Începând de joi, 31 martie, Mircea Cărtărescu se va întâlni cu publicul din Arad şi Timişoara în cadrul a trei evenimente dedicate romanului Solenoid, cea mai aşteptată carte Humanitas a anului trecut şi bestseller absolut al ultimelor luni.

Mircea Cartarescu: SolenoidFoto: Humanitas

Joi, 31 martie, de la ora 19.00, Sala Cinematografului Arta va fi gazda întâlnirii lui Mircea Cărtărescu cu cititorii din Arad. Discuţiile cu publicul vor fi moderate de Cătălin Lazurca. Evenimentul se va încheia cu o sesiune de autografe.

Vineri, 1 aprilie, de la ora 17.00, Mircea Cărtărescu va susţine o conferinţă în Aula Magna a Universităţii de Vest din Timişoara. Moderatorul întâlnirii va fi scriitorul şi criticul literar Mircea Mihăieş.

Tot în acest weekend, Mircea Cărtărescu este invitatul special al ediţei 2016 a Târgului de carte Bookfest Timişoara, organizat la Centrul Regional de Afaceri.

Editura Humanitas vă aşteaptă sâmbătă, 2 aprilie, ora 14.00, la Bookfest Timişoara, pentru lansarea romanului Solenoid, la care vor participa Mircea Cărtărescu şi Lidia Bodea, director general al editurii. Evenimentul se va încheia cu o sesiune de autografe.

„Vreau să scriu o dare de seamă despre anomaliile mele. În viaţa mea obscură, în afara oricărei istorii, şi pe care doar o istorie a literaturii ar fi putut-o fixa în taxinomiile ei, s-au întâmplat lucruri care nu se întâmplă, nici în viaţă şi nici în cărţi. Aş fi putut scrie despre ele romane, dar romanul tulbură şi ambiguizează sensul faptelor. Aş putea să le păstrez pentru mine, cum le-am ţinut până acum, şi să mă gândesc la ele până-mi crapă capul în fiecare seară în care stau ghemuit sub pătură, pe când afară ploaia izbeşte furios în geamuri. Dar nu mai vreau să le păstrez doar pentru mine. Vreau să scriu un raport, deşi nu ştiu încă în ce fel şi ce-am să fac cu paginile astea. Nu ştiu nici dacă e timpul potrivit pentru asta. Încă n-am ajuns la nici o concluzie, la nici o coerenţă, faptele mele sunt vagi fulgerări în netezimea banală a celei mai banale vieţi, mici crevase, mici inadvertenţe. Formele astea informe, aluziile şi insinuările, accidentele de teren uneori insignifiante în sine, dar căpătând, luate-mpreună, ceva străin şi obsedant, au nevoie de o formă ea însăşi nouă şi neobişnuită ca să poată fi relatate. Nu roman şi nici poem, căci ele nu sunt ficţiune (sau nu pe de-a-ntregul), nici studiu obiectiv, fiindcă multe dintre faptele mele sunt singularităţi ce nu se lasă reproduse nici măcar în laboratoarele minţii mele.“