Presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania (USR), Nicolae Manolescu, a afirmat duminica, pentru Agerpres, ca membrii autodeclaratei "conduceri a USR" vor fi exclusi din acest for, in cadrul Consiliului National care se va intruni luni.

Nicolae ManolescuFoto: Agerpres

"Deocamdata, ii dam afara pe toti cei care s-au ales in conducere. Maine (n.r. - luni) avem Consiliu. Vor trebui sa faca lista completa daca vor sa se duca la judecatorie si atunci o s-o aflam si noi", a spus Manolescu.

El a explicat ca un grup de 15 scriitori - membri si nemembri ai Uniunii - au convocat "ilegal" o Adunare Extraordinara in care "s-au ales" in conducerea USR.

"Au convocat in mod ilegal, nestatutar, o adunare, la care au participat vreo 15 - 20 si s-au ales si nu mai stiu ce vor sa faca pe-acolo.... Au anuntat in ziar si noi am dat un comunicat ca povestea e ilegala, pentru ca nu se poate face Adunare Generala Extraordinara, conform statutului, decat daca o convoaca presedintele, consiliul sau o treime din membri. Ceea ce inseamna 800. Asta nu i-a impiedicat s-o faca. S-au ales, dar o sa-i contestam in justitie", a declarat Manolescu.

Acesta a anuntat ca urmatoarele alegeri pentru conducerea USR vor avea loc in 2018.

Potrivit unui comunicat al autointitulatei conduceri (Consiliul Director ) a USR, "in luna februarie 2015, Comitetul de initiativa al Adunarii Generale a Asociatiei Uniunea Scriitorilor din Romania a cerut convocarea unei Adunari Generale Extraordinare".

Conform sursei citate, Adunarea Generala Extraordinara a hotarat: eliminarea din Statutul USR a prevederilor abuziv si ilegal introduse in 2009 si 2013 de fosta conducere USR privind libertatea oricui de-a modifica statutul "dupa imprejurari"; limitarea la doua a numarului de mandate pentru functiile de conducere, reducerea rationala a libertatilor financiare si de decizie ale conducerii, adaptarea cuantumului cotizatiei la posibilitatile economice ale membrilor, anularea sanctiunilor abuzive, inclusiv a excluderilor decise de fosta conducere, precum si solicitarea unui audit financiar extern, pentru elucidarea modului in care au fost administrate fondurile publice si resursele proprii ale USR.

De asemenea, a fost votata o noua conducere: Cristian Teodorescu - presedinte al USR, Florin Iaru si Dan Mircea Cipariu - vicepresedinti. Din Consiliul Director fac parte Ioana Craciunescu, Grigore Soitu, Cosmin Perta, Paul Vinicius, Adrian Suciu, Octavian Soviany, Cristian Tiberiu Popescu si Valeriu Mircea Popa. Din Comisia de cenzori fac parte Carmen Ionescu, Dan Iancu si Daniel Vorona.