Vernisajul expoziţiei Vladimir Șetran: Cahiers du cinéma va avea loc joi, 24 martie 2016, ora 18:00-20:00, la Galeria AnnArt. A cincea expoziţie personală la AnnArt, Cahiers du cinéma, face o incursiune în opera ultimilor 10 ani ai artistului plastic Vladimir Șetran, prezentând în premieră faimoasele şi neştiutele caiete ale artistului: desen, pictură, mixed-media. Expozitia ramane deschisă pentru public pană sambata, 9 aprilie 2016.

Vladimir Setran - Caiete Foto: AnnArt Gallery

Pe parcursul celor două săptămâni, vom prezenta peste 100 de caiete, diverse tematic şi ca tehnică – de la nuduri la câini, de la flori şi grile grafice la pete abstracte de culoare. Multe dintre acestea sunt obiecte de artă în sine, realizate de artist în colaje din material textil, metalic şi fibre naturale.

Expoziţia propune o experienţă insolită a vizionarii caietelor, invitându-vă să luaţi loc în fotoliile realizate în serie limitată de Irina Pogonaru | Photoliu : veţi putea răsfoi, filă-cu-filă, acest tezaur creativ care, în timp, îşi va găsi cu siguranţă locul în spaţii muzeale şi ale unor colecţii private de artă.

Artistul va fi prezent la vernisaj şi va lua parte la o conversaţie cu Gabriela Massaci şi Aurelia Mocanu, despre modul cu totul neobişnuit în care îşi compune opera la anii senectuţii.

Artist dexter, tonic, polimorf şi iradiant ca un big-band,Vladimir Şetran ne oferă o lecţie imbatabilă de creativitate pornind de la un stimulul oarecare, motiv figurativ sau o vocală cromatică. În Caiete, numerotate ritos pe copertă în cifre romane, se depliază o stare de libertate creatoare seniorială. Iată un artist care poate improviza pe cel mai banal pretext grafic, serii de zeci şi zeci de variaţiuni ale unui motiv plastic: desen ritmic, abstract, câmp cromatic tranşant, căutări de ton rar, chimic, sau pasaje fin colorate. - Aurelia Mocanu, critic de artă

Format în Cluj și București, Șetran are o operă impresionantă, construită pe parcursul a peste jumătate de secol: pictură figurativă şi abstractă de mare forţă, desen şi grafică, toate în reprezentări hedonistice – celebrele sale nuduri, dar şi auster-reflexive ale lumii. Hiperactiv în varii experimente vizuale, Șetran lucrează cu instrumente de lucru singulare, inventate de el însuși. Are în palmares expoziţii în România şi în străinătate – de la Paris la Praga, de la Moscova la Viena şi Ulan Bator şi cu o răsunătoare participare în 1971 la Festivalul Internaţional de la Edinburgh prin galeria Demarco. Lucrările sale se găsesc în colecţii private în România, Franţa, Austria, Germania, SUA, Turcia, Liban sau Marea Britanie. Decorat cu Ordinul Meritul Cultural şi Ordinul Serviciul Credincios în grad de Cavaler, Şetran este totodată laureat al Marelui Premiu pentru Pictură UAP (1964) şi al Marelui Premiu pentru Artă Monumentală UAP (1984). Trăieşte şi lucrează în Bucureşti, iar din 2011 este reprezentat de galeria AnnArt, unde are la activ opt participări în expoziții de grup și patru personale de anvergură (Sânziene în 2012, apoi sezonul Șetran: Jurnal deschis în 2013, Fără titlu și Etcetera în 2014).

Expoziţia este însoţită de un text critic semnat de Aurelia Mocanu şi de un scurt film making-off; este deschisă pentru public pană sambata, 9 aprilie 2016. Întreg fondul de lucrări este disponibil pentru vânzare prin galeria AnnArt. Vă stăm la dispoziție pentru detalii şi consiliere: office@annartgallery.ro