvăluite, analizate și ridiculizate.

FILM Dui Roma (Austria, 2014) de Iovanca Gașpar

Sâmbătă, 9 aprilie, 19:30, Reședința Ambasadei Austriei, Str. Dumbrava Roșie, 7, București

Intrarea pe bază de invitație la teatru@greenhours.ro, în limita locurilor disponibile

Documentarul regizoarei româno-austriece, de etnie romã, Iovanca Gaspar redã povestea vieții lui Hugo Höllenreiner, membru al populației sinti din Germania care a supraviețuit mai multor lagãre de concentrare și a fost victima lui Josef Mengele. Partnerul de discuție al lui Hugo Höllenreiner este tânãrul muzician Adrian Gașpar.

Proiecția va fi urmatã de un concert de pian interpretat de artistul Adrian Gașpar.

VIZIONARE DE FILM & DEZBATERE Baronul țiganilor (Austria/Moldova 2014)

de Michaela Ronzoni, Oliver Indra și Anthony Jacobson

Duminică, 10 aprilie , 19:30, Green Hours, Calea Victoriei, 120, București

Intrarea liberă, pe bază de rezervare la teatru@greenhours.ro, în limita locurilor disponibile

Coproducția austriaco-moldoveană documentează viața unui grup de romi sedentari din Soroca, un oraș din Republica Moldova, la granița cu Ucraina. Filmul îi urmărește pe Artur Cherari, baronul rom și lider al romilor din Soroca și întreaga Republică Moldova, precum și pe tânărul Vali, care va dori poate să devină la rândul său baron. Astfel, „Baronul țiganilor” documentează și tradițiile, obiceiurile și viața de zi cu zi a comunității rome. Filmul va fi prezentat publicului bucureștean de regizoarea Michaela Ronzoni.

*Săptămâna Romilor Invizibili este un concept dezvoltat de AGENȚIA ÎMPREUNĂ cu aportul a numeroși parteneri.